ΑρχικήΕλλάδαΑύξηση «φωτιά» στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Διακοπές στα νησιά για λίγους και προνομιούχους

Αύξηση «φωτιά» στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Διακοπές στα νησιά για λίγους και προνομιούχους

Δημοσιεύθηκε:

Για λίγους φαίνεται πως θα είναι φέτος τα νησιά για διακοπές καθώς τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν αυξηθεί ακόμη και κατά 40%.

Αν και η κίνηση είναι αυξημένη, φέτος για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδίας ταξιδιωτικών γραφείων καταγράφεται πτώση στην εγχώρια κινητικότητα κατά 15% σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που αποδίδεται στο τεράστιο κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων σε συνδυασμό με τη γενική ακρίβεια.

Ο πρόεδρος συνδέσμου επιχειρήσεων επιβατηγού ναυτιλίας, Διονύσης Θεοδωράτος μιλώντας στο MEGA δήλωσε:

«Οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτήριων των εταιρειών πο0υ είναι μέλη του ΣΕΕΝ βλέπουμε να υπάρχουν οι ίδιες τιμές από το 2022 έως και σήμερα στις βασικές γραμμές. Υπάρχει μικρή αύξηση 1 ευρώ κατά άτομο στην οικονομική θέση, στα γραμμές της Κρήτης λόγω της εφαρμογή του πανευρωπαϊκού περιβαλλοντικού τέλους», είπε αρχικά συμπληρώνοντας στη συνέχεια: «Στην ακτοπλοΐα υπάρχουν γραμμές που ισχύει το κρατικό ναυλολόγιο, και υπάρχουν και γραμμές που είναι ελεύθερο το ναυλολόγιο. Σε αυτές υπάρχουν πολλές προσφορές από τα μέλη μας».

Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Παναγιώτης Γεωργιάδης, σχολίασε επίσης τις τιμές των εισιτήριων, που έχουν φτάσει στα ύψη.

«Οι καταγγελίες που έχουμε από καταναλωτές είναι κυρίως για τα εισιτήρια στις γρήγορες γραμμές. Ενώ στις συμβατικές γραμμές είναι σταθερές οι τιμές, έχουμε καταγγελίες αυξομειώσεις μάλιστα από τον χειμώνα», τόνισε χαρακτηριστικα.

Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Οι ενδονησιωτικές γραμμές εξυπηρετούν έχουν την τιμητική τους τους θερινούς μήνες καθώς όλοι θέλουν να επισκεφθούν στις λίγες ημέρες διακοπών όσο περισσότερα νησιά μπορούν. Όλοι μαζί θα πρέπει να καταβάλλουν «κάτι τις» παραπάνω για να διακινηθούν από το ένα νησί στο άλλο ακόμη και όταν απέχουν μεταξύ τους μερικά μίλια. Στη γραμμή Πάρο- Νάξο, μια απόσταση μόλις 17 μιλίων μεταξύ των δυο λιμανιών ένας επιβάτης θα πρέπει να καταβάλει με ταχύπλοο μέχρι και 33 ευρώ. Υπάρχει βέβαια και η λύση του συμβατικού που κυμαίνεται από 7-15 ευρώ ανάλογα το πλοίο.

Ο πόλεμος των ταχυπλόων τόσος σε κύριες γραμμές όσο και σε ενδονησιωτικές καλά κρατεί το φετινό καλοκαίρι με τις τιμές να ανεβοκατεβαίνουν ανάλογα με το πόσα ταχύπλοα διαφορετικών εταιρειών συμπίπτουν τις ίδιες ημέρες στις γραμμές. Παράλληλα διαφορά στις τιμές καταγράφονται σε ορισμένες περιπτώσεις μεταξύ και των διαφορετικών ταχύπλοων της ίδιας εταιρείας.

Παραδείγματα για ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Τα παραδείγματα πολλά και ορισμένα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ενδεικτικά στη γραμμή Πειραιάς Σαντορίνη η ημέρα ξεκινάει με εισιτήριο στα 89,70 και σταδιακά καθώς και άλλα ταχύπλοα άλλων εταιρειών «μπαίνουν» στη γραμμή μειώνεται μέχρι και τα 58 ευρώ τις απογευματινές ώρες.

Στη γραμμή Πειραιάς Ίος τη μία ημέρα μπορείτε να ταξιδέψετε με ταχύπλοο στην τιμή των 84 ευρώ ενώ την επόμενη ημέρα υπάρχουν και οι επιλογές των 59 και 67 ευρώ καθώς μπαίνουν στη γραμμή και άλλα ταχύπλοα.

Στη γραμμή Ηράκλειο Μύκονος την μια ημέρα που το ταχύπλοο που συνδέει τους δυο προορισμούς είναι ένα, η τιμή του εισιτηρίου είναι στα 105,70 ευρώ, την επόμενη ημέρα που το ταχύπλοο αυτό αποκτά ανταγωνιστή με τιμή εισιτηρίου στα 79 ευρώ τότε μειώνει και το δικό του εισιτήριο στα 83 ευρώ.

Στη γραμμή Ηράκλειο Σαντορίνη τις ημέρες που μόνο ένα ταχύπλοο ή μία εταιρεία με δυο ταχύπλοα εξυπηρετεί τη γραμμή η τιμή του εισιτηρίου είναι στα 92,70 ευρώ όμως η τιμή αυτή μειώνεται μέχρι και τα 59 ευρώ τις ημέρες που άλλο ταχύπλοο άλλης εταιρείας μπαίνει στη διαδρομή.

Τέλος μια μικρή αύξηση τιμών καταγράφεται στις γραμμές των Σποράδων από Βόλο, όπου φέτος δραστηριοποιείται μία εταιρεία. Ειδικότερα οι τιμές από τον Βόλο για την Σκιάθο πέρυσι κυμαίνονταν στα 31-32 ευρώ με συμβατικό πλοίο. Φέτος όμως σημειώθηκε μια μικρή αύξηση κατά 8% στα 34,70 ευρώ, ενώ για την Σκόπελο που πέρυσι η τιμή κυμαίνονταν πέριξ των 38 ευρώ (Γλώσσα Σκοπέλου) φέτος σημειώθηκε μια αύξηση στα 41,90 ευρώ (+10%).

Τελευταία νέα

Όλγα Γεροβασίλη: ΜΕΘ Άρτας σε ..αναστολή λειτουργίας!

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσαν η βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, ο βουλευτής Αχαίας και...

Ο Εξορκισμός: Ένα υπερφυσικό θρίλερ τρόμου του Τζόσουα Τζον Μίλερ με τον Ράσελ Κρόου στο Δημοτικός Θερινός Κιν/φος “Ορφέας” Άρτας

Ο Ράσελ Κρόου πρωταγωνιστεί στη νέα ταινία τρόμου, «The Pope's Exorcist». Ο ηθοποιός μεταμορφώνεται στον διάσημο...

Ο Πάντα-Πανγκ στην Αφρική (μεταγλωττισμένο) – Από Παρασκευή 12 Ιουλίου στο Δημοτικός Θερινός Κιν/φος “Ορφέας” Άρτας

Η ακαταμάχητη τρυφερότητα των πάντα (όπως την αγαπήσαμε και στα... «Κουνγκ-φου Πάντα») και τα...

Νέα κινηματογραφική εβδομάδα από σήμερα Πέμπτη 04 Ιουλίου στο Δημοτικός Θερινός Κιν/φος “Ορφέας” Άρτας

Horizon: Ένα αμερικανικό έπος - Ο Κέβιν Κόστνερ κατακτά εκ νέου την Άγρια Δύση Τo...

Περισσότερα