ΑρχικήΕλλάδαΣοκ Στην Υγειονομική Ασφάλεια: Το 33% Των Γευμάτων Στις Καντίνες είναι Μολυσμένο...

Σοκ Στην Υγειονομική Ασφάλεια: Το 33% Των Γευμάτων Στις Καντίνες είναι Μολυσμένο Με Εντεροβακτηρίδια

Δημοσιεύθηκε:

 

Οι καντίνες του δρόμου συχνά κατηγορούνται για τις συνθήκες υγιεινής τους, καθώς η τροφιμογενής ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί πιο εύκολα σε γεύματα εκτεθειμένα σε παθογόνους μικροοργανισμούς όπως βακτήρια, ιούς και μύκητες.

Σύμφωνα με την επιτήρηση των τροφίμων στην ΕΕ, περίπου το 1% των φρούτων και λαχανικών στα έτοιμα γεύματα βρέθηκαν θετικά στη σαλμονέλα. Τα λαχανικά, οι ντομάτες, τα αγγούρια και ορισμένα φρούτα έχουν αναφερθεί ως κοινοί φορείς βακτηριακών ασθενειών.

Παγκόσμια Στατιστικά για Τροφιμογενείς Ασθένειες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 1 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως αναπτύσσει τροφιμογενή ασθένεια κάθε χρόνο, αντιστοιχώντας σε 600 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις ετησίως. Ενώ μερικές περιπτώσεις είναι ήπιες, άλλες μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές ή και θάνατο χωρίς σωστή πρόληψη.

Κίνδυνοι από Έτοιμα Γεύματα

Τα έτοιμα γεύματα, που προορίζονται για άμεση κατανάλωση χωρίς επιπλέον μαγείρεμα, είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε μικροβιολογική μόλυνση. Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν αυτά τα γεύματα (π.χ. σαλάτες) ως ενέχοντα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Μελέτη για Μικροβιολογική Ποιότητα και Ανθεκτικότητα στα Αντιβιοτικά

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Protection αξιολόγησε τη μικροβιολογική ποιότητα των έτοιμων γευμάτων από καντίνες του δρόμου και νοσοκομείων στη Ρώμη. Εξετάστηκε επίσης η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά σε στελέχη που απομονώθηκαν από αυτά τα γεύματα, με έμφαση στις επιπτώσεις της χρήσης αντιβιοτικών στη δημόσια υγεία.

Τα δείγματα συλλέχθηκαν από δύο νοσοκομειακές και τέσσερις κοινοτικές καντίνες στη Ρώμη από το 2011 έως το 2016. Τα ευρήματα έδειξαν αξιοσημείωτη διαφορά στη μόλυνση από εντεροβακτηρίδια μεταξύ των έτοιμων γευμάτων από καντίνες του δρόμου (33,5% των δειγμάτων) και εκείνων από νοσοκομειακές καντίνες (5,3% των δειγμάτων).

Συμπεράσματα και Συστάσεις

Για να μειωθεί ο κίνδυνος για τον καταναλωτή, είναι απαραίτητη η υγιεινή επεξεργασία και ο σωστός χειρισμός των τροφίμων τόσο στα νοσοκομειακά κυλικεία όσο και στις καντίνες του δρόμου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό λόγω του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που καταναλώνουν καθημερινά έτοιμα γεύματα ως μέρος της διατροφής τους ή λόγω νοσηλείας.

Η αυστηρή παρακολούθηση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά σε βακτήρια από έτοιμα γεύματα είναι κρίσιμη για την προστασία των καταναλωτών και τη διατήρηση της αποτελεσματικότητας των αντιβιοτικών θεραπειών.

 

Τελευταία νέα

Άγρια γυναικοκτονία – Την σκότωσε με σφυρί και είχε κρύψει το πτώμα της συζύγου του στο πατάρι

Ο δράστης είναι ένας 39χρονος, ο οποίος σκότωσε τη σύζυγό του με σφυρί -...

Ουκρανικός στρατός ενισχύεται με 30.000 drones μεγάλου βεληνεκούς

Η Ουκρανία σχεδιάζει να προμηθεύσει τις ένοπλες δυνάμεις της με πάνω από 30.000 επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλου…

The post Mε 30.000 drones μεγάλου βεληνεκούς ενισχύεται ο oυκρανικός στρατός first appeared on Typos Epeirou.

Προφυλακιστέος ο 46χρονος για τη δολοφονία της συζύγου του και τον τραυματισμό του γιου της

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε μετά την απολογία του ο 46χρονο ςπου την περασμένη Κυριακή σκότωσε την 60χρονη σύζυγό του και τραυμάτισε με μαχαίρι τον 29χρονο γιο της…

The post Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέος ο 46χρονος που σκότωσε τη σύζυγό του και μαχαίρωσε τον γιο της first appeared on Typos Epeirou.

Ευρωπαϊκές χώρες προτείνουν κοινό ταμείο άμυνας 500 δισ. ευρώ

Τη σύσταση ενός κοινού, ευρωπαϊκού ταμείου ύψους 500 δισ. ευρώ για αμυντικές δαπάνες και προμήθειες όπλων, εξετάζουν οι…

The post Σύσταση κοινού ταμείου 500 δισ. ευρώ για την άμυνα εξετάζουν οι χώρες της Ευρώπης first appeared on Typos Epeirou.

Περισσότερα