Εκδηλώσεις μνήμης σε Μαρτυρικά Χωριά της Ηπείρου, τα οποία πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής έγιναν τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, στο πλαίσιο των νέων συνθηκών που έχει επιβάλλει η ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.
Πιο συγκεκριμένα, στο Κομμένο Άρτας τιμήθηκε η μνήμη των εκατοντάδων χωριανών που εκτέλεσαν οι ναζί, ενώ αντίστοιχες εκδηλώσεις έλαβαν χώρα και στο Κεράσοβο Πωγωνίου.
Εξάλλου, τιμήθηκε την Κυριακή και η επέτειος της ιστορικής Μάχης της Μενίνας στη Θεσπρωτία. Σε όλες τις περιπτώσεις τονίστηκε η ανάγκη διατήρησης της μνήμης ως «ανάχωμα» στον φασισμό.
Αναλλοίωτες οι μνήμες
Η μνήμη των 317 θυμάτων της Ναζιστικής θηριωδίας τιμήθηκε στο Κομμένο Άρτας με μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Ηρώο μνημείο του χωριού (φωτό).
Μετά το μνημόσυνο στον ναού των Αγίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου, πρωτοστατούντος του Μητροπολίτη Άρτης κκ. Καλλίνικου, ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση μπροστά από το Ηρώο.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τον χαιρετισμό της Δημάρχου Νικολάου Σκουφά Ροζίνας Βαβέτση, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε: «Στη συνείδηση όλων των ανθρώπων, η σφαγή των αμάχων όπου ανυπεράσπιστοι κι ανυποψίαστοι μετατρέπονται σε τραγικά θύματα μιας οργανωμένης επίθεσης, μόνο ως έγκλημα κατά της ανθρώπινης φύσης μπορεί να καταγραφεί.
Το Κομμένο είναι ο τόπος των αντιθέσεων. Της σφαγής και της ελπίδας, του θανάτου και της ζωής. Ο τόπος των ανθρώπων που ξέρουν να συγχωρούν αλλά δε θα ξεχάσουν ποτέ».Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ ο οποίος ανέλυσε το χρονικό της σφαγής.
Ακολούθησε το προσκλητήριο των νεκρών με την ανάγνωση των ονομάτων όλων των θυμάτων, και στη συνέχεια η κατάθεση στεφάνων από τους επίσημους προσκεκλημένους. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της κατάθεσης στεφάνου από τους επιζήσαντες του ολοκαυτώματος.
Οι εκδηλώσεις μνήμης ολοκληρώθηκαν με την τήρηση ενός λεπτού σιγής, και την ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου από το άγημα του Ελληνικού στρατού.
Εκδηλώσεις στο Κεράσοβο
Τη μνήμη των 28 συγχωριανών, που στις 15 Αυγούστου 1944 δολοφονήθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα σε μία επίθεση που κατέστρεψε ολοσχερώς το Κεράσοβο, τίμησε ο Δήμος Πωγωνίου.
Οι εκδηλώσεις μνήμης διοργανώθηκαν από το Δήμο σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου, την Τοπική Κοινότητα, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Κερασόβου και την Ένωση Κερασοβιτών Ηπείρου ενώ λόγω των μέτρων προστασίας για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού δεν πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί και ομιλίες.
Να σημειωθεί ότι το Κεράσοβο έχει ανακηρυχθεί επίσημα από την ελληνική πολιτεία «Ιστορικός Τόπος» και «Μαρτυρικό Χωριό».
Η Μάχη Μενίνας
Άλλη μία ιστορική επέτειος μνήμης τιμήθηκε την περασμένη Κυριακή, η οποία είχε να κάνει με την μάχη της Μενίνας Θεσπρωτίας, που θεωρήθηκε ως η δυσκολότερη κατά των Γερμανών και των συνεργατών τους Τσάμηδων (στις 17 και 18 Αυγούστου του 1944).
Η μάχη κατέληξε στη νίκη των ανταρτών του Ναπ. Ζέρβα έναντι των κατακτητών. Επικεφαλής των πρώτων ήταν ο διοικητής της Χης Μεραρχίας του ΕΔΕΣ Βασίλειος Καμάρας.
Η εκδήλωση περιλάμβανε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου (προηγήθηκε θεία λειτουργία), κατάθεση στεφάνων και ομιλία. Αυτό, που κυριάρχησε ως αίσθηση, 76 χρόνια μετά, ήταν η ανάγκη εθνικής ενότητας και ομοψυχίας, αλλά και αποφασιστικότητας μπροστά στους εθνικούς κινδύνους.
Στον φετινό εορτασμό, που ήταν λιτός, παρέστησαν και κατέθεσαν στεφάνια, μεταξύ άλλων ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ Βασίλης Γιόγιακας και ο Δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης.
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ