ΑρχικήΉπειροςΗ Ήπειρος παραμένει μία από τις πιο φτωχές περιφέρειες της ΕΕ: Τι...

Η Ήπειρος παραμένει μία από τις πιο φτωχές περιφέρειες της ΕΕ: Τι δείχνουν τα νέα δεδομένα της Eurostat

Δημοσιεύθηκε:

Η Ήπειρος είναι μία από τις πιο φτωχές περιφέρειες της Ελλάδας και της Ευρώπης, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Eurostat για το 2022. Η περιοχή έχει ένα από τα χαμηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ, το οποίο είναι μόλις το 47% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Μόνο το Βόρειο Αιγαίο στην Ελλάδα και το Σεβεροζαπάντεν στη Βουλγαρία έχουν χειρότερη απόδοση.

Αυτά τα δεδομένα δείχνουν το μεγάλο χάσμα ανάπτυξης που υπάρχει μεταξύ των περιφερειών της ΕΕ. Η πλουσιότερη περιφέρεια είναι η Νότια Ιρλανδία, με ένα κατά κεφαλήν ΑΕΠ που είναι το 286% του μέσου όρου της ΕΕ. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται επίσης το Λουξεμβούργο, η Ανατολική και η Κεντρική Ιρλανδία, η Πράγα και η περιφέρεια των Βρυξελλών. Αυτές οι περιφέρειες έχουν πλεονέκτημα από την υψηλή κινητικότητα των εργαζομένων και την παρουσία μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες ελληνικές περιφέρειες, καμία δεν ξεπερνά το 75% του μέσου όρου της ΕΕ, εκτός από την Αττική που φτάνει το 90%. Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μοιράζεται με την Ήπειρο την προτελευταία θέση, ενώ ακολουθούν η Δυτική Ελλάδα, η Θεσσαλία, η Κεντρική Μακεδονία, η Κρήτη, τα Ιόνια Νησιά, η Πελοπόννησος, η Δυτική Μακεδονία, το Νότιο Αιγαίο και η Στερεά Ελλάδα.

Το 2022, το ΑΕΠ αυξήθηκε στις περισσότερες περιφέρειες της ΕΕ, με εξαίρεση 11 περιφέρειες που είχαν πτώση. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο Αλγκάρβε και τη Μαδέρα της Πορτογαλίας, στη Νότια Ιρλανδία, στα Βαλεαρίδες Νήσοι της Ισπανίας και στο Brabant Wallon του Βελγίου. Οι μεγαλύτερες πτώσεις καταγράφηκαν σε δύο περιφέρειες της Βουλγαρίας: στο Yugoiztochen και στο Σεβεροζαπάντεν, καθώς και στην Κορσική της Γαλλίας και το Észak Magyarország της Ουγγαρίας.

Στην κατάταξη συμπεριλαμβάνονται και δύο γαλλικές υπερπόντιες περιφέρειες: το Μαγιότ και η Γουιάνη, που έχουν πολύ χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Τελευταία νέα

Αρνητικό το Δημοτικό Συμβούλιο Ζηρού στη δημιουργία μικρού υδροηλεκτρικού έργου στον ποταμό Λούρο

Αρνητικά επί του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μικρού υδροηλεκτρικού έργου στο ποταμό Λούρο και...

Τραγικό τέλος βρήκε στην Ινδονησία Κινέζα τουρίστρια – Έπεσε σε ενεργό ηφαίστειο ενώ πόζαρε για φωτογραφία

Τραγικό τέλος βρήκε στην Ινδονησία μια Κινέζα τουρίστρια, που γλίστρησε μέσα στον κρατήρα ενεργού ηφαιστείου,...

Ήπειρος: Μείωση του αριθμού των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα της ΔΥΠΑ

Μείωση του αριθμού των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα της ΔΥΠΑ καταγράφηκε τον Μάρτιο τόσο...

Ιωάννινα: Το εντυπωσιακό φαινόμενο με τα σύννεφα mammatus έκαναν την εμφάνισή

Οι κάτοικοι των Ιωαννίνων βρέθηκαν στη θέα ενός ασυνήθιστου ουρανού καθώς το εντυπωσιακό μετεωρολογικό φαινόμενο...

Περισσότερα