ΑρχικήΕλλάδαΑυξάνονται τα Κρούσματα Πανώλης Αιγοπροβάτων: 8.000 Ζώα Θανατώθηκαν Λόγω Επιδημίας

Αυξάνονται τα Κρούσματα Πανώλης Αιγοπροβάτων: 8.000 Ζώα Θανατώθηκαν Λόγω Επιδημίας

Δημοσιεύθηκε:

Σχεδόν 8.000 αιγοπρόβατα έχουν ήδη θανατωθεί ή πρόκειται να θανατωθούν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος πανώλης σε κτηνοτροφική μονάδα στο Καστράκι Καλαμπάκας. Πρόκειται για την πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση εισόδου της ζωονόσου στη χώρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι χθες είχαν θανατωθεί 3.670 ζώα, με άλλα 4.238 να αναμένεται να θανατωθούν. Συνολικά, έχουν καταγραφεί 7.908 θάνατοι ζώων σε 18 κρούσματα που εντοπίστηκαν στα Τρίκαλα, την Ελασσόνα και τον Δήμο Τεμπών.

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Λάρισας έχει διατάξει επείγουσα έρευνα για να διαπιστωθεί πώς, πότε και από ποιον εισήχθησαν τα ζώα που μετέφεραν τον ιό. Παράλληλα, οι κτηνιατρικές αρχές διεξάγουν εντατικούς ελέγχους, λαμβάνοντας δείγματα και από στοχευμένους ελέγχους εκτός των καθορισμένων ζωνών επιτήρησης.

Τα αποτελέσματα των δειγμάτων που θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες είναι κρίσιμα για την επιβεβαίωση ή όχι της αισιοδοξίας σχετικά με την εξάπλωση της νόσου. Χθες, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κατέθεσε μήνυση στην εισαγγελία Τρικάλων, μετά από δημοσίευμα που ανέφερε ότι η ταφή των ζώων δεν έγινε σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Μέχρι τώρα, έχουν επιβεβαιωθεί 18 κρούσματα πανώλης αιγοπροβάτων, με 10 από αυτά στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και 8 στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. Ολόκληρο το κοπάδι θεωρείται κρούσμα.

Λόγω των κρουσμάτων, έχουν οριστεί δύο ζώνες:

  • Ζώνη προστασίας με ακτίνα 3 χιλιομέτρων.
  • Ζώνη επιτήρησης με ακτίνα 10 χιλιομέτρων.

Από τα 300.700 ζώα που βρίσκονται στις δύο ζώνες στις δύο περιφερειακές ενότητες, έχουν ελεγχθεί 182.400. Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, έχουν ελεγχθεί 3.500 ζώα στη ζώνη προστασίας και 16.000 στη ζώνη επιτήρησης. Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, στις ζώνες προστασίας έχουν ελεγχθεί 70.600 ζώα από τα 80.700.

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται καθημερινά από 38 συνεργεία με 90 κτηνιάτρους και 10 συνεργεία του ΕΦΕΤ με 25 επιστήμονες που ενημερώνουν και πιστοποιούν την τήρηση των μέτρων στα τυροκομεία της περιοχής. Μέχρι τώρα, έχουν ληφθεί 1.775 δείγματα για εργαστηριακή ανάλυση.

Συνολικά, περισσότεροι από 140 επιστήμονες και βοηθητικό προσωπικό εργάζονται για τη διαχείριση της πανώλης των αιγοπροβάτων, με την επιχείρηση να συνεχίζεται μέχρι να ελεγχθεί πλήρως η κατάσταση και να εκριζωθεί η νόσος.

Τελευταία νέα

Διασωληνώθηκε στο Νοσοκομείο της Άρτας ο 84χρονος επιβάτης μετά το τροχαίο στον Λούρο Πρέβεζας

Σε σοβαρό τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε κοντά στον Λούρο Πρέβεζας, τρία άτομα τραυματίστηκαν, ενώ...

Mr Bright & The Magpie: Ανακαλύπτοντας τις Αρχαίες Πύλες και Κατάλοιπα του Πειραιά

Σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους και ιστορικούς δήμους της Ελλάδας, τον Πειραιά, οι...

Καναλάκι: Καμία Επιβεβαίωση για Καταγγελίες στο LivClub Εκτός από τον Ξυλοδαρμό

Η πρόσφατη δημόσια συζήτηση γύρω από το LivClub στο Καναλάκι, προκλήθηκε μετά από ένα...

Δημογραφική Βόμβα: Οι Θάνατοι Ξεπερνούν Τις Γεννήσεις – Η Ελλάδα Σε Δημογραφική Κρίση

Εκρηκτικό παραμένει το δημογραφικό θέμα για την Ελλάδα, η οποία κατέγραψε το 2023 τη δεύτερη...

Περισσότερα