Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η στάση της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας στην Ήπειρο, τόσο σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης όσο και στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, μετά τις τελευταίες μετακινήσεις και αλλαγές σε καίριες υπηρεσίες.
Οι αποφάσεις αυτές αποτυπώνουν μια τάση συγκεντρωτισμού και ενίσχυσης μηχανισμών επιρροής, παραπέμποντας σε πρακτικές «βαθέος κράτους» που επανεμφανίζονται, ανεξαρτήτως πολιτικής ηγεσίας.
Η εκτεταμένη αναδιάρθρωση σε υπηρεσίες με αξιόλογο έργο και υψηλές επιδόσεις φαίνεται πως έγινε χωρίς να ληφθεί υπόψη ούτε η γνώμη της τοπικής κοινωνίας ούτε τα αποδεδειγμένα αποτελέσματα των στελεχών που μετακινήθηκαν.
Πιο ανησυχητική είναι η εικόνα ότι ενδεχομένως επιλέγεται ένα μοντέλο διοίκησης που προκρίνει την πειθαρχία έναντι της γνώμης, την υποταγή αντί της πρωτοβουλίας. Οι αξιωματικοί που διατυπώνουν άποψη ή έχουν έντονη παρουσία φαίνεται να μην είναι πλέον επιθυμητοί.
Η τοπική διοίκηση βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με το βάρος της διάλυσης της γνωστής «ομάδας βουνού» του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, μιας ομάδας που είχε επιδείξει αξιόλογες επιχειρησιακές επιτυχίες.
Οι πρόσφατες μεταθέσεις, που έγιναν με τη συναίνεση της τοπικής ηγεσίας, προστίθενται στον κατάλογο των κινήσεων που αποδυναμώνουν νευραλγικούς τομείς. Οι συνέπειες αυτών των αποφάσεων μένει να φανεί αν θα επηρεάσουν το επιχειρησιακό αποτέλεσμα. Όμως ένα είναι σίγουρο: η ευθύνη θα έχει ονοματεπώνυμο.