Η κατηγορία που θα αποδοθεί στον Κώστα Αχ. Καραμανλή και η συμπερίληψη του Χρήστου Σπίρτζη στο κάδρο των ευθυνών είναι τα δύο σημεία που θα κυριαρχήσουν στα ξεχωριστά αιτήματα για Προανακριτική επιτροπή από την πλευρά της λεγόμενης προοδευτικής αντιπολίτευσης.
Το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει το αίτημα του πιθανότατα την Δευτέρα, “ίσως και αργότερα”, αφενός για να “χτενιστεί”, όπως λένε, όλες οι λεπτομέρειες και, αφετέρου, για να μελετήσουν το κείμενο οι βουλευτές εν όψει της μάχης που θα δοθεί μέσα από τις δημόσιες εμφανίσεις και στη Βουλή.
Όλες οι πληροφορίες μιλούν για κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορία στον κ. Καραμανλή και στους αρμόδιους υφυπουργούς του κατά το επίμαχο διάστημα, με κεντρικό στοιχείο τη διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών.
Όπως έχουμε ήδη επισημάνει, το επιχείρημα θα είναι πως η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών-Υποδομών είχε ενημερωθεί εγγράφως τόσο από υπηρεσιακούς παράγοντες όσο και από συνδικαλιστές για τα προβλήματα που υπήρχαν στον σιδηρόδρομο με κίνδυνο την πρόκληση δυστυχήματος. Σημειώνουν δε, ότι σε υπηρεσιακούς παράγοντες έχει ήδη αποδοθεί κακουργηματική κατηγορία.
Συνεπώς, λένε από το ΠΑΣΟΚ, δεν στέκει η θέση της κυβέρνησης πως όταν δεν έχουν λειτουργήσει σωστά υφιστάμενοι δεν σημαίνει πως πρέπει να έχει ευθύνη και ο προϊστάμενός τους, ακριβώς επειδή οι πρώτοι είχαν ενημερώσει τον δεύτερο, δηλαδή τον υπουργό κ. Καραμανλή.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ θα υπάρχει και το όνομα του κ. Σπίρτζη, καθώς το ίδιο το Σύνταγμα δίνει τη δυνατότητα διερεύνησης ευθυνών ακόμα και εάν έχει επέλθει παραγραφή. Δεν είναι σαφής πάντως ο χαρακτήρας της κατηγορίας που θα του αποδοθεί.
Όπως είναι γνωστό το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει από την πρώτη στιγμή να καταθέσει μόνο του αίτημα, χωρίς σύμπραξη με άλλα κόμματα, ενώ μπορεί να το πράξει αφού διαθέτει 33 βουλευτές έναντι των “τουλάχιστον 30” που ορίζει το Σύνταγμα.
– Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά επεξεργάζονται το δικό τους, κοινό, αίτημα, όπως επιβεβαιώθηκε από τη συνάντηση που είχαν χθες οι Σωκράτης Φάμελλος και Αλέξης Χαρίτσης.
Προς το παρόν δεν δείχνουν βιασύνη για την κατάθεση του αιτήματος (“αν βιαστούμε και κάνουμε λάθη θα κάψουμε την προσπάθεια”) ενώ για τον κ. Σπίρτζη η απάντηση που δίνουν πηγές είναι: πρώτον, ο πρώην υπουργός έχει ζητήσει πολλάκις να ελεγχθεί από την Ειδική Επιτροπή που ορίζει το Σύνταγμα ή να καταθέσει στην Προανακριτική (εάν λειτουργήσει και δεν ακολουθηθεί το “μοντέλο Τριαντόπουλου”).
Όπως προσθέτουν, “δεν θα αντιμετωπίσουμε την περίπτωση Σπίρτζη με λογικές συμψηφισμών” και “θα ζητήσουμε να διερευνηθούν όλες οι κατηγορίες όποιους αφορούν για οποιαδήποτε χρονική στιγμή”.
Τα δύο κόμματα αθροίζουν 37 βουλευτές (26 συν 11) οπότε μπορούν να καταθέσουν αίτημα για Προανακριτική επιτροπή.
– Η Πλεύση Ελευθερίας και το Κίνημα Δημοκρατίας εργάζονται πάνω στα κατηγορητήρια που έχει συντάξει το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη, τα οποία θα είναι τα πιο “αυστηρά” έναντι όλων των άλλων.
Πέραν του κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορητηρίου στον κ. Καραμανλή, το Κίνημα Δημοκρατίας έβαλε ευθέως χθες στο κάδρο τον κ. Σπίρτζη και μάλιστα, όχι για πλημμέλημα.
Κι αυτό διότι ο κ. Κασσελάκης παρουσίασε υπηρεσιακό έγγραφο της προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, το οποίο απέστειλε στον κ. Σπίρτζη τον Νοέμβριο του 2017, μετά τον εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών και τον σοβαρό τραυματισμό έξι ατόμων. Μέσω αυτού, όπως είπε, “τον προειδοποίησε για την απουσία συστήματος σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης και ζητούσε τη λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου” για την αποτροπή δυστυχήματος.
Τα δύο κόμματα αθροίζουν μόνο 12 βουλευτές (έξι συν έξι) και είναι σχεδόν αδύνατον να βρουν άλλες 18 υπογραφές για να φτάσουν στον απαιτούμενο αριθμό.
Επιπλέον, τα δύο κόμματα προσανατολίζονται να αποδώσουν κατηγορία και στον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, όπως έχουν διαμηνύσει το τελευταίο διάστημα.
Γι’ αυτό και η μάχη που θα δώσουν θα είναι “πολιτική με αποκαλύψεις”.
euro2day.gr