ΑρχικήΉπειροςΛύση τα Φωτοβολταϊκά, αλλά ποιος ακούει; (Του Δημήτρη Βασιλάκη)

Λύση τα Φωτοβολταϊκά, αλλά ποιος ακούει; (Του Δημήτρη Βασιλάκη)

Δημοσιεύθηκε:

Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε πάνω από 30% της ενέργειας που καταναλώνουμε στην Ελλάδα θα μπορούσε να παραχθεί από τα φωτοβολταϊκά (Φ/Β) στην ταράτσα, με βάση πρόσφατη, επίσημη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αν κατευθύναμε επικείμενες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις προς τα εκεί, μαζί με ένα εντατικό πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον,  που να καλύψει όλους, θα λέγαμε αντίο σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική κρίση και θα υπερκαλύπταμε, σε επίπεδα ρεκόρ, τους στόχους για την κλιματική κρίση.

Το πρόβλημα για τις κυβερνήσεις μας είναι ότι, επειδή τα οικονομικά οφέλη θα πήγαιναν στα νοικοκυριά, δεν θα μπορούσαν να κερδοσκοπήσουν οι μεγάλες κατασκευαστικές των ΑΠΕ
Τα Φ/Β, αλλά και σε ορισμένες περιοχές και οι μικρές ανεμογεννήτριες στην ταράτσα, είναι και η καλύτερη λύση τεχνολογικά, καθώς το μεγαλύτερο ποσό της ενάργειας καταναλώνεται επιτόπου, ενώ το δίκτυο επιβαρύνεται ανεπαίσθητα σε σχέση με τα μεγάλα έργα ΑΠΕ στις μακρινές βουνοκορφές και νησάκια. Αντί όμως να ενισχύσουν τα 48.000 νοικοκυριά που έβαλαv ήδη Φ/Β στην ταράτσα τους, τα διώκουν οικονομικά…οι  νέες τιμές στις 10kw θα είναι υποδεέστερες των μεγάλων μονάδων.

Ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης(άτοκο δάνειο) έως 15.000 ευρώ με εγγύηση του περιφερειακού ταμείου ανάπτυξης σε κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση για να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στη στέγη του.

Η χρηματοδότηση εφόσον είναι άτοκη θα έδινε τη δυνατότητα γρήγορα στον πρώτο χρόνο κιόλας σε όποιον το τολμούσε, να αποπληρώνει την επένδυση, και να εξοικονομούσε  ενεργειακό κόστος, με μηδενικός λογαριασμούς ΔΕΗ.

Το νομικό πλαίσιο δίνει την δυνατότητα ακόμα και για ενεργειακές κοινότητες εμπλέκοντας δήμους, επιχειρήσεις και ιδιώτες σε μια νέα πραγματικότητα.

Τα πλεονεκτήματα παρά πολλά. Μια 10kw ανάλογα τις συνθήκες ηλιοφάνειας αποδίδει το χρόνο 2300€-2800€ οπότε μια επένδυση αποσβένεται σε πέντε χρόνια από ένα το νοικοκυριό ή μια  επιχείρηση. επίσης στο δίκτυο της ΔΕΗ συνδέετε γρήγορα (fast track επένδυση). Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο θα χρειαστούν προσωπικό, αυτό σημαίνει άνοιγμα θέσεων εργασίας και πολύ σημαντικό, δεν θα ξηλώνουμε δάση, άρα το περιβαλλοντικό όφελος είναι δεδομένο. Για να μη μιλήσουμε για μηδενικούς λογαριασμούς προς τη ΔΕΗ (οικονομικό όφελος).

Η παραγωγή καθαρής ενέργειας (ενεργειακό όφελος) απευθύνεται σε όλους προνομιούχους και μη.

Το φοβερό είναι ότι όλα αυτά μπορεί να γίνουν σήμερα. Τεχνογνωσία υπάρχει, το νομοθετικό πλαίσιο επίσης, πολιτική βούληση χρειάζεται λοιπόν για να μην κατευθύνονται οι επενδύσεις στους έχοντες και κατέχοντες, γιατί τελικά όλη οι κοινωνία χρειάζεται ενίσχυση.

Άρθρο του Δημήτρη Βασιλάκη.  
Πτυχιούχος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου Πανεπιστημίου

Τελευταία νέα

Χρυσοθήρες στο Γεφύρι της Πλάκας: Μύθοι, Ιστορία και Παράνομες Δράσεις

Το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας, ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της Ηπείρου, φαίνεται...

Ταβέρνα στα Βόρεια Τζουμέρκα τυλίγεται στις φλόγες – Ζημιές και μεταφορά του ιδιοκτήτη στο νοσοκομείο

Φωτιά ξέσπασε σε εξωτερικό χώρο ενός εστιατορίου – ταβέρνας στην τοπική κοινότητα Φορτοσίου, στη...

Δύο νέες θέσεις ιατρών εγκρίθηκαν για τα Κέντρα Υγείας Ηγουμενίτσας και Παραμυθιάς

Δύο νέες θέσεις ιατρών ειδικότητας Ιατρικής Βιοπαθολογίας – Εργαστηριακής Ιατρικής εγκρίθηκαν για τα Κέντρα...

Προκήρυξη 5 θέσεων ιατρών στα Κέντρα Υγείας του Νομού Πρέβεζας

Με την απόφαση του Υπουργείου Υγείας (Αρ. Πρωτ. Γ4α/Γ.Π. 47381), προκηρύχθηκαν συνολικά πέντε (5)...

Περισσότερα