Η ερήμωση της υπαίθρου στην Ήπειρο: Δραματικές μειώσεις στις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία
Η εικόνα της υπαίθρου στην Ήπειρο έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια, με χωράφια εγκαταλειμμένα και κτηνοτροφία που βρίσκεται σε συνεχή συρρίκνωση. Τα ανησυχητικά αυτά δεδομένα επιβεβαιώθηκαν σε επιστημονική ημερίδα που διοργανώθηκε από το Δίκτυο «Πίνδος». Η παρουσίαση του πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλου Αλμπάνη, ήταν αποκαλυπτική.
Μέσα σε μόλις μία δεκαετία, η καλλιεργήσιμη γη στην Ήπειρο μειώθηκε κατά 31%, και σήμερα καλλιεργούνται μόνο 714 χιλιάδες στρέμματα. Παράλληλα, η κτηνοτροφία, και ειδικά η αιγοπροβατοτροφία, έχει πληγεί σφοδρά. Στατιστικά στοιχεία δείχνουν μείωση 42% στα πρόβατα και 36% στις αίγες, ενώ αντίθετα αυξήθηκε η αγελαδοτροφία κατά 17% και η χοιροτροφία κατά 31%. Το αυξημένο κόστος ζωοτροφών κατά 40% αποτελεί σημαντικό πρόσκομμα για την επιβίωση του κλάδου.
Η ερήμωση των χωριών και των αγροτικών περιοχών είναι εμφανής. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλμπάνης, τα βράδια σε πολλές περιοχές της Ηπείρου, μόνο σε λίγα σημεία θα βρει κάποιος ανοιχτό καφενείο. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις μετατρέπονται σε δάση, ενώ η παρουσία των άγριων ζώων, όπως οι αρκούδες, έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Η επιστροφή στην ύπαιθρο προϋποθέτει οργανωμένο εθνικό σχέδιο που θα εγγυάται τις απαραίτητες συνθήκες διαβίωσης, όπως σπίτι, δουλειά, σχολείο και ιατρική φροντίδα.