ΑρχικήΕλλάδαΕνώ ο Ερντογάν απειλεί και κλιμακώνει τις προκλήσεις η Ελλάδα στέλνει στην...

Ενώ ο Ερντογάν απειλεί και κλιμακώνει τις προκλήσεις η Ελλάδα στέλνει στην Ουκρανία και Patriot

Δημοσιεύθηκε:

Η Αθήνα, όπως όλα δείχνουν, θα δώσει Patriot PAC-3 στην Ουκρανία με «εγγυήσεις» των ΗΠΑ έναντι της τουρκικής απειλής και οικονομικό πακέτο αντισταθμιστικών

Θα είναι μία συστοιχία και ίσως δοθεί και δεύτερη. Πρόκειται για μία απόφαση η οποία θα διχάσει στο εσωτερικό της χώρας.

Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι έχουν δοθεί «εγγυήσεις» από τις ΗΠΑ για όσο καιρό διαρκέσει η εκχώρηση των Patriot, για την ασφάλεια της χώρας απέναντι στην τουρκική απειλή, χωρίς να δίνονται περαιτέρω εξηγήσεις για το τι είδους «εγγυήσεις» προσφέρονται.

Υπάρχει διαβεβαίωση ότι θα αντικατασταθούν από τις ΗΠΑ εάν οι συστοιχίες καταστραφούν και θα αντικατασταθούν με καινούργιες «και σε οποιαδήποτε περίπτωση θα πάρετε χρήματα από το πακέτο των 61 δισεκατομμυρίων $ που θα δοθεί στην Ουκρανία».

Όπως δηλαδή είχε γίνει και στην περίπτωση των Patriot που παραδόθηκαν στην Σαουδική Αραβία, όπου οι ΗΠΑ ανέλαβαν ένα σημαντικό κόστος για την έγκαιρη ενεργοποίηση τους, δηλαδή για την επανείσοδό τους σε υπηρεσία, γιατί δεν λειτουργούσαν ή υπολειτουργούσαν, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.

Μάλιστα η Σαουδική Αραβία έδωσε ως αντάλλαγμα για την μεταφορά της συστοιχίας στο έδαφος της 10 εκατομμύρια $. Η συστοιχία που αναμένεται να δοθεί στην Ουκρανία φαίνεται πως θα είναι μία εκ των δύο που βρίσκονται τοποθετημένες στην Αθήνα.

Συνολικά διαθέτουμε έξι συστοιχίες από τις οποίες η μία όπως προείπαμε βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία. Είναι Patriot Pac 3 (που σημαίνει ότι εγκλωβίζουν και βαλλιστικούς πυραύλους) σε ότι αφορά τους αισθητήρες αλλά με βλήματα PAC-2GEM.

Το σύστημα Patriot είναι Αμερικανικής κατασκευής και εντάχθηκε στην ΠΑ το 2003. Είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς (HSAM) με εμβέλεια ραντάρ έρευνας 170 χλμ. και μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής 150 χλμ.

Αποτελείται από:

το Κέντρο Συντονισμού και Πληροφοριών (ICC)
το Ραντάρ (Radar Set)
το Σταθμό Ελέγχου Εμπλοκής (ECS) και
τους Σταθμούς Εκτόξευσης (Launching Stations).

Η Μονάδα πυρός ελέγχει μέχρι 16 σταθμούς εκτόξευσης, οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν και να επιχειρήσουν σε αποστάσεις μέχρι 30 χλμ από το σταθμό εμπλοκής, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη κάλυψη περιοχής. Έχει δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής 9 στόχων (Τακτικοί, Βαλλιστικοί, Cruise πύραυλοι και αεροσκάφη).

Το κάθε Κέντρο Συντονισμού Πληροφοριών ελέγχει και συντονίζει μέχρι 6 ECS, και διασυνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου. Η ΠΑ διαθέτει 2 Κέντρα Συντονισμού-Πληροφοριών και 6 Σταθμούς Ελέγχου Εμπλοκής με 6 Σταθμούς εκτόξευσης το καθένα.

Χαρακτηριστικά Ραντάρ AN/MPQ-65 Radar Set
Κατασκευάστρια Εταιρεία: RAYTHEON
Περιγραφή: Ραντάρ έρευνας και εγκλωβισμού στόχων και καθοδήγησης βλήματος
Τύπος: PHASED ARRAY
Κάλυψη: 120°
Μέγιστη Εμβέλεια: 170 χλμ
Χαρακτηριστικά Εκτοξευτήρα M-901 Launching Station
Κατασκευάστρια Εταιρεία: RAYTHEON
Περιγραφή: Τετραπλός εκτοξευτήρας Α/Α βλημάτων
Τύποι ΒλημάτωνMIM-104D GEM (Guidance Enhanced Missile)
MIM-104B SOJC (Stand-Off Jammer Counter)
MIM-104A
Επιδόσεις:Μέγιστη Ταχύτητα: 3+ Mach
Επιτάχυνση: 30 g
Μέγιστο ύψος εμπλοκής: 24 χλμ
Μέγιστη εμβέλεια: 160 χλμ
Βάρος Κεφαλής: 90 κιλά

Τελευταία νέα

Άδωνης εκτός ελέγχου για Συμφωνία Πρεσπών: Καλεί Μητσοτάκη να την καταγγείλει, απαιτεί «συγγνώμη» από Τσίπρα, κατηγορεί ΗΠΑ για… υποδείξεις

Πληθαίνουν οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, καθώς σε σημερινή του ραδιοφωνική συνέντευξη...

Πειθαρχική Έρευνα για Προφορικές Αναθέσεις στον Δήμο Πρέβεζας

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας έχει ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία για να ερευνήσει πιθανές ευθύνες...

Δήμου Ζηρού: Λουκέτο στο ΚΔΑΠ ΑμΕΑ λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της δημοτικής δομής στην παλιά Παιδόπολη προκάλεσε αναστάτωση...

Περισσότερα