Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου κατακύρωσε τον διαγωνισμό και ανακήρυξε οριστικό ανάδοχο για το έργο της αναβάθμισης των εγκαταστάσεων Ιαματικών Λουτρών Πρέβεζας, προϋπολογισμού 1.383.000 ευρώ την ΟΡΡΑΟΝ Α.Τ.Ε.
Το έργο έχει ενταχθεί στο Ιnterreg Ελλάδας -Ιταλίας 2014-2020 μετά από πρόταση που υπέβαλλε η Περιφέρεια Ηπείρου για την πράξη “Παρεμβάσεις ανάδειξης Ιαματικών Φυσικών πόρων της Ηπείρου” και θα υλοποιηθεί μέσω Προγραμματικής Σύμβασης με δικαιούχο (φορέα υλοποίησης) την Περιφέρεια Ηπείρου και φορέα πρότασης και λειτουργίας το Δήμο Πρέβεζας και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Πρέβεζας ( ΝΕΔΗΚΕΠ).
Το έργο περιλαμβάνει το σύνολο των αναγκαίων εργασιών που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων των Ιαματικών Λουτρών Πρέβεζας (συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης του χαμάμ του Αλή Πασά και την εκτέλεση ανασκαφικών εργασιών στο τμήμα της επέκτασης) και την αναγκαία επέκτασή τους ώστε να πληρούνται οι προδιαγραφές και να αποδοθεί προς χρήση μια σύγχρονη μονάδα ιαματικής θεραπείας.
Ειδικότερα προβλέπονται:
-Αναβάθμιση και επέκταση κτιριακών εγκαταστάσεων στο πλαίσιο των οποίων θα εκτελεστούν εργασίες ανάδειξης του οθωμανικού μνημείου.
-Εκτέλεση ερευνητικών ανασκαφικών εργασιών στο τμήμα της επέκτασης.
-Εκτέλεση οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών συμπεριλαμβανομένης της πυροπροστασίας και του κλιματισμού.
Τα Ιαματικά Λουτρά της Πρέβεζας, αποτελούν πλέον ένα κομμάτι της ιστορίας και σύμφωνα με αυτή αλλά και τα ευρήματα που διασώζονται τα χρησιμοποιούσε τον 17ο αιώνα ο Αλή Πασάς ως θερινά του ανάκτορα αναγνωρίζοντας την θεραπευτική ιδιότητα των νερών.
Ο χώρος όπου βρισκόταν το χαμάμ σώζεται σχεδόν ακέραιος ενώ γίνονται παρεμβάσεις προκειμένου να απομακρυνθούν κάποιες προσθήκες που έχουν γίνει στο πέρασμα του χρόνου.
Το χαμάμ είναι επισκέψιμο ενώ χαρακτηριστικός είναι ο θόλος στην οροφή και παρότι κατασκευάστηκε στην οθωμανική περίοδο σχηματίζει έναν σταυρό. Η οροφή του φέρει οπές κατάλληλα σχεδιασμένες έτσι ώστε να διαφεύγει ο ατμός που εισέρχονταν σε αυτό ενώ το ίδιο σχήμα και κατασκευή φέρουν και άλλοι χώροι στο κτήριο γεγονός που σημαίνει ότι υπήρχε την εποχή εκείνη ολόκληρη εγκατάσταση για την διοχέτευση του ατμού και σε άλλα δωμάτια.