ΑρχικήΕλλάδαΑκίνητα: Νέα άνοδος έως 27,3% το α’ τρίμηνο 2024 - Σε ποιες...

Ακίνητα: Νέα άνοδος έως 27,3% το α’ τρίμηνο 2024 – Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Δημοσιεύθηκε:

Συνεχίζεται το ράλι ανόδου στις τιμές των κατοικιών ανά την Ελλάδα, με τους επενδυτές της Golden Visa εν όψει της αύξησης των ελάχιστων ορίων στις 400.000 και 800.000 ευρώ να «χρυσώνουν» τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε ορισμένες περιοχές, όπως ο Πειραιάς και τα δυτικά προάστια της Αττικής.

Με βάση τα στοιχεία από το δίκτυο αγγελιών του Spitogatos για το διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου 2024 οι ζητούμενες τιμές πώλησης των κατοικιών σε όλη την επικράτεια «τρέχουν» με ελαφρώς υψηλότερους ρυθμούς σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2023, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις στελεχών της ελληνικής κτηματαγοράς για περαιτέρω αύξηση εφέτος, τόσο για τις νεόδμητες όσο και για τις παλαιές κατοικίες.

Πανελλαδικά, όπως προκύπτει από τις δημοσιευμένες αγγελίες των προσφερόμενων κατοικιών, κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου -Μαρτίου 2024, η μέση τιμή για τα σπίτια προς πώληση ήταν υψηλότερη στα νότια προάστια της Αθήνας, με 3.664 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και χαμηλότερη στην Καστοριά με 566 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η μεγαλύτερη αύξηση σε αυτό το τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καταγράφηκε στον Πειραιά με +27,30%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση στην Καστοριά με -15,10%. Όσο για τις ενοικιάσεις, η χαμηλότερη τιμή καταγράφεται στο Κιλκίς με 3,57 ευρώ ανά τ.μ. και η υψηλότερη τιμή στη Χαλκιδική με 32,31 ευρώ ανά τ.μ.

Το φρένο στα νότια προάστια και η εκτίναξη των τιμών στον Πειραιά

Το ενδιαφέρον στοιχείο για την πορεία των ζητούμενων τιμών πώλησης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 είναι ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης στις ακριβές περιοχές της Αττικής, όπως τα νότια και τα βόρεια προάστια, υποχώρησε έναντι του πρώτου τριμήνου του 2023, ενώ αντίθετα στις φθηνότερες περιοχές, σαν τον Πειραιά και τα δυτικά προάστια, αυξήθηκε, καθώς καταγράφεται αυξημένη ζήτηση τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους επενδυτές.

Ειδικά οι τελευταίοι αναζητούν εκεί ακίνητα μιας και μέχρι να περάσουν οι αλλαγές στα όρια της απόκτησης «Χρυσής Βίζας» παραμένουν στο χαμηλό όριο των 250.000 ευρώ.

Ειδικότερα, στα νότια προάστια με μέση τιμή, όπως προαναφέρθηκε στα 3.664 ευρώ ανά τ.μ., η αύξηση σε ετήσια βάση φέτος όσον αφορά τις τιμές πώλησης είναι στο 8,8% όταν αντίστοιχα το α’ τρίμηνο του 2023 οι μέσες τιμές είχαν αυξηθεί κατά 13,2%.
Το ίδιο συνέβη και στα ακριβά βόρεια προάστια. Εφέτος οι μέσες ζητούμενες τιμές αυξάνονται με ρυθμό 7,1% στα 3.000 ευρώ ανά τ.μ., όταν το περσινό α’ τρίμηνο η άνοδος ήταν της τάξης του 10,3%.

Στον αντίποδα, ο Πειραιάς σπάει όλα τα κοντέρ, καθώς οι ζητούμενες τιμές αυξήθηκαν με ρυθμό διπλάσιο συγκριτικά με το α’ τρίμηνο του 2023, κατακτώντας την κορυφή όσον αφορά την υψηλότερη ποσοστιαία άνοδο πανελλαδικά.

Πλέον οι μέσες τιμές στον Πειραιά έχουν σκαρφαλώσει στα 2.333 ευρώ ανά τ.μ. από 1.833 ευρώ ανά τ.μ. το α’ τρίμηνο του 2023, ενώ υψηλό διψήφιο ποσοστό ετήσιας ανόδου καταγράφουν και τα προάστια στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας στο +25% (1.875 ευρώ ανά τ.μ.

Επίσης διψήφιο είναι το ποσοστό ανόδου των ζητούμενων τιμών στα δυτικά προάστια (+15%), με τη μέση τιμή να φθάνει πλέον στα 1.880 ευρώ ανά τ.μ.

Την ίδια ώρα επανέκαμψαν και οι τιμές πώλησης στο κέντρο της Αθήνας. Η μέση τιμή φθάνει τώρα στα 2.073 ευρώ ανά τ.μ. αυξημένη κατά 14,6% έναντι των 1.809 ευρώ ανά τ.μ που ήταν το α’ τρίμηνο του 2023.

Συγκράτηση στον δήμο της Θεσσαλονίκης, νέα άνοδος στην περιφέρεια

Ελαφρά συγκρατημένος είναι ο ρυθμός ανόδου των μέσων τιμών και στις ακριβότερες κατοικίες του δήμου της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή αγγίζει πλέον τα 2.273 ευρώ ανά τ.μ. με την ετήσια αύξηση να φθάνει στο +13,6% όταν πέρσι το α’ τρίμηνο η άνοδος ήταν στο +19,6%.
Αντίθετα στους περιφερειακούς δήμους η άνοδος διατηρείται σταθερή στο 14,6% (1.647 ευρώ ανά τ.μ.

«Φωτιά» στις τιμές των ενοικίων

Σε σχέση με τα ενοίκια στην Αθήνα, την «κούρσα» και στην περίπτωση αυτή την οδηγεί ο Πειραιάς, με τα πολύ ακριβά νότια προάστια να παρουσιάζουν ωστόσο τις υψηλότερες απόλυτες τιμές.

Ειδικότερα οι τιμές των ενοικίων στον Πειραιά αυξήθηκαν κατά 18,5% στα 9,78 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα, ενώ υψηλότατη ήταν η άνοδος και στα προάστια της ίδιας περιοχής (+15,6%).

Στο κέντρο της Αθήνας, παρά το γεγονός ότι το κτιριακό απόθεμα είναι πολύ παλιό, η μέση τιμή είναι επίσης υψηλή στα 10,36 ευρώ ανά τ.μ. έχοντας αυξηθεί περαιτέρω τον τελευταίο χρόνο κατά 10,4%, ενώ στα βόρεια προάστια η μέση τιμή ενοικίων έχει φτάσει σχεδόν στα 11 ευρώ.

Στη συμπρωτεύουσα, η μεγαλύτερη άνοδος κατά 9,9% σημειώνεται στο υπόλοιπο του νομού όπου η μέση τιμή των ενοικίων είναι 4,12 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στο κέντρο η μέση τιμή είναι πλέον στα 8,75 ευρώ ανά τ.μ. με άνοδο κατά 9,4%.

ot.gr

Τελευταία νέα

Στο «σφυρί» Ιδιωτικό νησί στην Πρέβεζα – 3.750.000 ευρώ με οικοδομική άδεια για την κατασκευή ανεξάρτητων κατοικιών

Οι ελπίδες των 150 ιδιοκτητών νησιών ανά την Ελλάδα, τα οποία εκτιμάται ότι πωλούνται,...

Η παρουσίαση του βιβλίου “της σιωπής” του Φώτη Μαραζόπουλου

Πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα στο θέατρο ΦΑΟΣ η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου «της σιωπής» του...

Ξεκίνησε η κρίση στην αγορά σοκολάτας – Τεράστιες ελλείψεις κακάο

Ο κόσμος της σοκολάτας αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις κακάο. Στις αρχές Μαρτίου, οι τιμές είχαν ήδη υπερδιπλασιαστεί σε διάστημα...

Άρτα: Αρτινοί επιχειρηματίες και πολίτες εξαπατήθηκαν από φιλανθρωπικό οργανισμό με έδρα την Αθήνα – Προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία

Προκαταρκτική εξέταση διενεργείται από την Εισαγγελία Άρτας για απάτη από φιλανθρωπικό οργανισμό με έδρα...

Περισσότερα

Ξεκίνησε η κρίση στην αγορά σοκολάτας – Τεράστιες ελλείψεις κακάο

Ο κόσμος της σοκολάτας αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις κακάο. Στις αρχές Μαρτίου, οι τιμές είχαν ήδη υπερδιπλασιαστεί σε διάστημα...