ΑρχικήΕλλάδαΈρχονται τέλη κυκλοφορίας και για τα υβριδικά ΙΧ από το 2025 -...

Έρχονται τέλη κυκλοφορίας και για τα υβριδικά ΙΧ από το 2025 – Τεράστια ανατροπή με τους πράσινους φόρους έως το 2030

Δημοσιεύθηκε:

Η πράσινη μετάβαση θα φέρει αύξηση των φόρων και των τιμών για επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες. Από το 2025 θα ισχύσουν νέοι πράσινοι φόροι σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τη στρατηγική της Ε.Ε. για μείωση των ρύπων κατά 40% έως το 2030 και κατά 60% έως το 2050. Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα ειδικό πακέτο μέτρων για να βοηθήσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

Μια μελέτη του υπουργείου Οικονομικών που αποκαλύπτει το «business stories» δείχνει ότι «η πράσινη μετάβαση είναι μια περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί μεγάλες αλλαγές στον τρόπο που εισπράττονται και δαπανώνται οι πράσινοι φόροι – τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά». Τους επόμενους μήνες πολλές ειδικές ομάδες θα αναλάβουν να καθορίσουν όλα τα μέτρα (επιβαρύνσεις και επιδοτήσεις) που θα ισχύσουν από τη νέα χρονιά. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε ανατιμήσεις σε ένα ευρύ φάσμα βασικών αγαθών και υπηρεσιών, είτε παράγονται στην Ευρώπη με νέες τεχνολογίες και προδιαγραφές, είτε εισάγονται από τρίτες χώρες (Ασία κ.λπ.) με υψηλότερη ρύπανση από ό,τι στην Ε.Ε.

Αλλαγή στα τέλη

Οι αλλαγές άρχισαν ήδη από τις θαλάσσιες μετακινήσεις και μεταφορές με επιβολή επίναυλου διοξειδίου άνθρακα στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από 1/1/2024 (με εξαίρεση τα ελληνικά νησιά κάτω από 200.000 κατοίκους έως το 2030).

Αμεσα αντιληπτές θα γίνουν από το 2025 και αυξήσεις στις οδικές μεταφορές, κυρίως στα τέλη κυκλοφορίας. Με τα νέα δεδομένα, τα μόνα αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας που θεωρείται σίγουρο ότι θα έχουν μηδενικά τέλη είναι τα ηλεκτρικά. Τα νέας τεχνολογίας που έως τώρα απαλλάσσονταν αναμένεται να επιβαρυνθούν με ένα σχετικά χαμηλό ποσό βάσει ρύπων. Για τα αυτοκίνητα παλαιότερης τεχνολογίας θα ισχύσουν αυξημένα τέλη βάσει ρύπων και κυβισμού.

Τελευταία νέα

Ακόμη μία πράξη κτηνωδίας στην Πρέβεζα – 45χρονο πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά σκυλάκι (Βίντεο)

Ακόμη μία πράξη κτηνωδίας συγκλονίζει το πανελλήνιο, με 45χρονο να πυροβολεί και να τραυματίζει σοβαρά σκύλο, έξω...

Νέο μπαράζ αυξήσεων στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Μετά και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, στα σούπερ μάρκετ μειώθηκαν το Μάρτιο οι τιμές σε...

Αυξημένη ήταν το 2023 η επισκεψιμότητα στους αρχαιολογικούς χώρους της Πρέβεζας

Αυξημένη ήταν το 2023 η επισκεψιμότητα στους αρχαιολογικούς χώρους της Πρέβεζας και στο Μουσείο...

Ισημερινός: Οι αρχές συνέλαβαν τον φερόμενο ηγέτη της συμμορίας Los Lobos

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Ισημερινού και η εθνική αστυνομία ανακοίνωσαν  ότι συνέλαβαν...

Περισσότερα