Στην Ήπειρο παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων γρίπης, ενώ έντονος προβληματισμός επικρατεί και για ένα σοβαρό περιστατικό λεπτοσπείρωσης στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων. Το μικροβιακό αυτό νόσημα έχει προκαλέσει ανησυχία στις Υγειονομικές Υπηρεσίες της περιοχής, οι οποίες παρακολουθούν στενά την κατάσταση.
Σε συνέντευξη τύπου, η Αντιπεριφερειάρχης και καθηγήτρια Ιατρικής, Σταυρούλα Τσιάρα, ανέφερε ότι η λεπτοσπείρωση είναι ένα μικροβιακό νόσημα που εμφανίζεται σποραδικά, κυρίως σε άτομα που εργάζονται σε γεωργικές, κτηνοτροφικές εργασίες ή σε χώρους με πλημμυρικά φαινόμενα. Στην πλειονότητά τους, τα κρούσματα είναι ήπια ή και ασυμπτωματικά, με κακουχία και πυρετό, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις η ασθένεια μπορεί να πάρει σοβαρή μορφή, τη λεγόμενη ικτεροαιμορραγική μορφή, η οποία απαιτεί έγκαιρη διάγνωση και νοσηλεία.
Η κα. Τσιάρα τόνισε την ανάγκη για αυξημένη εγρήγορση και υψηλό δείκτη υποψίας από τους υγειονομικούς, ώστε να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία εγκαίρως, καθώς ακόμα και η σοβαρή μορφή της νόσου μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή.
Ποιοι κινδυνεύουν από τη λεπτοσπείρωση
Σύμφωνα με την κα. Τσιάρα, οι ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από τη μόλυνση είναι όσοι εργάζονται σε υγρά περιβάλλοντα ή σε περιοχές με στασιμότητα νερού, όπως οι καθαριστές δεξαμενών και πισινών, αλλά και οι εργαζόμενοι σε αποθηκευτικούς χώρους με ποντίκια. Επιπλέον, οι γεωργοί και όσοι ασχολούνται με αγροτικές εργασίες είναι εκτεθειμένοι σε αυξημένο κίνδυνο.
Η ίδια σημείωσε ότι ο συμπατριώτης που νόσησε από τη λεπτοσπείρωση είχε ασχοληθεί με καθαρισμό αποθηκών πριν από τη διάγνωση της ασθένειας. Η μόλυνση προέρχεται από τα εκκρίματα των ποντικών, τα οποία μπορούν να μολύνουν το νερό και τα τρόφιμα, με αποτέλεσμα τη μετάδοση της νόσου.
Η κα. Τσιάρα υπογράμμισε τη σημασία των προληπτικών μέτρων, συνιστώντας στους εργαζόμενους σε επικίνδυνες περιοχές να φορούν μπότες, αδιάβροχα επιθέματα για πληγές, καθώς και γάντια και μάσκες σε περιοχές όπου υπάρχουν ποντίκια και τα εκκρίματά τους.
Μετάδοση της λεπτοσπείρωσης
Όσον αφορά τη μετάδοση της νόσου, η κα. Τσιάρα διευκρίνισε ότι δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, εκτός από εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, όπως μέσω του θηλασμού ή άλλων στενών επαφών.