Βαριές ποινές έρχονται από την 1η Ιουνίου για όσους εντοπίζονται να κλέβουν ρεύμα, προκειμένου να ελεγχθεί μια «βιομηχανία» σε πλήρη έξαρση που επιβαρύνει τους συνεπείς καταναλωτές με πάνω από 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Τα πρόστιμα έρχονται σε μια συγκυρία όπου οι παραβάτες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, οι έλεγχοι δείχνουν ποσοστά που φτάνουν ακόμη και το 50%, υπερδιπλασιασμό της αξίας των βεβαιωμένων παραβάσεων που πέρυσι έφτασαν τα 62 εκατ. ευρώ και γενικότερα μια «καλοκουρδισμένη μηχανή» που τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και η αστυνομία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν.
Την εικόνα αυτή επιχειρεί να βελτιώσει το νέο πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο, σε τρεις περίπου εβδομάδες από σήμερα, κάθε νοικοκυριό ή επιχείρηση που θα εντοπίζεται να έχει παραβιάσει τον μετρητή του, θα πληρώνει για κάθε κλεμμένη κιλοβατώρα «καπέλο» 100% σε σχέση με τις φυσιολογικές χρεώσεις.
Κάθε παραβάτης, εκτός από μεγαλύτερα ποσά για τις κιλοβατώρες που κατανάλωσε χωρίς να πληρώσει, θα επιβαρύνεται και με έξτρα πρόστιμα για να καλύψει το διαχειριστικό κόστος του ΔΕΔΔΗΕ. Τις εργατοώρες δηλαδή που δαπάνησε ο Διαχειριστής, τη χρήση υπηρεσιακών οχημάτων και φυσικά την αποκατάσταση των ζημιών στους μετρητές.
Ενα νοικοκυριό για παράδειγμα που θα συλληφθεί μετά την 1η Ιουνίου να κλέβει ρεύμα, θα πληρώνει 47,2 λεπτά για την κάθε παράνομη κιλοβατώρα, έναντι 23,6 λεπτά της μέσης τιμής που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους. Εάν ο παραβάτης ανήκει στην κατηγορία ΚΟΤ, θα χρεώνεται με προσαύξηση 50%, δηλαδή από 15,3 έως 28,7 λεπτά ανά kWh.
Και μια επιχείρηση που κάνει το ίδιο θα χρεώνεται εφεξής με 54,1 λεπτά την κιλοβατώρα, έναντι των 27,06 λεπτών της μέσης τιμής χρέωσης που αφορά όσους δεν επιδίδονται στο «σπορ» της ρευματοκλοπής.
Είναι ποσά που θα επιβαρύνουν αναδρομικά τους παραβάτες για το σύνολο της εκτιμώμενης κατανάλωσής τους, από την ημερομηνία που υπολογίζεται ότι ξεκίνησε η ρευματοκλοπή.
Στα παραπάνω προστίθεται και το διαχειριστικό κόστος που συνεπάγεται για τον ΔΕΔΔΗΕ η αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών. Δηλαδή 461,65 ευρώ για οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις χαμηλής τάσης, αν χρειαστεί αντικατάσταση του μετρητή και 662 ευρώ για τους εμπορικούς καταναλωτές στη μέση τάση, όπως δείχνει ο παραπάνω πίνακας.
Τα κόλπα, οι τεχνικές και η Λερναία Υδρα
Τα νέα αυστηρότερα πρόστιμα περιλαμβάνονται στη σχετική απόφαση της ΡΑΕΕΥ που δημοσιεύτηκε χθες σε ΦΕΚ και επιχειρούν να χτυπήσουν μια παραβατική συμπεριφορά, που παρά τις κατά καιρούς κυβερνητικές εξαγγελίες, εξακολουθεί να λειτουργεί σαν μια πολύ πιο αποτελεσματική μηχανή από τις όποιες θεσμικές παρεμβάσεις και τη δράση των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ.
Οι τεχνικές και τα κόλπα όσων κλέβουν ρεύμα, μια «φάμπρικα» στην οποία επιδίδονται με αυξητικούς αριθμούς ξενοδοχεία, καφετέριες και εστιατόρια, μεγεθύνονται τόσο σε ένταση όσο και σε φαντασία. Από την τοποθέτηση ισχυρών μαγνητών στα ρολόγια έτσι ώστε να καθυστερεί η μέτρηση και την παραβίαση των καλωδιώσεων μέσα στον πίνακα (bypass στον μετρητή), έως την παραδοσιακή μέθοδο της παράνομης σύνδεσης πριν τον μετρητή (σύνδεση καλωδίου απευθείας από τη γραμμή), η ευρηματικότητα όσων κλέβουν ρεύμα είναι ανεξάντλητη.
Και παρότι ο Διαχειριστής έχει υπερδιπλασιάσει την τελευταία εξαετία τους ελέγχους του, από 20.500 κατά μέσο όρο την τριετία 2019-2022, σε 41.600 μόνο το 2024, η υπόθεση «ρευματοκλοπές» εμπλέκει όλο και πιο συχνά κυκλώματα με ηλεκτρολόγους και συνεργεία, θυμίζοντας σε πολλές περιπτώσεις Λερναία Υδρα.
Ποσοστά άνω του 50%
Τα μέχρι σήμερα ευρήματα των βεβαιωμένων παραβιάσεων παραπέμπουν σε ένα ποσοστό 20% επί του συνόλου των ελέγχων. Στο κακό ωστόσο σενάριο που επιβεβαιωθεί το σύνολο των περιπτώσεων (βεβαιωμένων και υπό εξέταση), θα μιλάμε για ποσοστό ρευματοκλοπών κοντά στο 40%!
Αλλωστε σε κάποιες περιπτώσεις γνωστών αλυσίδων καταστημάτων, για τις οποίες δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ονόματα, το ποσοστό των διαπιστωμένων ρευματοκλοπών ξεπέρασε και το 50% επί του αριθμού των παροχών που ελέγχθηκαν.
Τα συγκοινωνούντα δοχεία στο κεφάλαιο παραβατικότητα στην αγορά του ρεύματος είναι πολλά και ένα από αυτά αφορά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και τον «ενεργειακό τουρισμό».
Σύμφωνα με την εισήγηση της ΡΑΑΕΥ, η οποία είχε παραδοθεί στο ΥΠΕΝ από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2024, η αλλαγή προμηθευτή επιτρέπεται πλην δύο περιπτώσεων. Πρώτον, όταν έχει επιβληθεί από τον προμηθευτή εντολή απενεργοποίησης μετρητή φορτίου και δεύτερον, αν υπάρχει εντολή επισήμανσης του πελάτη (flagging) ως υπερήμερου στο σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ από τρεις διαφορετικούς προμηθευτές για ανείσπρακτες οφειλές που συντελέστηκαν από την 1 Ιανουαρίου του 2020 και μετά.
Επίσης, η αλλαγή προμηθευτή δεν θα απαλλάσσει πλέον τον πελάτη από την υποχρέωση για εξόφληση των οφειλών προς τον προηγούμενο προμηθευτή.
euro2day.gr