ΑρχικήΉπειροςΗ Ήπειρος στον Πράσινο Χάρτη: Τα 295 αδειοδοτημένα έργα ΑΠΕ που Αλλάζουν...

Η Ήπειρος στον Πράσινο Χάρτη: Τα 295 αδειοδοτημένα έργα ΑΠΕ που Αλλάζουν το Τοπίο

Δημοσιεύθηκε:

Η Ήπειρος είναι μια περιοχή με μεγάλο δυναμικό για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), υπάρχουν 295 αδειοδοτημένα έργα ΑΠΕ στην περιοχή, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών, όπως αιολική, υδροηλεκτρική, φωτοβολταϊκή και βιομάζα.

Τα έργα ΑΠΕ στην Ήπειρο συνεισφέρουν στην ενεργειακή ασφάλεια, την προστασία του περιβάλλοντος και την τοπική ανάπτυξη. Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά έργα είναι τα εξής:

– Τα 16 αιολικά πάρκα στη Λάκκα Σουλίου, τα οποία έχουν συνολική ισχύ 486 MW και αναμένεται να παράγουν περίπου το μισό της ενέργειας που θα παράγει όλη η Ήπειρος (1051,6 MW).
– Τα 48 υδροηλεκτρικά έργα στη Λεκάνη Απορροής του Αώου, τα οποία έχουν υφιστάμενη και προγραμματιζόμενη ισχύ 74,55 MW και εκμεταλλεύονται τον πλούσιο υδροπόρο της περιοχής.
– Τα 68 φωτοβολταϊκά έργα, τα οποία είναι κατανεμημένα σε όλους τους νομούς της Ηπείρου και εκμεταλλεύονται την ηλιακή ακτινοβολία.
– Οι 11 μονάδες επεξεργασίας βιομάζας, οι οποίες χρησιμοποιούν υλικά όπως ξύλο, κλαδιά, φλοιό, κουκούτσια, κλπ. για την παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού.

Στο Νομό Ιωαννίνων τα περισσότερα αφορούν στο Δήμο Ζίτσας. Στο Νομό Άρτας ο μεγαλύτερος αριθμός εντοπίζεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Αρταίων, στο Νομό Θεσπρωτίας πόλος έλξης των φωτοβολταϊκών το Μαργαρίτι και στο Νομό Πρέβεζας στην περιοχή του Θεσπρωτικού.

Τα έργα ΑΠΕ στην Ήπειρο αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα για την προώθηση της πράσινης μετάβασης και την επίτευξη των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων για την κλιματική αλλαγή. Επίσης, δημιουργούν θέσεις εργασίας, ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Η κατανομή ανά νομό είναι:

-165 στην ΠΕ Ιωαννίνων -53 στην ΠΕ Άρτας -47 στην ΠΕ Θεσπρωτίας,  -30 στην ΠΕ Πρέβεζας

 

Τελευταία νέα

Πώς να Εξοικονομήσετε Βενζίνη με Σωστή Οδήγηση: 5 Απλές Συμβουλές

Οι μετακινήσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν, όσο υψηλές και αν φτάσουν οι τιμές των...

Αρχαίοι Αιγύπτιοι: Πρωτοποριακές Χειρουργικές Επεμβάσεις για τον Καρκίνο 4.000 Χρόνια Πριν (Φωτογραφίες)

Αρχαία αιγυπτιακά ιατρικά κείμενα αποκαλύπτουν ότι οι θεραπευτές της εποχής ήταν εξοικειωμένοι με τον...

Σε Βαρύ Πένθος η Βάνα Μπάρμπα: Συγκλονίζει με τα Λόγια της για την Απώλεια – “Αισθάνομαι μετέωρη και μουδιασμένη”

Η Βάνα Μπάρμπα σε πρόσφατη συνέντευξη της περιέγραψε την ψυχολογική της κατάσταση, λίγες μέρες μετά τον...

Άγγελος Βουράκης για Υπόθεση Μαζωνάκη: «Η Μεταβίβαση Έγινε Εν Αγνοία του Τραγουδιστή» – Αποκαλύψεις για Ταμεία και Ποσοστά

Ο Άγγελος Βουράκης σε συνέντευξη του φέρνει στο φως της δημοσιότητας νέες πληροφορίες για τη δικαστική...

Περισσότερα