ΑρχικήΔιάφοραΛεκέδες και σκουριά σε inox: Πως να απαλλαγείτε εύκολα και γρήγορα

Λεκέδες και σκουριά σε inox: Πως να απαλλαγείτε εύκολα και γρήγορα

Δημοσιεύθηκε:

Ο χαρακτηρισμός “ανοξείδωτο” είναι ελαφρώς υπερβολικός! Μια πιο ακριβής περιγραφή του ανοξείδωτου ατσαλιού θα ήταν το ατσάλι που “δύσκολα σκουριάζει”. Το ανοξείδωτο ατσάλι προστατεύεται από τη σκουριά χάρη σε ένα λεπτό στρώμα οξειδίου του χρωμίου που σχηματίζεται στην επιφάνεια του μετάλλου όταν έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο. Αυτό το προστατευτικό στρώμα αποτρέπει την οξείδωση από το να προχωρήσει βαθύτερα στο μέταλλο. Εάν αυτό το στρώμα φθαρεί, στο σημείο εκείνο θα αρχίσει να σχηματίζεται σκουριά. Όμως με το σωστό καθαρισμό και την κατάλληλη φροντίδα το στρώμα αυτό μπορεί να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση!

ΛΕΚΕΔΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΥΡΙΑ ΣΕ INOX
Για το σχηματισμό σκουριάς δεν ευθύνονται μόνο οι ακραίες καιρικές συνθήκες και η τριβή με αιχμηρά αντικείμενα. Η καθημερινή χρήση των inox επιφανειών και η επαφή τους με σκόνη, λίπη ή άλλες βρωμιές φθείρουν την επιφάνεια του inox. Όσο παραμένει λερωμένο, αναπτύσσονται διαβρωτικά στοιχεία στο προστατευτικό στρώμα του οξειδίου του χρωμίου, καθιστώντας το ευάλωτο στη διάβρωση. Επομένως ο τακτικός καθαρισμός είναι το πρώτο βήμα προστασίας από τη σκουριά ιδιαίτερα για τις επιφάνειες που χρησιμοποιούνται καθημερινά. Ο σωστός καθαρισμός του ανοξείδωτου ατσαλιού εξαρτάται από το είδος του λεκέ.

ΓΙΑ ΛΕΚΕΔΕΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
Για ανοξείδωτες επιφάνειες και σκεύη που βρίσκονται στην κουζίνα και έρχονται σε επαφή με λεκέδες φαγητών, λίπη κλπ η καλύτερη και πιο ασφαλής για την υγεία σας λύση είναι το πατροπαράδοτο ξύδι. Η οξύτητα του διαλύει ακόμα και τα πιο δύσκολα λίπη χωρίς να βλάψει το inox. Απλά προσθέστε αρκετό ξύδι σε χλιαρό ή ζεστό νερό και περάστε τις επιφάνειες με ένα σφουγγάρι ή απορροφητικό πανί. Εάν ο λεκές δεν φεύγει φροντίστε η λεκιασμένη επιφάνεια να μείνει εμποτισμένη για μερικά λεπτά.

Εάν δεν αντέχετε τη μυρωδιά του ξυδιού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα. Ανακατέψτε τη με λίγο ζεστό νερό ώστε να δημιουργηθεί μία πάστα και με ένα σφουγγάρι κουζίνας τρίψτε την κατευθείαν πάνω στο λεκέ με κυκλικές κινήσεις. Ίσως χρειαστεί περισσότερο τρίψιμο από ότι με το ξύδι αλλά το αποτέλεσμα είναι αρκετά ικανοποιητικό! Όταν ο λεκές αφαιρεθεί ξεβγάλτε με καθαρό νερό και σκουπίστε καλά με ένα μαλακό πανί.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
Με τη σωστή συντήρηση όλα τα ανοξείδωτα αντικείμενα, σκεύη, αξεσουάρ και επιφάνειες, εντός και εκτός σπιτιού, μπορούν να παραμείνουν σε άριστη κατάσταση για πάρα πολλά χρόνια. Τα μαγειρικά σκεύη καλό είναι να αποφεύγετε να τα πλένετε στο πλυντήριο πιάτων γιατί τα απορρυπαντικά των πλυντηρίων είναι πολύ “σκληρά”.

Να θυμάστε ότι μετά από κάθε καθαρισμό (ιδιαίτερα αν έχετε ξεβγάλει με νερό) καλό είναι να σκουπίζετε με ένα καθαρό, μαλακό πανί ώστε να αφαιρούνται τα άλατα και να παραμένουν γυαλιστερά για περισσότερο.

Τελευταία νέα

Κρήτη: Επιχειρηματίας προσέλαβε Παλαιστίνιο να «τσιμεντώσει» τον Ισραηλινό συνεταίρο του και την μητέρα των παιδιών του

Μια υπόθεση που μοιάζει με σενάριο από αστυνομική ταινία αλλά είναι πέρα για πέρα...

Έντονες Αντιδράσεις για την Απαγόρευση Κυκλοφορίας Φορτηγών στην Εθνική Οδό Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας

Μεγάλη ανησυχία έχει προκληθεί μεταξύ ιδιοκτητών και οδηγών φορτηγών, ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, εξαιτίας...

Ιωαννινα: Αρνητικές γνωμοδοτήσεις για τα αιολικά σε Κούρεντα και Γοργόμυλο

Αρνητικές ήταν οι γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου...

Εκπληκτική Ανακάλυψη: 800 Ετών Μεσαιωνικές Ταφόπλακες Βρέθηκαν σε Ναυάγιο στη Βρετανία (Βίντεο)

Μια αναπάντεχη ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε από Βρετανούς αρχαιολόγους στον κόλπο Στάντλαντ, στα ανοικτά των ακτών...

Περισσότερα