Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών, οι οποίες συντονίζονται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, πραγματοποιήθηκαν και φέτος, προσφέροντας πολύτιμα δεδομένα για τους πληθυσμούς των πουλιών που διαχειμάζουν στους υγροτόπους της Ελλάδας. Οι παρατηρήσεις αυτές, πέρα από την επιστημονική τους αξία, χαρίζουν εντυπωσιακές εικόνες και εμπειρίες σε φυσιολάτρες, παρατηρητές και φωτογράφους.
Στη λίμνη Παμβώτιδα, υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένου ορνιθολόγου, με τη συμμετοχή προσωπικού της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου και εθελοντών, καταμετρήθηκαν πάνω από 30.000 υδρόβια πουλιά. Κυρίαρχα είδη ήταν οι κορμοράνοι, οι φαλαρίδες, τα κιρκίρια, οι ασημόγλαροι, οι καστανοκέφαλοι γλάροι, τα σκουφοβουτηχτάρια και οι χουλιαρόπαπιες, με τους πληθυσμούς τους να παρουσιάζουν αύξηση. Οι κορμοράνοι ξεπέρασαν τα 5.100 άτομα, σημειώνοντας το υψηλότερο αριθμό, ενώ οι φαλαρίδες έφτασαν τα 4.900 και τα κιρκίρια τα 4.100.
Οι υγρότοποι της Παμβώτιδας αποτελούν ασφαλές καταφύγιο για τα πουλιά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, προσφέροντάς τους τροφή και προστασία από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες στις βόρειες περιοχές.
Στη Θεσπρωτία, οι καταμετρήσεις οργανώθηκαν από τη Μονάδα Διαχείρισης Ηπείρου του Παραρτήματος Ηγουμενίτσας και καλύφθηκαν περιοχές όπως ο Καλαμάς, ο Αχέροντας, το Καλοδίκι, η λίμνη Ψάκκα, και άλλοι υγρότοποι. Στις περιοχές αυτές εντοπίστηκαν περίπου 15.000 πουλιά, εκπροσωπώντας πάνω από 50 διαφορετικά είδη. Ανάμεσα τους, η παγκοσμίως απειλούμενη βαλτόπαπια (Aythya nyroca) ξεχώρισε, μαζί με άλλα είδη όπως οι πρασινοκέφαλες πάπιες, τα κιρκίρια και τα παρυδάτια πουλιά, καθώς και αρπακτικά όπως ο Ψαραετός και ο Στικταετός.
Στις λιμνοθάλασσες των Δέλτα του Καλαμά και του Αχέροντα, τα φοινικόπτερα αποτέλεσαν θέαμα που εντυπωσίασε όσους συμμετείχαν, προσθέτοντας χρώμα και ζωή στους υγροτόπους της περιοχής.