Τα μελομακάρονα είναι το γλυκό-σταρ των Χριστουγέννων, αλλά συχνά η διαδικασία αποθαρρύνει όσους θέλουν να τα φτιάξουν. Η παραδοσιακή εκδοχή της Θράκης και ειδικά της Σαμοθράκης, γνωστή ως χασλαμά ή «μελομακάρονα της τεμπέλας», προσφέρει την πιο απλή και γρήγορη λύση: μια ζύμη μελομακάρονου ψημένη στο ταψί, χαραγμένη και σιροπιασμένη, που θυμίζει μπακλαβά και εντυπωσιάζει με την πρωτοτυπία της.
Υλικά (για ταψί 28 εκ.)
Για το σιρόπι
450 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
400 γρ. νερό
1 στικ κανέλα
5-6 γαρίφαλα
½ πορτοκάλι
100 γρ. μέλι
Για την πίτα
200 ml σπορέλαιο
90 ml ελαιόλαδο
1 κ.γ. κανέλα
⅓ κ.γ. γαρίφαλο
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
200 ml χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
Εκτέλεση
Σιρόπι: Βράζουμε ζάχαρη, νερό, κανέλα, γαρίφαλα και πορτοκάλι για 5 λεπτά. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το μέλι. Αφήνουμε να κρυώσει.
Ζύμη: Ανακατεύουμε λάδια, ζάχαρη, ξύσμα και μπαχαρικά. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και προσθέτουμε. Ρίχνουμε σιμιγδάλι και στη συνέχεια το αλεύρι σε τρεις δόσεις.
Ψήσιμο: Απλώνουμε τη ζύμη σε λαδωμένο ταψί, χαράζουμε και ψήνουμε στους 170°C για 45-50 λεπτά. Στα μισά του χρόνου χαράζουμε ξανά.
Σιρόπιασμα: Όταν ψηθεί, σιροπιάζουμε με κουτάλα, λίγο-λίγο, ώστε να απορροφηθεί σωστά.
Tips
Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο ή χλιαρό όταν σιροπιάζουμε.
Μην ρίξετε όλο το σιρόπι μονομιάς – πάντα με κουτάλα και σε δόσεις.
Το σχήμα θυμίζει μπακλαβά, αλλά η γεύση είναι αυθεντικά μελομακάρονο.
Γιατί να το δοκιμάσετε
Γρήγορο: Δεν χρειάζεται πλάσιμο μεμονωμένων κομματιών.
Εντυπωσιακό: Σερβίρεται σε κομμάτια σαν μπακλαβά.
Αυθεντικό: Η γεύση παραμένει ίδια με τα κλασικά μελομακάρονα.
Δείτε το σχετικό βίντεο:


