Σε αναζήτηση ενός νέου σχεδιασμού των περιοριστικών μέτρων βρίσκονται επιστήμονες και κυβέρνησης, καθώς το τρίτο πανδημικό κύμα τελεί στην κορύφωσή του, σηματοδοτώντας και την εξάντληση της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων περιορισμών.
Τα νέα κρούσματα έφτασαν χθες το δυσθεώρητο ρεκόρ των 4.340 με τα 2.097 να εντοπίζονται στην Αττική – τα 423 στον Δυτικό τομέα, 350 στον Πειραιά, 277 στη βόρεια, 261 στη ανατολική και 227 στη νότια Αττική – και τη Θεσσαλονίκη να βλέπει αύξηση στη διασπορά με 535 νέα κρούσματα. 741 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι, ενώ 72 έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό.
Περιοχές που «βράζουν» είναι, επίσης η Αχαΐα με 135 και η Λάρισα με 125.
Συναγερμός έχει σημάνει και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου τις τελευταίες τρεις ημέρες εντοπίστηκαν 40 κρούσματα.
Η εκτίναξη των κρουσμάτων αποδίδεται στις μεταλλάξεις του ιού. Στην Πάτρα εντοπίστηκε όχι μόνο η βρετανική μετάλλαξη, η οποία φαίνεται ότι έχει εξαπλωθεί αρκετά, αλλά και η ισπανική, η νοτιοαφρικανική, καθώς και μία ευρωπαϊκή μετάλλαξη, που αναπτύχθηκε κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Κυβέρνηση και επιδημιολόγοι εξετάζουν εδώ και μέρες το σενάριο την απελευθέρωσης των μετακινήσεων από το προσεχές Σάββατο, ενώ στόχος είναι η λειτουργία του λιανεμπορίου, που θα δώσει μία ανάσα στους εργαζόμενους, να ξεκινήσει από τη Δευτέρα.
Το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Λυκείων και Γυμνασίων, προγραμματίζεται κατά τα φαινόμενα τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου, υπό την προϋπόθεση ότι στα φαρμακεία θα υπάρχουν διαθέσιμα τα οικιακά γρήγορα self test, καθώς εκπαιδευτικοί και μαθητές θα κληθούν σε αυτοέλεγχο για κορονοϊό προτού μπουν στις αίθουσες.
Σε περίπτωση που τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέψουν η εστίαση θα ανοίξει στο τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου, αλλά μόνο για τους εξωτερικούς χώρους.
Εντούτοις, η αξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, ο ρυθμός διασποράς, η πίεση στο ΕΣΥ με την αύξηση των διασωληνώσεων και τις εισαγωγές και η πορεία των εμβολιασμών θα κρίνουν εάν είναι ρεαλιστικό να τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα.
Επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, όπως ο Νίκος Καπραβέλος διευθυντής της Β ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης ο οποίος χαρακτήρισε την Αθήνα «ένα ηφαίστειο που είναι έτοιμο να εκραγεί και σίγουρα δεν πρέπει να βιώσουμε την έκρηξή του, γι’ αυτό ειδικά για την πρωτεύουσα, το άνοιγμα μπορεί να πάει λίγο πιο πίσω».
Ο Γιώργος Μπουλμπασάκος επικεφαλής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”, αναγνωρίζει ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος, ωστόσο εκτιμά ότι η κατάσταση μπορεί να εξορθολογιστεί σε δυο εβδομάδες, και μπορούν να υπάρξουν συντεταγμένα ανοίγματα, με επιτήρηση, για να μην χαθεί ο έλεγχος.
Σύμφωνα με την έκθεση του εργαστηρίου επιδημιολογικής ανάλυσης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπό τον καθηγητή πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη παγιώνονται οι τάσεις σταθεροποίησης της πανδημίας του κορoνοϊού στις 8 περιφερειακές ενότητες της Αττικής. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα εκτίμησε ότι η σταδιακή αποκλιμάκωση στα κρούσματα αναμένεται να αρχίσει μετά τις 3-4 Απριλίου, ενώ η αποκλιμάκωση στις νοσηλείες και τους διασωληνωμένους θα ξεκινήσει από τις 15 Απριλίου και μετά.
Προς το τέλος της εβδομάδας θα έχουμε μία μείωση προς τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων, αλλά και προς τον αριθμό των νοσηλευομένων εκτίμησε και η κ. Κατερίνα Συρίγου, συντονίστρια διευθύντρια στο τμήμα Αλλεργειολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας του νοσοκομείου “Σωτηρία”.
Θετικό είναι πάντως το ότι παρατηρήθηκαν σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις την εβδομάδα 22-28 Μαρτίου, σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Μαρτίου, στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2, στα αστικά λύματα των περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Σημειώθηκαν οριακές πτωτικές τάσεις στην Αττική (-12%) και στο Ηράκλειο Kρήτης (-23%), καθώς και η ανοδική τάση στη Θεσσαλονίκη (+11%), ενώ σταθερή παραμένει η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Λάρισας (-3%) και του Ρεθύμνου (-2%).
Προς το παρόν η μόνη άρση που είναι πιο κοντά στο «πράσινο φως» είναι αυτή των διαδημοτικών περιορισμών, αφενός για την εκτόνωση της συσσωρευμένης κούρασης των πολιτών, με δεδομένη και την καλοκαιρία που θα βγάλει τον κόσμο έξω, αφετέρου ενόψει και ενός ενδεχόμενου ανοίγματος του λιανεμπορίου.
«Στο πλέγμα των μέτρων που εξετάζονται είναι και η απελευθέρωση της διαδημοτικής μετακίνηση», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης «ώστε οι πολίτες να έχουν διέξοδο στην ύπαιθρο και να περιοριστούν οι συναθροίσεις στα σπίτια. Ακόμη, εξετάζεται το άνοιγμα κυρίως των Λυκείων καθώς και το άνοιγμα του λιανεμπορίου με περιορισμένους και αυστηρούς όρους».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στο Action 24 είπε ότι αυτό που παρουσιάζεται σήμερα είναι «ένας οδικός χάρτης για το ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης σε δραστηριότητες ελεγχόμενες όταν και εφόσον τα δεδομένα επιτρέψουν να υπάρξει κάποια ελεγχόμενη και σταδιακή επανεκκίνηση, σε φάσεις».
«Δεν παραγνωρίζει κανείς την έξαρση αυτή που αποτυπώθηκε ωστόσο την ίδια ώρα δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι υπάρχει μερική συμμόρφωση στα μέτρα άρα θα πρέπει να βρεθούν μέτρα για να μπορέσει να γίνει διαχειρίσιμη η κόπωση των πολιτών που είναι έκδηλη σε όλα τα επίπεδα» είπε και πρόσθεσε ότι θα αναζητηθεί μία χρυσή τομή εφόσον το επιτρέψουν τα δεδομένα
«Οι επιστήμονες θα μας πουν τι μπορούμε να αντέξουμε από το μενού επιλογών που έχει καταρτιστεί. Δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις, υπάρχουν προτεραιότητες και σε αυτή τη φάση, είναι το λιανεμπόριο και τα λύκεια. Δεν εννοούμε βέβαια ότι αυτά θα γίνουν αυτόματα και μέσα σε μια μέρα. Υπάρχει η συνεδρίαση της Επιτροπής την και θεωρώ ότι χρειάζονται και κάποιες ανάσες ελευθερίας με μια νέα συμφωνία με τους πολίτες», τόνισε.
www.ertnews.gr