ΑρχικήΉπειροςΜόνιμος «μπελάς» παραμένουν οι λαθροθήρες στην Ήπειρο

Μόνιμος «μπελάς» παραμένουν οι λαθροθήρες στην Ήπειρο

Δημοσιεύθηκε:

Μπορεί η πλειοψηφία των κυνηγών να συμμορφώνεται με τους νόμους και τους κανόνες, υπάρχει όμως και μια μερίδα «κυνηγών» που συχνά δημιουργούν προβλήματα, είτε ασκώντας το αγαπημένο τους χόμπι σε περιοχές προστατευόμενες, είτε θηρεύοντας ζώα που απαγορεύεται.

Άλλωστε, και η νοοτροπία ορισμένων κυνηγών να περιφέρονται με όπλο ακόμη και πάνω σε οδικό δίκτυο παραμένει «παγιωμένη» με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κυνηγοί στην Ακρόπολη Καστρίτσας…

Σε μια αδικαιολόγητη ενέργεια προχώρησαν χτες κυνηγοί στην Καστρίτσα, καθώς ανέβηκαν στον χώρο της Αρχαίας Ακρόπολης παρά το γεγονός ότι το κυνήγι αποτελεί απαγορευμένη δραστηριότητα σε αρχαιολογικούς χώρους. Όπως ανέφερε στον «Π.Λ» αναγνώστης – κάτοικος της περιοχής, καταγράφηκαν αρκετοί πυροβολισμοί, ενώ κλήθηκε η θηροφυλακή και η αρχαιολογική υπηρεσία, οι οποίες προχωρούν στην απαραίτητη έρευνα και θα κινήσουν τις νομικές διαδικασίες.

Αμέλεια – παρανομία!

Οι ασυνείδητοι κυνηγοί εισήλθαν στον χώρο παράνομα για το κυνήγι του αγριόχοιρου, μη αντιλαμβανόμενοι ότι αυτή η αμέλειά τους μπορεί να οδηγήσει σε πρόκληση τραυματισμών. Να σημειωθεί ότι η αρχαία ακρόπολη και η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου που βρίσκεται κάτω από αυτή, είναι σημεία επισκεψιμότητας και αποτελεί ευτύχημα που δεν σημειώθηκε ατύχημα.

Όπως μετέφερε ο αναγνώστης της εφημερίδας, ενώ ο νόμος ορίζει ρητά ότι το κυνήγι οποιουδήποτε είδους πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 300 μέτρα μακριά από κατοικημένες περιοχές, στο σημείο αυτό η απόσταση από τα πρώτα σπίτια της Καστρίτσας δεν είναι ούτε 60 μέτρα!

 Σε μόνιμη επιφυλακή…

Η λαθροθηρία αποτελεί μόνιμο μπελά για την θηροφυλακή και την 5η Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, με το φαινόμενο αυτό στην ακρόπολη Καστρίτσας να έρχεται να προστεθεί σε άλλες παραβάσεις μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας. Είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από το περιστατικό στα Μάρμαρα πριν ένα χρόνο όταν δυο κυνηγοί πέρασαν για θήραμα αλλοδαπό και πυροβόλησαν με αποτέλεσμα ο άνδρας να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Πάντως, ο αγώνας της θηροφυλακής και της 5ης ΚΟΕ είναι διαρκής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα. Μάλιστα οι παραβάτες πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με τη νέα νομοθεσία που διέπει το κυνήγι και οι βαριές ποινές φτάνουν μέχρι τη φυλάκιση.

Υπάρχουν και οι νομοταγείς…

Τα φαινόμενα παραβατικότητας και λαθροθηρίας κάποιων ανεγκέφαλων κυνηγών δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αμαυρώσουν την γενικότερη υποδειγματική συμπεριφορά που διακατέχει την κυνηγετική οικογένεια στην Ήπειρο. Η συντριπτική πλειονότητα των κυνηγών κάθε Σαββατοκύριακο και Τετάρτη που επιτρέπεται το κυνήγι, ασκούν με συνέπεια το αγαπημένο τους χόμπι και συμμορφώνονται πλήρως στους κανόνες του. Για τους κυνηγούς, οι μέρες που βγαίνουν για… παγάνα είναι αφορμή να βρουν τις αγαπημένες τους παρέες και μαζί με τα σκυλιά τους να «ξεχυθούν» στα σημεία που επιτρέπεται.

Είναι, επίσης, κοινά αποδεκτό ότι οι κυνηγοί αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις στυλοβάτη για μικρά χωριά και καφενεία, καθώς κάθονται ανά παρέες σε αυτά και τα στηρίζουν στην πράξη σε μια περίοδο που τα χωριά ερημώνουν.

 

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Τελευταία νέα

Σε Εξέλιξη Έρευνα από την ΑΑΔΕ – Στο μικροσκόπιο όλοι οι «φτωχοί» με ακριβά γούστα

Ελέγχουμε όλο το φάσμα της οικονομίας, αλλά μια που μιλάμε για τον συγκεκριμένο έλεγχο,...

Φυσικό υδρογόνο: Ο νέο ενεργειακός «χρυσός» που κρύβεται στην Ήπειρο

Έρευνες για τον εντοπισμό υπόγειων «ταμιευτήρων», οι οποίοι ενδέχεται να περιέχουν έναν νέο ενεργειακό...

“Το Ρωμαϊκό Θέατρο της Νικόπολης Ξεπερνά τα Σύνορα – Ταξίδεψε στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής στο Σικάγο

Τα πολύ σημαντικά νέα αρχαιολογικά δεδομένα που προέκυψαν κατά τις εργασίες αναστήλωσης και διαμόρφωσης...

Καταστροφή από τη φωτιά σε επιχείρηση ξυλείας στην Καλαμιά Άρτας

Μια μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας (19/2), σε επιχείρηση εμπορίας ξυλείας στην...

Περισσότερα