Η Eurostat, σύμφωνα με το νέο κανονιστικό πλαίσιο, απαιτεί την προσθήκη αναβαλλόμενων τόκων, οι οποίοι εκτιμώνται γύρω από 12 με 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του περασμένου έτους. Αυτή η προσαρμογή σημαίνει ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα ξεπεράσει πλέον τα 369 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η αλλαγή αυτή αναμένεται να αυξήσει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ κατά 5 με 6 ποσοστιαίες μονάδες, με αποτέλεσμα ο δείκτης να φτάσει περίπου στο 167,5% για το 2023, από το 161,9% που είναι σήμερα. Η επίδραση αυτή θα έχει αντίκτυπο και για τα επόμενα χρόνια.
Η επίδραση της καταχώρισης αυτών των τόκων στο χρέος θα αποτυπωθεί κυρίως στην αύξηση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, με αναδρομική εφαρμογή από το 2012.
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει φτάσει σε επίπεδα πρωτοφανούς ύψους, παρά τις δεκαετίες λιτότητας, τα μνημόνια και το PSI του 2012.
Αυτή τη στιγμή, το χρέος ανέρχεται σε περίπου 407 δισεκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να φτάσει τα 420 δισεκατομμύρια ευρώ μετά τον επανυπολογισμό από την Eurostat.
Το άρθρο Αποκάλυψη «βόμβα» από την Eurostat: Το ελληνικό δημόσιο χρέος επί κυβέρνησης Μητσοτάκη ξεπέρασε τα 420 δισ. ευρώ – Πως ξέφυγε η κατάσταση παρά τις δεκαετίες λιτότητας, τα μνημόνια και το PSI; εμφανίστηκε πρώτα στο Ειδήσεις Τώρα – Europost.gr από το NewsRoom.