Είναι άπειρες οι συνταγές για μπιφτέκια μα αυτή θα χαραχτεί στην καρδιά τη δική σου αλλά και της κουζίνας σου. Είναι απλή, κλασική μα πάνω από όλα ζουμερή.
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος (ή 700 γρ. μοσχαρίσιος και 300 γρ. χοιρινός)
Υλικά για αφράτα μπιφτέκια
- 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
- 4 ντοματάκια του κουτιού, τριμμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
- 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
- 1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού ή δυόσμου, ψιλοκομμένα (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- 1/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πεντανόστιμη συνταγή για αφράτα μπιφτέκια: Φτιάξτε τα τσακ μπαμ με αυτόν τον εύκολο τρόπο – Αυτό είναι το κατάλληλο είδος κιμά
Εκτέλεση
- Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι σε 2 κουταλιές σούπας από το μετρημένο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ξανθύνει.
- Το αφήνουμε να κρυώσει.
- Σ’ ένα μεγάλο και βαθύ σκεύος ανακατεύουμε με τα χέρια τον κιμά, το σοταρισμένο κρεμμύδι, τα αυγά, τις τριμμένες ντομάτες, τον μαϊντανό, τη ρίγανη και το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε.
- Βρέχουμε τα χέρια μας με κρύο νερό και ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
- Πρέπει να επιμείνουμε στο ζύμωμα για να ανακατευτούν πολύ καλά τα υλικά και τα κομματάκια του λίπους να «λιώσουν» και να απλωθούν ομοιόμορφα μέσα στο μείγμα.
- Ιδανικά αφήνουμε το μείγμα για 1 ώρα στο ψυγείο να αναμειχθούν τα αρώματα και να «σφίξει» το μείγμα.
- Αλείφουμε τα χέρια μας με ελαιόλαδο και πλάθουμε ισόπαχα μπιφτέκια, όχι πολύ χοντρά.
- Τα ψήνουμε στη σχάρα ή σε δυνατό γκριλ (που έχουμε προθερμάνει καλά) για 6 – 8 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν έντονα και να γίνουν και στο εσωτερικό τους.