ΑρχικήΉπειροςΆρτα: Το κίτρινο ακτινίδιο εκτοξεύει τις τιμές και επεκτείνει τις καλλιέργειες

Άρτα: Το κίτρινο ακτινίδιο εκτοξεύει τις τιμές και επεκτείνει τις καλλιέργειες

Δημοσιεύθηκε:

Στην Άρτα, το κίτρινο ακτινίδιο κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερη αναγνώριση, επαναστατώντας στον αγροτικό τομέα με τη διπλή αύξηση των τιμών και την επέκταση των καλλιεργειών. Η περιοχή, η οποία αποτελεί μέρος της ευρύτερης ανάπτυξης της καλλιέργειας ακτινιδίων στη Δυτική Ελλάδα, από το Μεσολόγγι μέχρι την Άρτα, καταγράφει σημαντική κινητικότητα και ελπίδα για τους τοπικούς παραγωγούς.

Το κίτρινο ακτινίδιο, γνωστό για την πλούσια γεύση και τις θρεπτικές του αξίες, κερδίζει έδαφος στις διεθνείς αγορές, ενώ οι τιμές του αυξάνονται ραγδαία λόγω της περιορισμένης προσφοράς και της ισχυρής ζήτησης. Ειδικότερα, η ανικανότητα των Χιλιανών παραγωγών να προμηθεύσουν την ευρωπαϊκή αγορά, λόγω των υψηλών μεταφορικών εξόδων, και η μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων από τη Νέα Ζηλανδία έχουν ενισχύσει το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ακτινίδια. Παράλληλα, οι επιπτώσεις της ασθένειας Moria στην Ιταλία έχουν δημιουργήσει ευκαιρίες για τα ελληνικά ακτινίδια, ανοίγοντας νέους δρόμους για την ελληνική παραγωγή.

Η επανάσταση του κίτρινου ακτινιδίου δεν περιορίζεται μόνο στην Άρτα. Η καλλιέργεια έχει επεκταθεί και στο Δέλτα του Πηνειού, μετά την Κοιλάδα των Τεμπών, δημιουργώντας μια δυναμική αλυσίδα παραγωγής που ενισχύει την οικονομία της περιοχής. Οι παραγωγοί, βλέποντας την αύξηση της ζήτησης, επενδύουν σε νέες καλλιέργειες, ενισχύοντας τις προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη.

Ωστόσο, η διαδικασία αυτή συνοδεύεται από προκλήσεις. Ο φετινός ήπιος χειμώνας στην Άρτα έχει προκαλέσει μείωση στις ώρες ψύχους, στοιχείο κρίσιμο για την ανάπτυξη των ακτινιδίων. Οι παραγωγοί αναφέρουν ότι οι αποδόσεις φέτος αναμένονται χαμηλότερες από τα συνηθισμένα επίπεδα, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται γύρω από 2 έως 2,2 τόνους ανά στρέμμα, αντί για τους 4 τόνους που είναι ο μέσος όρος. Επιπλέον, η ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού έχουν αυξήσει το κόστος παραγωγής, κάνοντας την καλλιέργεια πιο απαιτητική οικονομικά.

Η ανησυχία των παραγωγών εντείνεται από τις ανάρμοστες πρακτικές, όπως η πρόωρη συγκομιδή άγουρων ακτινιδίων, που μπορεί να βλάψουν τη φήμη του προϊόντος στις διεθνείς αγορές. Ο Άγγελος Ξυλογιάννης, εκπρόσωπος του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας, τονίζει την ανάγκη για προσεκτική διαχείριση και συνεργασία προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα του προϊόντος και να προληφθούν προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του κλάδου.

Η ανάπτυξη του κίτρινου ακτινιδίου στην Άρτα επισημαίνει την ικανότητα της περιοχής να ανταγωνίζεται σε διεθνές επίπεδο και να προσαρμόζεται στις αλλαγές της αγοράς, ανοίγοντας νέες προοπτικές για την ελληνική γεωργία και ενισχύοντας την τοπική οικονομία.

Τελευταία νέα

Το εστιατόριο Η «Καλλί-θεα στην τσουκνίδα Πρέβεζας Δήμου Πάργας Βραβεύτηκε για την Ποιότητά του με το Tripadvisor Travelers’ Choice Awards 2024

Το εστιατόριο Η «Καλλί-θεα», στην τσουκνίδα Πρέβεζας Δήμου Πάργας, ένα από τα πιο αγαπημένα...

Και νέα σύλληψη για τηλεφωνικές απάτες στην Ηγουμενίτσα

Μία ακόμα σύλληψη πραγματοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, αυτή...

Ολοκληρώνονται οι μελέτες του Οδικού Άξονα Ηγουμενίτσα – Σαγιάδα – Μαυρομάτι

Μέσα στο 2024 ολοκληρώνονται οι μελέτες για τα έργα του Περιφερειακού Ηγουμενίτσας και του...

Εφημερίδα «Political»: Σκάνδαλα και αποκαλύψεις που αναδεικνύουν το τσιφλίκι του Αλέξανδρου Καχριμάνη στην Ήπειρο

Η«κάνουλα» των στοιχείων που δημοσιεύει η εφημερίδα «Political» σε βάρος του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου...

Περισσότερα

Και νέα σύλληψη για τηλεφωνικές απάτες στην Ηγουμενίτσα

Μία ακόμα σύλληψη πραγματοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, αυτή...