ΑρχικήΕλλάδαΕλλάδα - Αίγυπτος: Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους 2.400 εποχικούς εργαζόμενους...

Ελλάδα – Αίγυπτος: Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους 2.400 εποχικούς εργαζόμενους στον γεωργικό τομέα.

Δημοσιεύθηκε:

Τίθεται σε ισχύ η διμερής συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον αγροτικό τομέα.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, ανέφερε στο ΑΠΕ ότι έχει ήδη καταρτιστεί η πρώτη λίστα με 2.400 Αιγύπτιους εποχικούς εργάτες σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας της Αιγύπτου. Η συμφωνία προωθεί τη νόμιμη και ελεγχόμενη κινητικότητα εργαζομένων.

Η συμφωνία προβλέπει μια ειδική διαδικασία για την μετάκληση Αιγύπτιων εργαζομένων για εποχική εργασία στον αγροτικό τομέα το 2024, με την αρχική εφαρμογή να περιλαμβάνει 5.000 άτομα.

Οι κύριες διαφορές της συμφωνίας αυτής σε σχέση με την τυπική διαδικασία είναι οι εξής:

  1. Οι θέσεις των 5.000 εργαζομένων είναι διαθέσιμες για όλη την Ελλάδα από μια κοινή «δεξαμενή», την οποία διαχειρίζονται οι υπηρεσίες μίας στάσης.
  2. Η δεξαμενή των υποψηφίων εργαζομένων έχει διαμορφωθεί και προταθεί από την αιγυπτιακή πλευρά, σύμφωνα με τα κριτήρια των ελληνικών αρχών.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει αναπτύξει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους εργοδότες, η οποία θα είναι διαθέσιμη από τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024 στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Ο υπουργός Δημήτρης Καιρίδης δήλωσε ότι η συνεργασία με την Αίγυπτο στον τομέα της μετανάστευσης είναι στρατηγικής σημασίας και η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποδεικνύει την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία υπεγράφη το 2022 από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Η συμφωνία αφορά μέχρι 5.000 Αιγύπτιους εποχικούς εργάτες γης, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του αγροτικού τομέα, ενώ προωθεί τη νόμιμη εργασία και καταπολεμά την παράνομη μετανάστευση.

Τελευταία νέα

Κρήτη: Επιχειρηματίας προσέλαβε Παλαιστίνιο να «τσιμεντώσει» τον Ισραηλινό συνεταίρο του και την μητέρα των παιδιών του

Μια υπόθεση που μοιάζει με σενάριο από αστυνομική ταινία αλλά είναι πέρα για πέρα...

Έντονες Αντιδράσεις για την Απαγόρευση Κυκλοφορίας Φορτηγών στην Εθνική Οδό Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας

Μεγάλη ανησυχία έχει προκληθεί μεταξύ ιδιοκτητών και οδηγών φορτηγών, ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, εξαιτίας...

Ιωαννινα: Αρνητικές γνωμοδοτήσεις για τα αιολικά σε Κούρεντα και Γοργόμυλο

Αρνητικές ήταν οι γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου...

Εκπληκτική Ανακάλυψη: 800 Ετών Μεσαιωνικές Ταφόπλακες Βρέθηκαν σε Ναυάγιο στη Βρετανία (Βίντεο)

Μια αναπάντεχη ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε από Βρετανούς αρχαιολόγους στον κόλπο Στάντλαντ, στα ανοικτά των ακτών...

Περισσότερα