ΑρχικήΉπειροςΔιαδικτυακή πλατφόρμα αυτόματης ενημέρωσης για πιθανή εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων στην Ήπειρο

Διαδικτυακή πλατφόρμα αυτόματης ενημέρωσης για πιθανή εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων στην Ήπειρο

Δημοσιεύθηκε:

Η Ήπειρος προετοιμάζεται να υιοθετήσει μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία στον τομέα της καιρικής παρακολούθησης και πρόβλεψης. Μια διαδικτυακή πλατφόρμα αυτόματης ενημέρωσης, η οποία εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, είναι προ των πυλών. Το έργο αυτό, που εκτελείται από το Εργαστήριο Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας του Τμήματος Φυσικής και το Εργαστήριο Συστημάτων Υπολογιστών του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, ξεκίνησε το 2020 και ήδη παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή.

Η πλατφόρμα αυτή παρέχει πληροφορίες για εξελισσόμενα και επικείμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως βροχοπτώσεις, χαλαζόπτωση και επεισόδια μεταφοράς ερημικής σκόνης, χρησιμοποιώντας μετεωρολογικούς δορυφόρους για την παρακολούθησή τους. Επιπλέον, παρέχει προγνωστική πληροφορία για την επικείμενη εκδήλωσή τους εντός της προσεχούς ώρας.

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη διαδικτυακά στη διεύθυνση https://nowcast.physics.uoi.gr/ και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν για να λαμβάνουν αυτόματα μηνύματα μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για την εκδήλωση έντονων φαινομένων στις περιοχές που τους ενδιαφέρουν και τις οποίες μπορούν να ορίσουν στην εφαρμογή.

Με την ολοκλήρωση και των τελευταίων εκκρεμοτήτων της Πράξης, εντός του Ιουνίου, θα διοργανωθεί ημερίδα, ανοικτή στο ευρύ κοινό, στην οποία θα παρουσιαστεί το εκτελεσθέν έργο και θα εξηγηθεί ο τρόπος χρήσης της πλατφόρμας. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μια ευκαιρία για το κοινό να ενημερωθεί για τις δυνατότητες που προσφέρει η πλατφόρμα, καθώς και να απαντήσει σε ερωτήσεις και ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την καινοτομία αυτή στον τομέα της καιρικής πρόβλεψης και ασφάλειας.

Με την εφαρμογή της πλατφόρμας αυτής, η Ήπειρος βρίσκεται στο προσκήνιο της προσπάθειας για τη βελτίωση της προετοιμασίας και της αντίδρασης σε έντονα καιρικά φαινόμενα, προσφέροντας ένα ισχυρό εργαλείο για την προστασία των πολιτών και των τοπικών αρχών. Επιπλέον, η συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του ΕΣΠΑ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της περιοχής σε ακραία φαινόμενα και την προστασία του φυσικού και ανθρώπινου περιβάλλοντος.

Τελευταία νέα

Ο Εξορκισμός: Ένα υπερφυσικό θρίλερ τρόμου του Τζόσουα Τζον Μίλερ με τον Ράσελ Κρόου στο Δημοτικός Θερινός Κιν/φος “Ορφέας” Άρτας

Ο Ράσελ Κρόου πρωταγωνιστεί στη νέα ταινία τρόμου, «The Pope's Exorcist». Ο ηθοποιός μεταμορφώνεται στον διάσημο...

Ο Πάντα-Πανγκ στην Αφρική (μεταγλωττισμένο) – Από Παρασκευή 12 Ιουλίου στο Δημοτικός Θερινός Κιν/φος “Ορφέας” Άρτας

Η ακαταμάχητη τρυφερότητα των πάντα (όπως την αγαπήσαμε και στα... «Κουνγκ-φου Πάντα») και τα...

Νέα κινηματογραφική εβδομάδα από σήμερα Πέμπτη 04 Ιουλίου στο Δημοτικός Θερινός Κιν/φος “Ορφέας” Άρτας

Horizon: Ένα αμερικανικό έπος - Ο Κέβιν Κόστνερ κατακτά εκ νέου την Άγρια Δύση Τo...

Έρχεται στην Πρέβεζα και στην Άρτα η Παιδική παράσταση ΧΙΟΝΑΤΗ into the woods

ΠΡΕΒΕΖΑ: Τρίτη 2 Ιουλίου στο Κηποθέατρο "Γιάννης Ρίτσος", στις 21.00 ΑΡΤΑ: Τετάρτη 3 Ιουλίου στο...

Περισσότερα