Στους Daron Acemoglu, Simon Johnson και James A. Robinson απένειμε το Νόμπελ Οικονομίας 2024 η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.
Νόμπελ Οικονομίας: Daron Acemoglu, Simon Johnson, James A. Robinson
Οι τρεις επιστήμονες βραβεύτηκαν για τις έρευνες σχετικά με τον τρόπο που οι θεσμοί διαμορφώνουν και επηρεάζουν την ευημερία.
BREAKING NEWS
The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the 2024 Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel to Daron Acemoglu, Simon Johnson and James A. Robinson “for studies of how institutions are formed and affect prosperity.”… pic.twitter.com/tuwIIgk393— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 14, 2024
«Η καθιέρωση θεσμών χωρίς αποκλεισμούς, η μείωση των εκχυδαϊσμών και το κράτος δικαίου θα δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα οφέλη. Γιατί, λοιπόν, η ελίτ δεν αντικαθιστά απλώς το υπάρχον οικονομικό σύστημα;», εξηγεί η ακαδημία για τη μελέτη των βραβευθέντων.
Νόμπελ Οικονομίας: Daron Acemoglu, Simon Johnson, James A. Robinson – Το μοντέλο που κέρδισε το Νόμπελ Οικονομίας 2024
«Η καθιέρωση θεσμών χωρίς αποκλεισμούς, η μείωση των εκχυδαϊσμών και το κράτος δικαίου θα δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα οφέλη. Γιατί, λοιπόν, η ελίτ δεν αντικαθιστά απλώς το υπάρχον οικονομικό σύστημα;», εξηγεί η ακαδημία για τη μελέτη των βραβευθέντων.
Το μοντέλο τους για την εξήγηση των συνθηκών υπό τις οποίες διαμορφώνονται και αλλάζουν οι πολιτικοί θεσμοί έχει τρεις συνιστώσες.
Το πρώτο είναι η σύγκρουση σχετικά με τον τρόπο κατανομής των πόρων και το ποιος κατέχει την εξουσία λήψης αποφάσεων σε μια κοινωνία (η ελίτ ή οι μάζες).
Το δεύτερο είναι ότι οι μάζες έχουν μερικές φορές την ευκαιρία να ασκήσουν εξουσία κινητοποιώντας και απειλώντας την κυρίαρχη ελίτ- η εξουσία σε μια κοινωνία είναι επομένως κάτι περισσότερο από την εξουσία λήψης αποφάσεων.
Το τρίτο είναι το πρόβλημα της δέσμευσης, το οποίο σημαίνει ότι η μόνη εναλλακτική λύση είναι να παραδώσει η ελίτ την εξουσία λήψης αποφάσεων στο λαό.
The introduction of more inclusive institutions, less extraction and the rule of law would create long-term benefits. So why don’t the elite simply replace the existing economic system?
The laureates’ model for explaining the circumstances under which political institutions are… pic.twitter.com/oPCbMndkQM
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 14, 2024
Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, ο ιαπωνικός οργανισμός Nihon Hidankyo κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης για το έργο και την προσφορά του στην προσπάθεια της κατάργησης των πυρηνικών όπλων.
Το άρθρο Νόμπελ Οικονομίας: Daron Acemoglu, Simon Johnson, James A. Robinson – Ερεύνησαν τον τρόπο που οι θεσμοί διαμορφώνουν και επηρεάζουν την ευημερία εμφανίστηκε πρώτα στο Ειδήσεις Τώρα – Europost.gr από το Ελένη Λαμπράκη.