Η διαδικασία για την καταχώριση των ονομασιών “Γαρίδα Αμβρακικού” και “Σαρδέλα Αμβρακικού” στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου.
Οι απαραίτητοι φάκελοι έχουν ήδη ολοκληρωθεί και υποβληθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο την επίσημη αναγνώριση αυτών των δύο σημαντικών αλιευμάτων του Αμβρακικού Κόλπου.
Αν και η διαδικασία είναι χρονοβόρα και απαιτεί την υποβολή πολλών εγγράφων, πιστοποιήσεων και αναλύσεων, η επιτυχής ολοκλήρωσή της αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την τοπική οικονομία και να προσφέρει νέες ευκαιρίες στον πρωτογενή τομέα.
Σύμφωνα με μια επιστημονική μελέτη από το Τμήμα Γεωπονίας Άρτας, που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, η σαρδέλα Αμβρακικού διακρίνεται για την περιεκτικότητά της σε 1003 πρωτεΐνες, με 556 από αυτές να εκφράζονται αποκλειστικά σε αυτό το είδος και 56 να έχουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά σε σχέση με άλλες σαρδέλες.
Παράλληλα, η γαρίδα Αμβρακικού έχει εντοπιστεί να περιέχει 347 πρωτεΐνες, με 188 από αυτές να εκφράζονται αποκλειστικά σε αυτήν και 22 να παρουσιάζουν μοναδικά βιολογικά χαρακτηριστικά. Ο υπεύθυνος της επιστημονικής ομάδας, Ιωάννης Σκούφος, δήλωσε ότι οι αναλύσεις αποκάλυψαν μοναδικές και ευεργετικές για την ανθρώπινη υγεία ιδιότητες στη γαρίδα, τη σαρδέλα και την κουτσομούρα του Αμβρακικού Κόλπου.