ΑρχικήΕλλάδαΨήφισαν νόμο για το νερό που δεν μπορεί να εφαρμοστεί - «Άδειασε»...

Ψήφισαν νόμο για το νερό που δεν μπορεί να εφαρμοστεί – «Άδειασε» τις κυβερνητικές προθέσεις για έλεγχο του νερού η Ένωση Δημοτικών επιχειρήσεων Υδρευσης-Αποχέτευσης

Δημοσιεύθηκε:

Στη συνέντευξη Τύπου η Ενωση Δημοτικών επιχειρήσεων Υδρευσης-Αποχέτευσης «άδειασε» τις κυβερνητικές προθέσεις για έλεγχο του νερού από τη νεα ΡΑΕ ● Κραυγή αγωνίας της Ενωσης για τα πραγματικά προβλήματα που «πνίγουν» τις δημοτικές επιχειρήσεις, δηλαδή το ενεργειακό τους κόστος, που δεν είναι διαχειρίσιμο, και την υποστελέχωση που υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία τους.
Στον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, με τον οποίο οι πάροχοι ύδατος, μεταξύ των οποίων και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) υπήχθησαν στον έλεγχο, τη ρύθμιση και την εποπτεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΕΑΥ) και διευρύνει το αντικείμενό της στα ύδατα και τα απόβλητα, αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου η διοίκηση της Ενωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης – Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), μέλη της οποίας είναι 123 δημοτικές επιχειρήσεις.
Οπως ανέφεραν, ο νέος νόμος έχει αντικειμενική αδυναμία υλοποίησης και εφαρμογής, ενώ τα πραγματικά προβλήματα που «πνίγουν» τις δημοτικές επιχειρήσεις είναι το ενεργειακό τους κόστος, που δεν είναι διαχειρίσιμο, καθώς και η υποστελέχωση που υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία τους.
«Θεωρούμε ότι έγινε πολλή συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση, που είναι ένας φόβος, μια πολιτική υποψία. Το σύστημα και το νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα. Υπάρχει μια ασφάλεια δικαίου και εκτός από τη νομολογία του ΣτΕ, η οποία είναι ισχυρή και πάγια από το 2014 μέχρι σήμερα. Μην ξεχνάμε ότι οι ΔΕΥΑ είναι περιουσία των δήμων», ανέφερε ο δήμαρχος Ρεθύμνης και πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, Γιώργης Μαρινάκης.
«Το τεράστιο ενεργειακό κόστος βαραίνει και τις ΔΕΥΑ και τα τιμολόγια. Εχουμε κουραστεί να ακούμε ότι θα εξασφαλίσουν το 60% του επιπρόσθετου ενεργειακού κόστους που βαραίνει τις ΔΕΥΑ, τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι σαν να μιλάμε για μια κυβέρνηση με δύο πολιτικές. Πρόσφατα άκουσα δημόσια τοποθέτηση του κ. Σκρέκα, ότι οι ΔΕΥΑ είναι δημόσιες δημοτικές επιχειρήσεις μονοπωλιακού χαρακτήρα. Αρα δεν μπαίνει θέμα ανταγωνισμού. Τότε γιατί δεν παίρνουμε κρατική επιχορήγηση;», αναρωτήθηκε.
«Το άλλο μεγάλο θέμα είναι αυτό της υποστελέχωσης. Δεν μπορούμε στο όνομα γενικών διακηρύξεων, κάνοντας την προκήρυξη 3Κ/2022 του ΑΣΕΠ, που καλύφθηκαν 200τόσες θέσεις, να πούμε ότι αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα. Εφόσον οι ΔΕΥΑ είναι επιχειρήσεις που λειτουργούν με την ανταποδοτικότητα, δεν χρηματοδοτούνται και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, θα πρέπει να μπορούν να κάνουν προσλήψεις με κριτήρια ΑΣΕΠ και οι ενστάσεις να κρίνονται από το ΑΣΕΠ», συνέχισε.
«Με αυτό το νομοσχέδιο η ΡΑΕ επιφορτίστηκε με μια ευθύνη, για να καλυφθεί μια αιρεσιμότητα του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι Βρυξέλλες δεν συμφωνούν να προστεθεί σε μια ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή όχι μια ακόμη αρμοδιότητα, γιατί έχουμε επικεντρωθεί στο νερό, αλλά και τα απορρίμματα. Και προκύπτουν δύο ζητήματα.
Οτι δεν υπάρχει ουσιαστική στελέχωση της ΡΑΕ και ότι προβλέπεται ότι, εντός 60 ημερών, θα πρέπει να απαντήσει η ΡΑΕ στα λεγόμενα σχέδια υπηρεσιών ύδατος και επίσης να απαντήσει εντός 30 ημερών στους προγραμματισμούς όλων των παρόχων ύδατος της χώρας, που είναι πάνω από 250. Είναι δυνατόν ένα ολιγομελές προσωπικό να κάνει κάτι που ούτε το ξέρει -και να το καταφέρει σε αυτές τις προθεσμίες;», αναρωτήθηκε ο κ. Μαρινάκης.
«Ενα κοινωνικό αγαθό όπως το νερό δεν έχει άλλον τρόπο διαχείρισης, παρά ισχυρές δημοτικές επιχειρήσεις με το κατάλληλο προσωπικό και με οικονομικά που τους δίνουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν αυτό το αγαθό.
Πρόκειται για δημοτικές επιχειρήσεις που έχουν κάνει μια εξαιρετική δουλειά σε ό,τι αφορά τα χρήματα και τη διαχείρισή τους, αλλά και στη διαχείριση του νερού που καθημερινώς βελτιώνεται. Οταν, λοιπόν, δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν, η δυσκολία δεν ξεπερνιέται και αντιμετωπίζεται με ιδίους πόρους ή ακόμα και με την περιβόητη ανάκτηση του κόστους των υπηρεσιών ύδατος», ανέφερε ο δήμαρχος Λαρισαίων και αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, Απόστολος Καλογιάννης.
«Είμαστε καλόπιστοι και ακούσαμε τον υπουργό και την κυβέρνηση ότι δεν έχουν καμία πρόθεση ιδιωτικοποίησης του νερού. Κανένας δεν βάζει μια ταμπέλα “Πωλείται” σε μια ΔΕΥΑ ή σε όποιον άλλο δημόσιο φορέα. Αυτό που συνήθως γίνεται -και γίνεται σε ένα βάθος ετών- δεν θα αφορά τη σημερινή κυβέρνηση. Οπως έχει γίνει με τις δημοτικές μας επιχειρήσεις, με την υποστελέχωση και τα ενεργειακά, γίνεται μια προσπάθεια συγκέντρωσης οικονομικού αντικειμένου, άρα συγχωνεύσεις. Κι αυτό το οικονομικό αντικείμενο πλέον με υποστελεχωμένες ΔΕΥΑ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην είσοδο άλλων καταστάσεων», επισήμανε.
«Οι προσλήψεις πρέπει να απελευθερωθούν με προσωπικό που μπορεί να αντεπεξέλθει στο έργο των ΔΕΥΑ που θα πρέπει να μείνουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος», τόνισε ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.
efsyn.gr

Τελευταία νέα

Τραγωδία στην Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί – Έπαθε ανακοπή και Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο

Τραγωδία σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη, καθώς ένα 10χρονο παιδί άφησε την τελευταία του πνοή. Το παιδί...

Ηφαιστειακή Έκρηξη Σοκάρει το Ρέικιαβικ για Δέκατη Φορά σε Τρία Χρόνια

Ηφαίστειο εξερράγη αργά χθες το βράδυ για ακόμη μια φορά στην ευρύτερη περιοχή του Ρέικιαβικ,...

Έχασε τον σύντροφό της από πνιγμό τη στιγμή της πρότασης γάμου (Βίντεο)

  Η σύντροφος ενός άνδρα που πνίγηκε με τραγικό τρόπο μετά από πρόταση γάμου που...

Ελένη Ράντου: “Δεν είμαι υποχρεωμένη να απεργήσω” – Η απάντηση για τη μη συμμετοχή της στην απεργία

  Η Ελένη Ράντου εξήγησε την απόφασή της να μην συμμετάσχει στην πανελλαδική απεργία της...

Περισσότερα