Άλυτο και μάλιστα επιδεινούμενο παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών και στη Θεσπρωτία
Ένα πρόβλημα που έχει εντοπιστεί από τις αρχές του χρόνου και αφορούσε τόσο τις κτηνοτροφικές μονάδες, όσο και τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες και το οποίο στην πορεία επεκτάθηκε και στις τουριστικές επιχειρήσεις, μεγάλος αριθμός των οποίων είχε μεγάλη έλλειψη προσωπικού.
Η καλοκαιρινή περίοδος πέρασε, ο τουρισμός τα «κατάφερε» και έδωσε μεγάλη ανάσα στην οικονομία, όμως ο αγροτικός τομέας έρχεται ξανά αντιμέτωπος με τη μεγάλη έλλειψη εργατών γης, για να μπορέσει να γίνει η συγκομιδή των προϊόντων και να μη μείνουν στα δένδρα και τελικά να καταστραφούν!
Το πρόβλημα βέβαια εξακολουθεί να παραμένει και στους τομείς της κτηνοτροφίας, της πτηνοτροφίας και των ιχθυοκαλλιεργειών, που επίσης έχουν ανάγκη από εκατοντάδες εποχιακούς εργαζόμενους, που κατά βάση καλύπτονται από αλλοδαπούς αφού οι Έλληνες άνεργοι «απέχουν» από τέτοιου είδους εργασίες.
Σήμερα δεκάδες αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δραστηριοποιούνται στην Ήπειρο βρίσκονται σε αναζήτηση εργατών γης. Οι Αλβανοί, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια έσωζαν την «κατάσταση», έχουν μειωθεί σημαντικά και ειδικά όσοι έρχονταν για βοσκοί, τείνουν να «εξαφανιστούν»!
Μειώνονται οι Αλβανοί
Αλλά και αυτοί που πρόκειται να έλθουν δεν καλύπτουν όλο το «φάσμα» των καλλιεργειών, καθώς όπως λέγεται προτιμούν τα εσπεριδοειδή και αποφεύγουν τη συλλογή ελαιοκάρπου. Η μείωση της ροής εργατών γης από την Αλβανία, είναι συνάρτηση και με τη γενική τάση που υπάρχει «φυγής» και νόμιμων Αλβανών μεταναστών από την Ελλάδα σε χώρες του εξωτερικού.
Όπως δε ανακοίνωσε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, τον περασμένο Αύγουστο ο αριθμός των νόμιμων Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα φέτος μειώθηκε στο 61,4% του συνόλου των νόμιμων μεταναστών από 63,07% που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Σε απόλυτο αριθμό ανέρχονταν σε 291.868.
Η αναζήτηση εργατών γης στρέφεται προς άλλες χώρες της Αφρικής και της Ασίας, καθώς δεν φαίνεται να έχουν προχωρήσει οι σκέψεις να προσλαμβάνονται για εποχιακές εργασίες πρόσφυγες και μετανάστες που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα, περιμένοντας τη διεκπεραίωση των αιτήσεων τους για χορήγηση ασύλου. Παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες και την βελτίωση της νομοθεσίας, τα αποτελέσματα είναι κατώτερα των αναγκών που υπάρχουν.