Ξεκινάει αύριο, εκτός απροόπτου, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ιωαννίνων η δίκη του αρχιμανδρίτη Φιλόθεου Δέδε και πέντε ακόμη ατόμων για την πολύκροτη υπόθεση των κλεμμένων εικόνων από μοναστήρια και ξωκλήσια στο Ζαγόρι.
Μία δίκη για την οποία έγινε τις προηγούμενες ημέρες εκτενής δημόσιος διάλογος ανάμεσα στον «Π.Λ.» και τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο που θα καταθέσει και ως μάρτυρας.
Σύμφωνα με σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Ιωαννίνων, ο αρχιμανδρίτης Φιλ. Δέδες, ο οποίος ανήκει στο δυναμικό της Μητρόπολης Ιωαννίνων ενώ παράλληλα κατέχει διευθυντική θέση σε κεντρική υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατηγορείται για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και φέρεται ως ο αρχηγός του κυκλώματος, ενώ κατηγορούμενα είναι άλλα πέντε άτομα, ανάμεσά τους ένας 48χρονος γόνος γνωστής οικογένειας των Τρικάλων που δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό κλάδο και ένας βιβλιοδέτης, στο παλαιοπωλείο του οποίου, στο Μοναστηράκι, βρέθηκαν κλεμμένα βιβλία και Ευαγγέλια από την Ήπειρο.
Η δίκη παρουσιάζει λοιπόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κατά την ακροαματική διαδικασία αναμένεται να ξεδιπλωθούν όλες οι πτυχές ενός ζητήματος που έγινε «μάστιγα» για την Ήπειρο και την ευρύτερη περιοχή.
Ο συνήγορος
Η έρευνα για τα κλαπέντα εκκλησιαστικά κειμήλια της Ηπείρου κινήθηκε με καταιγιστικούς ρυθμούς τον Μάιο του 2015 όταν συνελήφθη στην Αθήνα ένας 58χρονος σήμερα βιβλιοδέτης.
Στο παλαιοπωλείο που διατηρούσε στο Μοναστηράκι βρέθηκαν οκτώ βιβλία και Ευαγγέλια που χρονολογούνταν από το 1747 ως το 1921 και σύμφωνα με πληροφορίες εκείνος υπέδειξε ως… προμηθευτή των κειμηλίων τον 48χρονο επιχειρηματία του κλάδου του τουρισμού από τα Τρίκαλα.
«Το απόλυτο της αδικίας διαπράττεται σε βάρος του αρχιμανδρίτη που είναι ένα γνωστό και απολύτως αξιοσέβαστο πρόσωπο στην Μητρόπολη και στην κοινωνία της Ιωαννίνων», δήλωσε στο ethnos.gr, ο συνήγορός του, Δημήτρης Μπούκας.
Ο αρχιμανδρίτης φέρεται ως αρχηγός του κυκλώματος και σχετίζεται με ένα μεγάλο χρηματικό ποσό (περίπου 600.000 ευρώ) που βρέθηκε σε λογαριασμό του βιβλιοδέτη.
«Δεν είχε καμία σχέση με τους άλλους κατηγορούμενους και είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι πως οι κατηγορίες σε βάρος του θα καταπέσουν στην ακροαματική διαδικασία.
Το απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε όταν κλήθηκε από την ανακρίτρια Ιωαννίνων, επιβεβαιώνει πως δεν έχει καθόλου χρήματα, ούτε καμία ύποπτη συναλλαγή, παρά μόνο έναν τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο κατατίθεται η μισθοδοσία του», πρόσθεσε ο κ. Μπούκας.
«Επιδημία» κλοπών…
Επί μία δεκαετία σημειώθηκε «επιδημία» κλοπών εκκλησιαστικών κειμηλίων στην Ήπειρο. Η πρώτη μεγάλη κλοπή έγινε ανήμερα τα Χριστούγεννα του 2009 όταν άγνωστοι διέρρηξαν την πόρτα του Ναού Κοιμήσεων της Θεοτόκου που χρονολογείται στα 1630, στο Κουκούλι Ιωαννίνων και κυριολεκτικά τον «γύμνωσαν», αφού άρπαξαν 67 εικόνες του 17ου και 18ου αιώνα, ιερά σκεύη, και άλλους μοναδικούς θησαυρούς.
Από τότε και για μια δεκαετία μοναστήρια και ξωκκλήσια στην Ήπειρο, αλλά και στο Πήλιο, καθώς και σε άλλες περιοχές της βορειοδυτικής Ελλάδας δέχτηκαν επιδρομές ιερόσυλων που τα απογύμνωσαν από εκκλησιαστικά κειμήλια.
Η αξία των κλεμμένων κειμηλίων είναι ανυπολόγιστη και εκτιμάται ότι μόνο από το Κουκούλι κλάπηκαν εικόνες και σκεύη αξίας πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Κάποιες από αυτές εντοπίστηκαν το 2011 στο Άμστερνταμ και κάποιες άλλες στην γκαλερί Temple του Λονδίνου.
Τον Απρίλιο του 2011 επαναπατρίστηκαν από την Temple Gallery έξι μεταβυζαντινές εικόνες που είχαν κλαπεί από τα Γιάννενα και το Πήλιο.
Λίγους μήνες αργότερα, το φθινόπωρο του 2011 η Scotland Yard έστειλε στις ελληνικές αρχές πολυσέλιδη έκθεση για το κύκλωμα των ιερόσυλων που προμήθευε με εικόνες και άλλους θρησκευτικούς θησαυρούς από μοναστήρια της Ηπείρου και όχι μόνο, γκαλερί στο Λονδίνο και στο Άμστερνταμ.
Μάλιστα στην έκθεση αυτή κατονομάζονταν ως «εγκέφαλος» της σπείρας ο 48χρονος Δ.Δ. από τα Τρίκαλα, ο οποίος στην απολογία του στην ανακρίτρια Τρικάλων φέρεται να ομολόγησε τις πράξεις του και είναι μεταξύ των ατόμων που δικάζονται αύριο.
Τα μεγαλύτερα «χτυπήματα» των ιερόσυλων έγιναν στον Ναό του Αγίου Τρύφωνα στον Βίκο, από όπου πήραν 25 εικόνες, στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μακρίνο με 35 εικόνες, στην Μονή Βισικού στην Καλουτά με 12 εικόνες, στην Μονή Αγίου Γεωργίου στην Μανασσή με 27 εικόνες.
Ο ακριβής αριθμός των κλαπέντων εικόνων και των άλλων θρησκευτικών θησαυρών δεν μπορεί να υπολογιστεί, εκτιμάται ότι είναι πάνω από 200, μέσα σε μια δεκαετία, κάποιοι ωστόσο τον ανεβάζουν στις 700.
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ