Η ακρίβεια αποτελεί την κύρια ανησυχία για τους Έλληνες πολίτες. Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του ΙΟΒΕ, αυξάνεται το ποσοστό των νοικοκυριών που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Οι καταναλωτές πληρώνουν υπερβολικά υψηλές τιμές για τη χωριάτικη σαλάτα. Τι προκαλεί όμως αυτή την ακρίβεια;
Οι επιχειρηματίες του κλάδου, μιλώντας στον ANT1, αναφέρουν ότι τα αυξημένα έξοδα των καταστημάτων μεταφέρονται στα πιάτα που σερβίρονται στους πελάτες. Οι πολίτες θεωρούν ότι οι τιμές είναι υπερβολικά υψηλές.
Μια χωριάτικη σαλάτα κοστίζει στους επαγγελματίες περίπου 3,50 ευρώ, αλλά φτάνει να πωλείται έως και 15 ευρώ, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας ή στα νησιά. Οι επιχειρηματίες εξηγούν ότι τα αυξημένα έξοδα των καταστημάτων οδηγούν σε ανατιμήσεις στα σερβιριζόμενα πιάτα.
Για την παρασκευή της χωριάτικης σαλάτας απαιτούνται μισό κιλό ντομάτες (0,85 ευρώ), αγγούρι (0,45 ευρώ), 50 γραμμάρια κρεμμύδι (0,036 ευρώ) και πιπεριές (0,18 ευρώ), 70 γραμμάρια φέτα (0,88 ευρώ), ελιές (0,33 ευρώ) και 50 γραμμάρια ελαιόλαδο (0,60 ευρώ).
Μια μερίδα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας κοστίζει από 8 έως 12 ευρώ, ενώ το κόστος παρασκευής είναι πολύ μικρότερο. Ένα πακέτο μακαρόνια κοστίζει περίπου 1,20 ευρώ και η σάλτσα ντομάτας, που απαιτεί ντομάτες, κρεμμύδι, ελαιόλαδο και βασιλικό, κοστίζει συνολικά περίπου 3,50 ευρώ.
Το αρμόδιο Υπουργείο θα προχωρήσει σε εντατικούς ελέγχους το προσεχές διάστημα.