Με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση ύψους 269 εκατομμυρίων ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου «Επέκταση Ιόνιας Οδού: Ιωάννινα – Κακαβιά». Η υπογραφή της σύμβασης για το έργο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 16 Δεκεμβρίου 2024, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του ypodomes.com.
Η προσυμβατική διαδικασία έχει ολοκληρωθεί και έχει διενεργηθεί ο απαιτούμενος έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ η Βουλή των Ελλήνων έχει ενημερωθεί πλήρως για το έργο. Ο προβλεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης του έργου είναι 54 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Ανάδοχος του έργου είναι η AVAX, η οποία έχει αναλάβει και άλλα σημαντικά έργα, όπως η κατασκευή του Μπράλος-Άμφισσα. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή του οδικού άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά, μήκους 69,5 χιλιομέτρων, που εκτείνεται από τη συμβολή της Ιόνιας Οδού με την Εγνατία (Α/Κ Εγνατίας) μέχρι την Κακαβιά και τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Στο έργο περιλαμβάνονται απαλλοτριώσεις, μετατοπίσεις δικτύων, αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες, καθώς και συνδέσεις με τα υπάρχοντα δίκτυα.
Ο άξονας διαχωρίζεται σε δύο τμήματα:
- Τμήμα 1: Ιωάννινα – Καλπάκι: Έχει μήκος 46,4 χιλιόμετρα και εκτελείται σε νέα χάραξη. Περιλαμβάνει έξι ανισόπεδους κόμβους.
- Τμήμα 2: Καλπάκι – Κακαβιά: Με μήκος 23,11 χιλιόμετρα, προβλέπεται η αναβάθμιση της υφιστάμενης οδού.
Αυτό το έργο, το οποίο θεωρείται εμβληματικό για το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή των Ιωαννίνων και την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Η ολοκλήρωσή του αναμένεται να μειώσει σημαντικά το χρόνο μετακίνησης και να συμβάλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Επιπλέον, θα βελτιώσει την προσβασιμότητα και τη συνδεσιμότητα των γεωγραφικά απομονωμένων περιοχών, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και προσφέροντας καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, όπως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Η ολοκλήρωση του έργου θα ενισχύσει τη σύνδεση με την Αλβανία και τις υπόλοιπες χώρες των Νοτιοδυτικών Βαλκανίων, ενισχύοντας τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Κροατία και η Σλοβενία. Παράλληλα, θα διευκολύνει τη σύνδεση με το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων και θα εξυπηρετήσει τη μετακίνηση προς τις παραλιακές περιοχές της Αλβανίας και τα Τίρανα.
Το έργο αποτελεί επίσης μέρος του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ), συνδέοντας τη Δυτική Ελλάδα με τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Πάτρας. Η ενσωμάτωσή του με την Ιόνια και την Εγνατία Οδό θα ενισχύσει τις μεταφορικές δυνατότητες για τη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών, καθιστώντας την Ήπειρο σημαντικό κόμβο στη Δυτική Ελλάδα.