Η αντίστροφη μέτρηση για 333.741 φοιτητές που έχουν υπερβεί την ανώτατη διάρκεια σπουδών τους έχει ξεκινήσει, καθώς από τον Σεπτέμβριο του 2025 θα διαγραφούν αυτοδικαίως. Σήμερα, σχεδόν οι μισοί εγγεγραμμένοι φοιτητές βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία, και η εφαρμογή του νόμου 4957/2022, ο οποίος καθορίζει αυστηρές προθεσμίες, φαίνεται να προκαλεί αναστάτωση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕ.
Οι πρυτάνεις διατυπώνουν ανησυχίες σχετικά με τις πολιτικές πιέσεις που δέχονται για να καθυστερήσουν τις διαγραφές, όμως το υπουργείο Παιδείας παραμένει αποφασισμένο να τηρήσει τον νόμο. Τα ΑΕΙ καλούνται να προχωρήσουν σε εκκαθάριση των μητρώων τους και να εφαρμόσουν τις διατάξεις του νόμου, αλλιώς θα αντιμετωπιστούν πιθανές ποινές.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι διοικήσεις των περισσότερων ιδρυμάτων δεν έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για την υλοποίηση αυτών των διαδικασιών. Ωστόσο, ορισμένες από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία καθαρισμού των μητρώων τους. Οι πανεπιστημιακοί υπεύθυνοι τονίζουν ότι οι «αιώνιοι» φοιτητές δεν επιβαρύνουν τα ΑΕΙ, καθώς δεν απολαμβάνουν τα προνόμια των ενεργών.
Σύμφωνα με τον νόμο 4957/2022, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης ορίζεται εξής: για προγράμματα με ελάχιστη διάρκεια 8 ακαδημαϊκής εξαμήνων, η ανώτατη διάρκεια είναι 12 ακαδημαϊκά εξάμηνα, ενώ για τα προγράμματα ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα 8 ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια. είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών προσαυξημένος κατά 6 ακαδημαϊκά εξάμηνα. Υπάρχουν εξαιρέσεις για σοβαρούς λόγους υγείας του φοιτητή ή συγγενούς πρώτου βαθμού, καθώς και δυνατότητες μερικής φοίτησης για φοιτητές που εργάζονται.
Η κατάσταση αυτή θέτει σε κίνδυνο το μέλλον πολλών φοιτητών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους εντός των καθορισμένων προθεσμιών. Η κοινωνική διάσταση του θέματος αναδεικνύει την ανάγκη για ευελιξία και υποστήριξη προς τους φοιτητές, ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους χωρίς να τιμωρηθούν.
Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την πορεία του νόμου και τις αποφάσεις που θα λάβουν τα ΑΕΙ σχετικά με την τύχη των «αιώνων» φοιτητής.