Στο μυαλό όλων μας η τριχοφυία στο πρόσωπο και η υπερβολική τριχοφυία στο σώμα είναι χαρακτηριστικά 100% αντρικά. Όσο όμως και αν οι γυναίκες δεν θέλουν να το παραδεχτούν και οι άντρες να το φανταστούν, η τριχοφυία δεν είναι μόνο αντρική υπόθεση.
Σε ποια σημεία είναι φυσιολογικό να έχει μία γυναίκα τριχούλες:
Στο άνω χείλος: Μια ελαφρά τριχοφυία στο άνω χείλος είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Και ναι, συμβαίνει τόσο σε ξανθές όσο και σε μελαχρινές-απλά προφανώς στις μελαχρινές φαίνεται πιο έντονα.
Στην κοιλιά: Οι τρίχες γύρω από τον αφαλό είναι κοινό μυστικό όλων των γυναικών. Δεν επιτρέπουν σε κανέναν άλλον να δει, πέρα από την αισθητικό τους.
Στα δάχτυλα: Αρκετές γυναίκες έχουν μερικές τριχούλες στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Μπορεί να τους κάνουν να αισθάνονται περίεργα, αλλά πιστέψτε μας: μόνο οι ίδιες τις βλέπουν.
Στο στήθος: Λίγες τριχούλες γύρω από τις θηλές αλλά και γενικότερα στην περιοχή τους στήθους δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, και συνήθως δεν είναι κάτι που χρειάζεται αποτρίχωση.
Στον ποπό: Προκαλεί κάποια αμηχανία, αλλά όλες οι γυναίκες έχουν τριχοφυία σε αυτή την περιοχή.
Στο λαιμό: Πρόκειται συνήθως για ημιδιάφανο χνούδι που η γυναίκα θα το ανακαλύψει τυχαία, θα ξαφνιαστεί για λίγο και μετά κατά πάσα πιθανότητα θα το ξεχάσει.
Στο πηγούνι: Πρόκειται για ελάχιστες τριχούλες. Εκνευριστικές μεν, διότι βρίσκονται καταμεσής στο πρόσωπο, σχεδόν αόρατες δε, τουλάχιστον στον υπόλοιπο κόσμο.
Γνωρίζουμε όμως πότε η αυξημένη τριχοφυΐα θεωρείται απλά “υπερβολική” η “παθολογική”; Καθώς και πότε χρειάζεται να προχωρήσουμε σε ένα εκτεταμένο ορμονικό έλεγχο ώστε να ελέγξουμε τα πιθανά αίτιά της;
Η τριχοφυΐα στο ανθρώπινο σώμα προκαλείται από την παραγωγή ανδρικών ορμονών.
Οι ανδρικές αυτές ορμόνες παράγονται και στο γυναικείο σώμα από τις ωοθήκες και τα επινεφρίδιά τους.
Σε γενικές γραμμές, οι ανδρικές ορμόνες χρειάζονται για να αναπτυχθεί ο σκελετός, οι τρίχες του σώματος, να γίνει ομαλή η ένταξή μας στην περίοδο της εφηβείας και η ολοκλήρωση της σεξουαλικότητας.
Υπάρχουν όμως γυναίκες στις οποίες παρουσιάζονται αυξημένες ανδρικές ορμόνες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη τριχοφυΐα σε σημεία του γυναικείου σώματος στα οποία δεν θα έπρεπε να παρουσιάζεται. Αυτή η υπερτρίχωση ονομάζεται “δασυτριχισμός”, ο οποίος ενδέχεται να είναι ήπιας, μέσης ή σοβαρής μορφής.
Ο “ήπιας μορφής” δασυτριχισμός συνήθως οφείλεται σε γονιδιακή προδιάθεση. Όταν όμως αυτός ακολουθείται από διαταραχές στην γυναικεία περίοδο και σε άλλα συμπτώματα, τότε είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε κάποια ορμονική διαταραχή.
Σημάδια υπερτρίχωσης που υποδηλώνουν ορμονική διαταραχή είναι τα εξής:
-Επιδείνωση της τριχοφυΐας σε γυναίκες που δεν αντιμετώπιζαν μέχρι σήμερα κάτι αντίστοιχο.
-Διαταραχή στον κύκλο της περιόδου.
-Αυξημένο σωματικό βάρος & κοιλιακό λίπος
-Υποθυρεοειδισμός
-Ακμή
-Τριχόπτωση
-Ανεπιτυχής αντιμετώπιση της τριχοφυΐας έπειτα από χρήση μεθόδων μόνιμης αποτρίχωσης.
Όταν αντιμετωπίζουμε κάποια από τις παραπάνω εκδοχές τότε χρειάζεται να προχωρήσουμε σε ορμονικό έλεγχο απευθυνόμενοι σε έναν ενδοκρινολόγο.
Ο ενδοκρινολόγος μέσα από ειδικές ορμονικές εξετάσεις, θα μπορέσει να αξιολογήσει τα αίτια των αυξημένων ανδρικών ορμονών, αλλά και να προτείνει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της υπερτρίχωσης.