Τίτλοι τέλους μπαίνουν για το εργοστάσιο της Πίτσος στην Ελλάδα με τους εργαζομένους να στέλνουν επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ΓΣΕΕ να ζητά την παρέμβαση της Κυβέρνησης.
Στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως πάρα τις συνεχείς οχλήσεις τους προς όλους τους φορείς κανείς δεν έλαβε σοβαρά υπόψη του την αγωνία των εργαζομένων.
«Αφήσαν στην τύχη τους τους εργαζομένους καθώς η μηδενική άσκηση πίεσης από τις Κυβερνήσεις για να υλοποιηθεί η συμφωνία των 60 εκατ. ευρώ και 700 θέσεων εργασίας που είχε συμφωνηθεί μεταξύ της Siemens και της Ελληνικής Κυβέρνησης και δεν υλοποιήθηκε ποτέ (αφορούσε την Πίτσος)» αναφέρουν.
Οι εργαζόμενοι ζητούν εμμέσως συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη για διευκρινήσεις επί του θέματος με στοιχεία και αποδείξεις.
Επίσης καλούν τον πρωθυπουργό «έστω κι αυτή την ύστατη στιγμή να κρατηθεί στην Ελλάδα μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες».
Ζητούμε να αναλάβετε την οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα αποτρέψει την τραγική κατάσταση για τους εργαζόμενους της ΠΙΤΣΟΣ σημειώνουν.
«Είναι στα χέρια της κυβέρνησης να παραμείνει το εργοστάσιο στην Ελλάδα, και να ενταχθεί στο σχέδιο και στις υποσχέσεις της κυβέρνησης σας για επενδύσεις και ανάπτυξη. Οι εργαζόμενοι στηρίζουμε κάθε επενδυτική πρόταση για παραμονή του εργοστασίου και διατήρηση των θέσεων εργασίας.», καταλήγει η επιστολή τους.
Η ΠΙΤΣΟΣ ιδρύθηκε το 1865 κατασκευάζοντας μικρές οικιακές συσκευές της εποχής, όπως φαράσια, μαχαιροπίρουνα, γκαζιέρες.
Η ΓΣΕΕ εκφράζει την αγανάκτηση της για το κλείσιμο του ιστορικού εργοστασίου της ΠΙΤΣΟΣ στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει μία κερδοφόρα εταιρεία στη χώρα μας, με διαδρομή 156 ετών, βάζει λουκέτο μετά την απόφαση της Γερμανικής BSH, θυγατρικής της BOSCH, να μεταφέρει την παραγωγή της στην Τουρκία.
Η Συνομοσπονδία, για ακόμη μία φορά και τώρα την ύστατη στιγμή, ζητάει την παρέμβαση της Κυβέρνησης ώστε να κρατηθεί στην Ελλάδα μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες.
Την ώρα που η κυβέρνηση μιλάει για ανάπτυξη, δεν μπορεί να αφήνει στην τύχη τους εκατοντάδες εργαζόμενους και να μην λαμβάνει καμία πρωτοβουλία που θα αποτρέψει το λουκέτο στην ΠΙΤΣΟΣ.
«Η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να ασκήσει πίεση ώστε να παραμείνει το εργοστάσιο στην Ελλάδα και να ενταχθεί στο σχέδιο και στις υποσχέσεις της για επενδύσεις και ανάπτυξη. Ανάπτυξη δεν σημαίνει να κλείνουν εργοστάσια που έχουν στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια την Ελληνική οικονομία και να οδηγούνται στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενοι» τονίζει.
Η ιστορία της ΠΙΤΣΟΣ στην Ελλάδα
Το ξεκίνημα από το μαγαζάκι κοντά στη μητρόπολη Αθηνών
Η ομώνυμη οικογένεια Πίτσος ξεκίνησε την επιχειρηματική της δραστηριότητα με ένα μαγαζάκι κατασκευής μικρών οικιακών συσκευών και θερμοσιφώνων λαδιού, επί της οδού Περικλέους, μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω από τον σημερινό μητροπολιτικό ιερό ναό Αθηνών.
Οι κάτοικοι της περιοχής πήγαιναν εκεί και αγόραζαν μεταξύ άλλων ψυγειάκια νερού με βρυσάκι τα οποία κρέμαγαν στον τοίχο, θερμάστρες της εποχής και αργότερα γκαζιέρες τις οποίες η οικογένεια εξήγαγε και σε διάφορες χώρες της γηραιάς ηπείρου.
Η μετακόμιση τους Αμπελόκηπους και ο ανταγωνισμός
Εισερχόμενη τα κατοπινά χρόνια δυναμικά στην αγορά των επονομαζόμενων λευκών οικιακών συσκευών, θα έρθει αντιμέτωπη με τον ανταγωνισμό, αρχικά της Ιζόλα και ακολούθως της Εσκιμό. Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου η Pitsos θα μετακομίσει σε μεγαλύτερα γραφεία, στην οδό Έσλιν, στους Αμπελόκηπους, περιοχή στην οποία οριακά εκτεινόταν τότε η ελληνική πρωτεύουσα. Από ‘κει και πάνω ήταν εξοχή. Στη δε Κηφισιά πήγαινες μονάχα για εκδρομή, όπως τώρα πας στο Ναύπλιο για Σαββατοκύριακο.
Το ελληνικό οικονομικό θαύματα του ’50 γεννά το εργοστάσιο στου Ρέντη
Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το πέρας του Εμφυλίου Πολέμου (1946 – 1949) στη χώρα μας καταγράφεται ένας εντυπωσιακός ρυθμός οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης που θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970.
Κάθε χρόνο ο δείκτης ανάπτυξης ήταν της τάξης του 7%. Μονάχα η Ιαπωνία έτρεχε με γρηγορότερους ρυθμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκμεταλλευόμενη το ελληνικό οικονομικό θαύμα της εποχής, η οικογένεια Πίτσου χτίσει το 1959 στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη ένα μεγάλο εργοστάσιο.
Από τη νέα γραμμή παραγωγής θα δημιουργηθεί το πρώτο ηλεκτρικό ψυγείο στην Ελλάδα και θα ακολουθήσουν οι καταψύκτες και οι κουζίνες. Λίγο αργότερα τα προϊόντα θα πολλαπλασιαστούν με την επιχείρηση να πουλάει πλέον ακόμη και ασπρόμαυρες τηλεοράσεις που βέβαια θεωρούνταν ακόμη για τους περισσότερους είδος πολυτελείας καθώς ήταν ακόμη πανάκριβες.