ΑρχικήΕλλάδαΤα παιχνίδια της κυβέρνησης με τα «χρωματιστά» τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος: Ότι...

Τα παιχνίδια της κυβέρνησης με τα «χρωματιστά» τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος: Ότι κι αν διαλέξουν οι πολίτες είναι χαμένοι

Δημοσιεύθηκε:

Τα παιχνίδια της κυβέρνησης με τα «χρωματιστά» τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος είχαν ως σκοπό να μεταφέρουν την ευθύνη στους πολίτες για όποιον παρανοϊκό λογαριασμό πληρώσουν στο μέλλον.

Βασικά ότι κι αν διαλέξουν οι καταναλωτές είναι χαμένοι αφού επιλέγουν χωρίς να γνωρίζουν τις παραμέτρους που επηρεάζουν τις τιμές του ρεύματος.

Ακόμα κι αν τις γνώριζαν όμως είναι τόσο περίπλοκες που όλοι οι πολίτες θα πρέπει να είναι πτυχιούχοι Μαθηματικών για να τις κατανοήσουν.

Επί της ουσίας καλούνται με κλειστά «μάτια» να βρουν το κατάλληλο τιμολόγιο χωρίς να γνωρίζουν τους συντελεστές που διαμορφώνουν την τελική τιμή της KWh, όπως είναι οι θερμοκρασίες στη Γερμανία όπως και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η ελεύθερη ναυσιπλοΐα από την Ερυθρά Θάλασσα και η πορεία της τιμής του TTF με τη ζήτηση για θέρμανση να είναι άγνωστη για τους καταναλωτές.

Τόσες πολλές παράμετροι που θα πρέπει να συνδέονται με συγκεκριμένους τύπους που όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας καταναλωτής με γνώσεις λυκειακού επιπέδου, ή πανεπιστημιακού αλλά θεωρητικής κατεύθυνσης.

Η κυβέρνηση όμως πέτυχε τον σκοπό της. Όλοι θα πληρώσουν πανάκριβο ρεύμα αλλά κανείς δεν θα μπορεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση γι’ αυτό.

«Ας προσέχατε τι επιλέγατε» θα είναι το αφήγημα.

Τα νοικοκυριά με τα πράσινα, τα κίτρινα και τα πορτοκαλί τιμολόγια αναλαμβάνουν υψηλό ρίσκο το οποίο μπορεί να τους βγει σε «καλό» αλλά οι περισσότερες πιθανότητες λένε πώς είναι για «κακό».

Όταν οι παράμετροι διαμόρφωσης είναι άγνωστοι για τα νοικοκυριά, οι καταναλωτές απλώς «τζογάρουν».

Τα νοικοκυριά δεν ξέρουν ποια είναι η τιμή του συμβολαίου του TFF όπως και ποιά θα είναι η μέση τιμή ανά MWh στις πρώτες έξι συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η μέση τιμή ανά MWh διαμορφώνεται στα 90,6 ευρώ στις πρώτες έξι ημέρες συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Η τιμή του TTF ξεπέρασε τα 33 ευρώ ανά MWh το οποίο είναι το χαμηλό τεσσάρων μηνών.

Στο ενδεχόμενο να πέσουν οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες λόγω ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα αμέσως θα αυξηθεί η ζήτηση από τα νοικοκυριά για θέρμανση.

Για παράδειγμα, για σήμερα η ζήτηση σε ρεύμα για τα ελληνικά νοικοκυριά ήταν στις 75.000 MWh διότι οι θερμοκρασίες διατηρούνται στη περιοχή των 20 βαθμών κελσίου.

Όταν αυξηθεί η ζήτηση για θέρμανση αναμένεται να ξεπεραστούν οι 100.000 MWh την ημέρα. Οι ανάγκες θα καλυφθούν από τις μονάδες φυσικού αερίου οι οποίες και αυτές με τη σειρά τους θα συμβάλλουν στην αύξηση της ζήτησης για Φ/Α.

Σήμερα τα σταθερά τιμολόγια των προμηθευτών δείχνουν ακριβά, σε ένα μήνα όμως μπορεί να φαίνονται φθηνά, ποιος μπορεί να ξέρει όμως με σιγουριά;

Ο μόνος που κερδίζει σίγουρα είναι η κυβέρνηση. Για οποιοδήποτε κακό ενδεχόμενο, δεν θα κατηγορηθεί, ενώ για οτιδήποτε καλό συμβεί, θα το «καρπωθεί» ως αποτέλεσμα της «σοφής» πολιτικής της.

pronews.gr

Τελευταία νέα

Θρήνος στην Άρτα: 23χρονος σκοτώθηκε με μηχανή που οδηγούσε

Σήμερα, στις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή της Άρτας, ένα τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε όταν...

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για το βίαιο παρελθόν του πεθερού που σκότωσε τον γαμπρό του – Προμελετημένο έγκλημα

Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται η τοπική κοινωνία στη Νίκαια μια μέρα μετά την άγρια δολοφονία ενός...

Νέα τηλεφωνική απάτη στην Άρτα: Έκλεψαν από ηλικιωμένη 13.000 ευρώ 

Έπειτα από έρευνα που διενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, σε συνεργασία και με...

Τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι νεκροί από αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών στην Ράφα, έξω από νοσοκομείο

Τουλάχιστον έντεκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν από μία αεροπορική επιδρομή που έκαναν σήμερα...

Περισσότερα