Η επέλαση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη υπήρξε ισοπεδωτική. Στο όνομα του υποτιθέμενου φιλελευθερισμού έβαλε στο στόχαστρο ακόμη και τα κοινωνικά αγαθά, ξεπουλώντας τον δημόσιο πλούτο. Τελευταία πράξη της χειρότερης Κυβέρνησης από τη μεταπολίτευση και μετά, η δια Νόμου δρομολόγηση της ιδιωτικοποίησης του νερού.
Δεν είναι άραγε κοινωνικό αγαθό το νερό ως σύμβολο της ζωής, που η ίδια η φύση δημιουργεί και μας χαρίζει;
Το νερό μπήκε στο στόχαστρο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς ήταν ότι είχε απομείνει από μια ρημαγμένη χώρα παραδομένη στο έλεος της αισχροκέρδειας. Η πρόσβαση στο νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα.
Κάνοντας έναν απολογισμό του τί συντελέστηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια βλέπουμε ότι το ταμείο είναι δραματικά μείον:
Πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και μάλιστα πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, που έδωσε άλλοθι για πολλά δυσάρεστα, εξέλιξη που είχε ως συνέπεια να ‘γονατίσουν’ τα νοικοκυριά, αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επ’ ωφελεία λίγων και εκλεκτών.
Η ενέργεια άραγε δεν είναι κοινωνικό αγαθό; Οφείλει και πρέπει να είναι Δημόσιο.
Το δικαίωμα στη στέγη δεν είναι άραγε κοινωνικό αγαθό;
Οι 700.000 πλειστηριασμοί που επίκεινται θα μας οδηγήσουν σε σύγχρονες φαβέλες με αναπόφευκτες τις κοινωνικές αναταραχές. Η άρνηση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να προστατεύσει την πρώτη κατοικία, καταδεικνύει και τον τρόπο που σκέφτονται και λειτουργούν. Αντιλαμβάνονται δηλαδή τη δυστυχία και τον ανθρώπινο πόνο ως ευκαιρία πλουτισμού και ουσιαστικά χαρίζουν στους Πάτσηδες και τα επονομαζόμενα ‘κοράκια’ τις περιουσίες των λαϊκών στρωμάτων. Αυτή είναι η πολιτική τους.
Η στέγη είναι ανθρώπινο δικαίωμα, γι` αυτό οφείλουμε όχι μόνο νομοθετικά αλλά και με την άσκηση συγκεκριμένων πολιτικών, να προστατέψουμε την πρώτη κατοικία.
Τα δάση και οι παραλίες μας δεν είναι άραγε κοινωνικά αγαθά; Είναι ανθρώπινο δικαίωμα η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες μας, χωρίς αντίτιμο.
Σε μια περίοδο κλιματικής κρίσης, ανερυθρίαστα νομοθέτησαν τους περιβαλλοντοκτόνους Νόμους Χατζηδάκη για να βγάλουν στο παζάρι, ακόμα και περιοχές χαρακτηρισμένες ως ζώνες natura 2.000. Καμία ανάπτυξη δεν επιφέρει η καταστροφή. Οι συνεχόμενες καταδίκες στα ευρωπαϊκά Δικαστήρια της χώρας, ακόμη και για ζητήματα μη χωροθέτησης των ανεμογεννητριών, δεν πτοούν την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Έχουν κάνει κορωνίδα της πολιτικής το κέρδος των ημετέρων με οποιοδήποτε τίμημα.
Ιδιωτικοποίηση των πάντων.
Πρόσφατα είχαμε την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.
Ασύδοτη εκχώρηση δημόσιας γης (συνήθως χωρίς ή με ελάχιστα ανταποδοτικά) και επιπρόσθετες επιχορηγήσεις των επιχειρήσεων.
Ένα κρατικοδίαιτο μοντέλο ανάπτυξης, ενός Κράτους που σφόδρα πολέμησαν οι πολιτικές Μητσοτάκη μη επιφέροντας κανένα άλλο μοντέλο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής τους, παρά μόνο την αφαίμαξη του ελληνικού Κράτους, προς όφελος των ιδιότυπων «Αρίστων».
Δεν είναι άραγε κοινωνικά αγαθά μιας οργανωμένης και πολιτισμένης κοινωνίας η Δημόσια Υγεία και η Παιδεία; Δεν είναι οι δημόσιες συγκοινωνίες, ο σιδηρόδρομος; Αλλά τι τους νοιάζει;
Αυτοί σφυρίζουν αδιάφορα…
Γι’ αυτά και για πολλά άλλα.
Θα δώσουμε όλοι μαζί και τη μάχη των εκλογών.
Για τα κοινωνικά αγαθά!
Για τα πανανθρώπινα δικαιώματα μας!
Για έναν κόσμο στα μέτρα μας!
Για την Πρέβεζα μας!
Στις 21 Μαΐου παίρνουμε πίσω τις ζωές μας…
Μαρία Μάρκου
Υποψήφια Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. Ν. Πρέβεζας