Τρεις ήταν οι εγκληματικές οργανώσεις των αρχαιοκάπηλων που εξάρθρωσαν οι Αρχές στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση κατηγορούνται συνολικά 50 άτομα.
Το modus operandi
Για να πετύχουν τον σκοπό τους, πραγματοποιούσαν αναζήτηση αρχαίων, είτε μέσω διενέργειας παράνομων αρχαιολογικών ερευνών και λαθροανασκαφών από τα ίδια τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ή από άλλα συνεργαζόμενα πρόσωπα, είτε μέσω εντοπισμού ατόμων που τα έχουν ιδιοποιηθεί παρανόμως και επιθυμούν να προβούν στην πώληση αυτών.
Στην πρώτη εγκληματική οργάνωση, σε περίπτωση εντοπισμού τέτοιων αντικειμένων, μέλος επιφορτισμένο με το ρόλο αυτό, προέβαινε στη φωτογράφισή τους και έστελνε το φωτογραφικό υλικό, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής στο ηγετικό στέλεχος, προκειμένου να κριθεί τυχόν περαιτέρω εκμετάλλευση και αξιοποίησή τους.
Κατόπιν, εφόσον υπήρχε συμφωνία για το κόστος αγοράς, καταβάλλονταν το χρηματικό ποσό, με σκοπό την μετέπειτα πώληση σε έτερο ενδιαφερόμενο πρόσωπο σε υψηλότερη αξία, από αυτή που είχαν ήδη αγοραστεί, αποσκοπώντας στην αποκόμιση οικονομικού οφέλους.
Για να καταφέρουν τον σκοπό τους, όλα τα μέλη:
- συνεισέφεραν πληροφοριακά, εντοπίζοντας περιοχές με αρχαιολογικό ενδιαφέρον,
- στρατολογούσαν νέα άτομα («ψαχτήρια»), τα οποία αναλάμβαναν τη διεξαγωγή παράνομων αρχαιολογικών ερευνών, προς ανεύρεση αρχαίων μνημείων,
- αναζητούσαν έτερα πρόσωπα που είχαν στην κατοχή τους αρχαία μνημεία, αποσκοπώντας στη διαπραγμάτευση αγοράς αυτών και
- χρησιμοποιούσαν εξειδικευμένο εξοπλισμό, για την ανεύρεση αρχαιοτήτων, εφάρμοζαν τεχνικές επιφανειακού σκαψίματος και εξέταζαν περιοχές με εκτεθειμένα μνημεία.
Ως προς τη δεύτερη εγκληματική οργάνωση, πέραν της προαναφερόμενης μεθοδολογίας, χαρακτηριστική είναι η συμμετοχή υπαλλήλου Εφορείας Αρχαιοτήτων, ο οποίος ως ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, καθοδηγούσε, λόγω της ενασχόλησής του με το χώρο της αρχαιολογίας, την υπόλοιπη ομάδα σε στοχευμένες έρευνες και ανασκαφές.
Λαθραίες ανασκαφές στον Τύμβο Καστά
Τέλος, ως προς την τρίτη εγκληματική οργάνωση, χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές για λαθρανασκαφές στον Τύμβο Καστά και την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης.
Κοινό στοιχείο και των τριών εγκληματικών οργανώσεων αποτελεί η εκτεταμένη χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού ανίχνευσης μετάλλων και διασκόπησης εδάφους, του οποίου τα μέλη τύγχαναν άριστοι χειριστές.
Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 40 έρευνες σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους, από τις οποίες κατασχέθηκε πλήθος αντικειμένων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και λοιπών αντικειμένων, που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιοτήτων.
Υπενθυμίζεται ότι, ενώπιον των αρμόδιων εισαγγελικών Αρχών οδηγήθηκαν 23 συλληφθέντες που κατηγορούνται ως μέλη των τριών κυκλωμάτων αρχαιοκαπηλίας.
Υπάλληλος της υπηρεσίας Αρχαιοτήτων Σερρών στους συλληφθέντες
Ανάμεσα σε αυτούς φαίνεται να είναι και υπάλληλος σε υπηρεσία Αρχαιοτήτων στις Σέρρες.
Πρόκειται κυρίως για «κυνηγούς» νομισμάτων και άλλων αρχαιολογικών ευρημάτων που έκαναν παράνομες ανασκαφές ακόμη και κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους της Βόρειας Ελλάδας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι χρησιμοποιούσαν εκτός από ανιχνευτές μετάλλων κι άλλα σκαπτικά σύνεργα, εκρηκτική ύλη (ΤΝΤ).
Κωδικές ονομασίες
Ακόμη, στις τηλεφωνικές τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν κωδικές ονομασίες προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί. Τα δε, αρχαία αντικείμενα φαίνεται να τα προωθούσαν σε αγορές του εξωτερικού, αποκομίζοντας κέρδη από την παράνομη δράση τους.
ΠΗΓΗ: CNN Greece