Η λίμνη των Ιωαννίνων, άλλοτε στολίδι της περιοχής, σήμερα πληρώνει το τίμημα της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης αμέλειας. Το νερό υποχωρεί σταθερά, δείχνοντας εικόνα κατάρρευσης, με τη στάθμη της να θυμίζει εποχές βαριάς ανομβρίας.
Ο φετινός χειμώνας ήταν φτωχός σε νερά. Αυτό είχε άμεσο αντίκτυπο στην τάφρο της Λαψίστας, που τροφοδοτεί ζωτικό μέρος των καλλιεργειών του λεκανοπεδίου, αλλά σήμερα λειτουργεί και ως αγωγός ρύπανσης, χωρίς φυσική «κάθαρση» από τη ροή του νερού.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: Χιλιάδες στρέμματα παραμένουν ακαλλιέργητα κάθε χρόνο, καθώς το νερό απουσιάζει. Ο ΓΟΕΒ καλείται να εξυπηρετήσει άρδευση για 16.000 στρέμματα, αλλά με τι αποθέματα; Όταν η στάθμη της λίμνης ακροβατεί επικίνδυνα στο κατώτατο όριο ασφαλείας, η κατάσταση δεν είναι απλώς ανησυχητική – είναι εκρηκτική.
Η περίοδος αναπαραγωγής των πουλιών, από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι, απαιτεί σταθερότητα στη στάθμη. Όμως η λίμνη “παλεύει” για να κρατηθεί όρθια. Από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο, που κορυφώνονται οι ανάγκες για άρδευση, τα δεδομένα θα είναι ακόμα πιο πιεστικά.
Η πολιτική συζήτηση για την Παμβώτιδα δεν πρέπει να περιοριστεί σε τυπικές ρυθμίσεις. Η λίμνη είναι η καρδιά του οικοσυστήματος και της τοπικής παραγωγής. Αν σταματήσει να “χτυπά”, θα σιγήσουν και τα χωράφια, και τα πουλιά, και η ίδια η ζωή στην περιοχή.