Σας έχω εκφράσει πολλές φορές την αδυναμία μου στις σούπες. Τις απολαμβάνω χειμώνα – καλοκαίρι, είτε ζεστές ή κρύες. Η σημερινή μανιταρόσουπα είναι από αυτές που θα φτιάχνω συνέχεια από εδώ και πέρα. Λίγα υλικά, πολύ γεύση!
Λίγα λόγια για την μανιταρόσουπα
Με ελάχιστα υλικά και πολύ λίγο χρόνο, θα έχετε ένα απολαυστικό φαγητό που θα ζεστάνει το μέσα σας. Γεμάτη, γήινη γεύση και κρεμώδης υφή, τα οποία συνδυάζονται στο τέλος με μαλακό κατσικίσιο τυρί για ονειρικό αποτέλεσμα.
Η καλύτερη λύση για να εκμεταλλευτεί κανείς τα μανιτάρια στο έπακρο. Μπορεί να σταθεί άνετα στο γιορτινό τραπέζι, ή να αποτελέσει το μεσημεριανό ή το βραδινό σας. Απαραίτητο συνοδευτικό το φρέσκο ψωμί ή ακόμα και το σκορδόψωμο
Τα υλικά για την μανιταρόσουπα
Θα σας πρότεινα να μην παραλείψετε το κατσικίσιο τυρί, Ταιριάζει απίστευτα με την σούπα. Το βρίσκω σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Είναι συσκευασμένο σε κουτί που μοιάζει με πυραμίδα.
Τα μανιτάρια που χρησιμοποίησα είναι τα κοινά λευκά μανιτάρια, και ένα μείγμα αποξηραμένων (πορτσίνι, ζαρκαδίσιο και μαύρη τρομπέτα). Εσείς μπορείτε να κάνετε τον δικό σας συνδυασμό. Άλλωστε όλα τα μανιτάρια έχουν την χάρη τους.
Η εκτέλεση
Τα λευκά μανιτάρια τα άφησα πρώτα να πάρουν χρώμα με λίγο ελαιόλαδο και ελάχιστο βούτυρο για πιο έντονη, βαθιά γεύση. Μετά πρόσθεσα το κρεμμύδι, το σέλερι μέχρι να μαλακώσουν και αυτά. Πρόσθεσα τον ζωμό, τα αποξηραμένα μανιτάρια και άφησα την σούπα να σιγοβράσει. Λίγο πριν την σβήσω έριξα λίγο άνηθο και θυμάρι. Την πολτοποίησα με ραβδομπλέντερ και σέρβιρα με το κατσικίσιο τυρί, λίγο θυμάρι που ταιριάζει γάντι με τα μανιτάρια, και μία φέτα πορτσίνι την οποία πέρασα από το τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο, αφού την ενυδάτωσα σε χλιαρό νερό για 5 λεπτά.
Αν αγαπάτε κι εσείς τις σούπες πατήστε εδώ για περισσότερες, νόστιμες, συνταγές
Με ελάχιστα υλικά και πολύ λίγο χρόνο, θα έχετε ένα απολαυστικό φαγητό που θα ζεστάνει το μέσα σας. Γεμάτη, γήινη γεύση και κρεμώδης υφή, τα οποία συνδυάζονται στο τέλος με μαλακό κατσικίσιο τυρί για ονειρικό αποτέλεσμα.
Υλικά
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά βούτυρο (προαιρετικό)
500γρ. λευκά μανιτάρια, σε φέτες
25γρ. μείγμα αποξηραμένων μανιταριών (εγώ χρησιμοποίησα πορτσίνι, ζαρκαδίσιο και μαύρη τρομπέτα)
2 κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
1 λίτρο ζωμό κότας ή λαχανικών ( εγώ χρησιμοποίησα κότας)
¼ φλυτζανιού ψιλοκομμένο άνηθο
½ κουταλιά φύλλα φρέσκου θυμαριού
αλάτι, πιπέρι
κατσικίσιο τυρί, για το σερβίρισμα
λίγο επιπλέον θυμάρι, για το σερβίρισμα
Οδηγίες
1.Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Τα μαγειρεύουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σέλερι. Τα μαγειρεύουμε και αυτά μέχρι να μαλακώσουν.
2.Προσθέτουμε τον ζωμό, αφήνουμε να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε, περίπου 20 λεπτά.
3.Προσθέτουμε τον άνηθο και το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι, σιγοβράζουμε 2-3 λεπτά ακόμα και σβήνουμε την φωτιά.
4.Πολτοποιούμε την σούπα και διορθώνουμε την πυκνότητα αν χρειάζεται, είτε προσθέτοντας ζωμό ή βράζοντας λίγο ακόμα.
5.Σερβίρουμε με μία κουταλιά μαλακό κατσικίσιο τυρί, λίγο ακόμα θυμάρι και, αν θέλουμε, μία φέτα πορτσίνι την οποία περνάμε από το τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο, αφού την ενυδατώσουμε σε χλιαρό νερό για 5 λεπτά.