ΑρχικήΕλλάδαΕλλάδα - Αίγυπτος: Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους 2.400 εποχικούς εργαζόμενους...

Ελλάδα – Αίγυπτος: Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους 2.400 εποχικούς εργαζόμενους στον γεωργικό τομέα.

Δημοσιεύθηκε:

Τίθεται σε ισχύ η διμερής συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον αγροτικό τομέα.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, ανέφερε στο ΑΠΕ ότι έχει ήδη καταρτιστεί η πρώτη λίστα με 2.400 Αιγύπτιους εποχικούς εργάτες σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας της Αιγύπτου. Η συμφωνία προωθεί τη νόμιμη και ελεγχόμενη κινητικότητα εργαζομένων.

Η συμφωνία προβλέπει μια ειδική διαδικασία για την μετάκληση Αιγύπτιων εργαζομένων για εποχική εργασία στον αγροτικό τομέα το 2024, με την αρχική εφαρμογή να περιλαμβάνει 5.000 άτομα.

Οι κύριες διαφορές της συμφωνίας αυτής σε σχέση με την τυπική διαδικασία είναι οι εξής:

  1. Οι θέσεις των 5.000 εργαζομένων είναι διαθέσιμες για όλη την Ελλάδα από μια κοινή «δεξαμενή», την οποία διαχειρίζονται οι υπηρεσίες μίας στάσης.
  2. Η δεξαμενή των υποψηφίων εργαζομένων έχει διαμορφωθεί και προταθεί από την αιγυπτιακή πλευρά, σύμφωνα με τα κριτήρια των ελληνικών αρχών.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει αναπτύξει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους εργοδότες, η οποία θα είναι διαθέσιμη από τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024 στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Ο υπουργός Δημήτρης Καιρίδης δήλωσε ότι η συνεργασία με την Αίγυπτο στον τομέα της μετανάστευσης είναι στρατηγικής σημασίας και η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποδεικνύει την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία υπεγράφη το 2022 από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Η συμφωνία αφορά μέχρι 5.000 Αιγύπτιους εποχικούς εργάτες γης, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του αγροτικού τομέα, ενώ προωθεί τη νόμιμη εργασία και καταπολεμά την παράνομη μετανάστευση.

Τελευταία νέα

Ένα ήσυχο μέρος: ημέρα πρώτη (A Quiet Place: Day One) από Πέμπτη 27 Ιουνίου στο Δημοτικός Θερινός Κιν/φος “Ορφέας” Άρτας

Η ταινία «Ενα Ησυχο Μέρος» του Τζον Κραζίνσκι και το σίκουελ της τρία χρόνια...

Ψηφιακή κάρτα: Μία ώρα «μπόνους» στους εργοδότες με την σφραγίδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Από την 1η Ιουλίου μπαίνουν σε εφαρμογή τόσο η ψηφιακή κάρτα οργάνωσης του ωραρίου όσο και...

Φωτιά στα Τζουμέρκα – Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική το μεσημέρι της Δευτέρας, καθώς ξέσπασε φωτιά στα Τζουμέρκα. Η πυρκαγιά...

Τέσσερα ανήλικα κορίτσια έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από έναν 50χρονο σάτυρο

Τέσσερα ανήλικα κορίτσια έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από έναν 50χρονο άντρα, μέσα σε αστικό λεωφορείο...

Περισσότερα