ΑρχικήΉπειροςΧρυσοθήρες στο Γεφύρι της Πλάκας: Μύθοι, Ιστορία και Παράνομες Δράσεις

Χρυσοθήρες στο Γεφύρι της Πλάκας: Μύθοι, Ιστορία και Παράνομες Δράσεις

Δημοσιεύθηκε:

Το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας, ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της Ηπείρου, φαίνεται να βρίσκεται στο στόχαστρο χρυσοθήρων που αναζητούν κρυμμένους θησαυρούς, βασισμένοι σε θρύλους και μισοξεχασμένες ιστορίες της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου. Σύμφωνα με πληροφορίες από epirusbomb.gr και καταγγελίες από ντόπιους, ομάδες ατόμων, εξοπλισμένων με ανιχνευτές μετάλλων και σκαπτικά εργαλεία, δρουν κυρίως τη νύχτα για να μην εντοπιστούν, αφήνοντας όμως πίσω τους φθορές στο περιβάλλοντα χώρο.

Ο μύθος των «βρετανικών λιρών»

Η περιοχή γύρω από το γεφύρι συνδέεται με ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας: τη Συμφωνία της Πλάκας-Μυρόφυλλου, που υπεγράφη στις 29 Φεβρουαρίου 1944. Η συμφωνία αυτή, με τη διαμεσολάβηση του συνταγματάρχη Κρίστοφερ Γουντχάουζ, επικεφαλής της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής στην Ελλάδα, αποσκοπούσε στον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ των ανταρτικών οργανώσεων ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ.

Οι θρύλοι υποστηρίζουν ότι λίρες που είχαν δοθεί από τους Βρετανούς για τη χρηματοδότηση των αντιστασιακών δυνάμεων μπορεί να είναι θαμμένες στην περιοχή. Ωστόσο, ιστορικές πηγές διαψεύδουν την ύπαρξη τέτοιων κρυμμένων θησαυρών. Όταν οι Βρετανοί αντιλήφθηκαν ότι ο χρυσός ενίσχυε την εμφύλια σύρραξη, σταμάτησαν τη χρηματοδότηση. Από την άλλη, οι αντάρτες δεν άφησαν ούτε την παραμικρή ποσότητα χρυσού να πάει χαμένη, διαμοιράζοντάς τον μεταξύ τους ή χρησιμοποιώντας τον άμεσα για τις ανάγκες τους.

Τα αληθινά «κρυμμένα» λίθινα διαμάντια

Οι επίδοξοι θησαυροθήρες που καταφθάνουν από διάφορες περιοχές αγνοούν συχνά την ιστορική πραγματικότητα, επιμένοντας σε μύθους και παρανοήσεις. Εάν επιθυμούν να βρουν περισσότερες λίρες, η Ιστορία τούς προτείνει να εξετάσουν τα βουνά της Σερβίας, όπου η βοήθεια των Βρετανών στον Τίτο ήταν συνεχής. Εκεί, οι αντάρτες περιορίστηκαν αποκλειστικά σε επιχειρήσεις κατά των Γερμανών και των συνεργατών τους, αποφεύγοντας τις εσωτερικές συγκρούσεις.

Παράνομες ενέργειες και κίνδυνοι

Η αναζήτηση θησαυρών σε αρχαιολογικούς και προστατευόμενους χώρους χωρίς άδεια συνιστά ποινικό αδίκημα. Οι χρυσοθήρες, λειτουργώντας κρυφά και κυρίως τη νύχτα, προσπαθούν να αποφύγουν τη σύλληψη, αλλά γίνονται συχνά αντιληπτοί από τους ντόπιους, ειδικά όταν δεν είναι από την περιοχή. Η παρουσία τους, πέρα από τις παράνομες πράξεις, προκαλεί ζημιές στο φυσικό περιβάλλον και στη συνολική εικόνα της περιοχής.

Οι αρχές καλούνται να ενισχύσουν την προστασία γύρω από το γεφύρι, ενώ οι πολίτες που αντιλαμβάνονται τέτοιες δραστηριότητες προτρέπονται να ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το Γεφύρι της Πλάκας, σύμβολο της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορικής μνήμης, πρέπει να προστατευθεί από κάθε απόπειρα που υπονομεύει την αξία του.

Τελευταία νέα

Ταβέρνα στα Βόρεια Τζουμέρκα τυλίγεται στις φλόγες – Ζημιές και μεταφορά του ιδιοκτήτη στο νοσοκομείο

Φωτιά ξέσπασε σε εξωτερικό χώρο ενός εστιατορίου – ταβέρνας στην τοπική κοινότητα Φορτοσίου, στη...

Δύο νέες θέσεις ιατρών εγκρίθηκαν για τα Κέντρα Υγείας Ηγουμενίτσας και Παραμυθιάς

Δύο νέες θέσεις ιατρών ειδικότητας Ιατρικής Βιοπαθολογίας – Εργαστηριακής Ιατρικής εγκρίθηκαν για τα Κέντρα...

Προκήρυξη 5 θέσεων ιατρών στα Κέντρα Υγείας του Νομού Πρέβεζας

Με την απόφαση του Υπουργείου Υγείας (Αρ. Πρωτ. Γ4α/Γ.Π. 47381), προκηρύχθηκαν συνολικά πέντε (5)...

Αδιανόητη τραγωδία: Βρέφος πεθαίνει στην Άμφισσα λόγω ιατρικού λάθους

Η τραγική κατάληξη της γέννησης ενός νεογέννητου κοριτσιού στο Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων...

Περισσότερα