Πανελλήνιες διαστάσεις έχουν λάβει τις τελευταίες μέρες σοβαρά περιστατικά μέθης ανηλίκων στα Γιάννενα, γεγονός που κρούει το καμπανάκι προς τοπική κοινωνία και Πολιτεία!
Ένας 14χρονος που διακομίστηκε σε ημι-κωματώδη κατάσταση στο Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων και απαιτήθηκε η διακομιδή του στην ΜΕΘ Πάτρας, αλλά και μια σειρά άλλων περιστατικών με μεθυσμένους ανήλικους, θα πρέπει να αφυπνίσουν την Κυβέρνηση, ώστε να λάβει επιτέλους δραστικά μέτρα!
Στα…δίχτυα του αλκοόλ πέφτουν όλο και πιο συχνά οι ανήλικοι, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Τα αυξανόμενα περιστατικά κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας αλκοόλ από ανήλικους προκαλούν έντονο προβληματισμό και ανησυχία, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ανήλικοι έχουν νοσηλευτεί λόγω οξείας μέθης.
Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι νέοι έρχονται σε επαφή με το αλκοόλ σε μικρή γενικά ηλικία και οι παράγοντες που ευθύνονται για το φαινόμενο αυτό είναι πολλοί. Ευθύνες έχει η οικογένεια που οφείλει να ενημερώνει από νωρίς τα παιδιά για τους κινδύνους και τις απειλές στην υγεία από την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ έχει παρατηρηθεί ανήλικοι να καταναλώνουν αλκοόλ, παρουσία ή ακόμα και με την προτροπή των γονέων τους.
Στο μεταξύ, ρυθμίσεις για τα κενά που υπάρχουν στη νομοθεσία σε ό,τι αφορά την πώληση αλκοόλ σε ανηλίκους προανήγγειλε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης. «Μιλάμε για ένα εξαιρετικά σοβαρό κοινωνικό ζήτημα. Είναι στην προτεραιότητα της κυβέρνησης. Να δούμε τι είναι προς όφελος των παιδιών και να ρυθμίσουμε τα κενά που μπορεί να υπήρξαν στη νομοθεσία» σημείωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Όπως πρόσθεσε, οι σχετικές ρυθμίσεις είναι υπό επεξεργασία και σύντομα θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση, ενώ επεσήμανε ότι «πολλές φορές υπήρχαν γκρίζες ζώνες στο πώς λειτουργούν όλα τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και πώς οι επιτήδειοι μπορούσαν να ξεφύγουν».
Απαγορευτικό στα… χαρτιά!
Μπορεί στις εισόδους όλων των καφέ-μπαρ να φιγουράρει η απαγορευτική πινακίδα, με την επισήμανση ότι «απαγορεύεται η είσοδος σε ανήλικους κάτω των 17 ετών και η κατανάλωση αλκοόλ», στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, δεν τηρείται. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων που προμηθεύουν αλκοόλ στους ανήλικους, καθώς στο βωμό του κέρδους αγνοούν ότι απαγορεύεται να πουλήσουν ποτά σε ανήλικους.
Η «ποτοαπαγόρευση» σε νέους ουσιαστικά δεν ισχύει, καθώς κανείς δεν ζητά ταυτότητα για να τους το προμηθεύσει. Σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, οι έφηβοι πρωτο-πίνουν μπύρα ή κρασί στα 12-13 και στα 14-15 «περνούν» στα πιο «σκληρά ποτά», όπως το τζιν, η βότκα, η τεκίλα και το ουίσκι. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την πρώιμη κακή συνήθεια, παίζει και η κυκλοφορία αλκοολούχων αναψυκτικών.
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ