ΑρχικήΉπειροςΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Εμπαιγμό της ΕΘΑΑΕ για την κατάργηση τριών τμημάτων καταγγέλει ο...

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Εμπαιγμό της ΕΘΑΑΕ για την κατάργηση τριών τμημάτων καταγγέλει ο πρώην Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης 

Δημοσιεύθηκε:

Εμπαιγμό χαρακτηρίζει ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης την απάντηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), ότι η κατάργηση τριών τμημάτων του ιδρύματος έγινε με ολιγωρία του ίδιου του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος το οποίο δεν απάντησε σε σχετικό έγγραφο το 2021!

Η απάντηση αυτή δόθηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του Βουλευτή Κωνσταντίνου Χήτα η οποία αφορούσε αποκλειστικά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την κατάργηση των τριών τμημάτων.

Ο πρώην Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης απάντησε μέσω του Epiruspost για τα πραγματικά γεγονότα που οδήγησαν στην κατάργηση των τμημάτων αυτών. Ο κ. Αλμπάνης επισημαίνει ότι τα συγκεκριμένα τμήματα είχαν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας από το 2019. Πρόκειται για τα τα τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών Ιωαννίνων, Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής της Σχολής Γεωπονίας Άρτας και το τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών στην Ηγουμενίτσα.

Επιχειρείται αναστροφή της πραγματικότητας με την απάντηση του Υπουργείου, σημειώνει ο κ. Αλμπάνης συμπληρώνοντας ότι αυτή αντιβαίνει την κοινή λογική.

Αναλυτικά στη δήλωσή του τονίζει:

«Η εισήγηση της ΕΘΑΑΕ για την κατάργηση και των 37 νέων τμημάτων σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας και μεταξύ αυτών και των 3 νέων τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προκαλεί προβληματισμό για το μέγεθος του εμπαιγμού προς τα ιδρύματα και την επίθεση του Υπουργείου στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Η εισήγηση της κατάργησης αυτών των Τμημάτων από την ΕΘΑΕΕ στηρίζεται σε δήθεν ολιγωρία των Πανεπιστημίων να προβούν σε αξιολόγηση των τμημάτων αυτών το 2021.

Ξεχνά όμως η ΕΘΑΑΕ και το Υπουργείο Παιδείας ή εμπρόθετα αποσιωπούν ή επιλέγουν να μην αναφέρουν ότι με απόφαση του Υπουργείου όλα τα νέα τμήματα των πανεπιστημίων τέθηκαν σε αναστολή διοικητικής λειτουργίας, στελέχωσης και προετοιμασίας εκπαιδευτικών υποδομών, χωρίς καμία προειδοποίηση και διάλογο, το Δεκέμβριο του 2019.

Το ερώτημα που τίθεται προς την ΕΘΑΑΕ και το Υπουργείο είναι «τι θα αξιολογούσαν τα Πανεπιστήμια» και εν προκειμένω το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όταν καμία οργάνωση νέων προγραμμάτων δε μπορεί να καταστεί δυνατή σε συνθήκες αναστολής επ’ αόριστον; Είναι σαφές ότι επιχειρείται για ακόμη μια φορά η συγκρότηση ενός ιδεολογήματος με στόχο να πλήξει το αυτοδιοίκητο και τη λειτουργία του Δημοσίου Πανεπιστημίου. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη αναστροφή της πραγματικότητας.

Το θέμα είναι προδήλως πολιτικό. Η απάντηση του Υπουργείου αντιβαίνει στην κοινή λογική και δεν αντέχει στην ορθολογική κατανόηση της εξωτερικής πραγματικότητας. Με δύο λόγια αυτό που συνέβη είναι το εξής: ΟΛΑ τα νέα τμήματα που ιδρύθηκαν το 2018 καταργήθηκαν οριζόντια. Κάποια από αυτά είχαν προλάβει να αξιολογηθούν, κάποια όχι αλλά η ρύθμιση ήταν ίδια για όλα- είτε είχαν αξιολογηθεί είτε όχι, όλα έπρεπε να καταργηθούν τον Ιούλιο του 2023. Στο μεταξύ οριζόντια από το 2019 όλα βρίσκονταν με ευθύνη του Yπουργείου σε αναστολή λειτουργίας. Είναι γνωστό σε όλους ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επέμενε σταθερά στην άμεση λειτουργία των τμημάτων «Μηχανολόγων Μηχανικών» και «Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής». Αυτή είναι η αλήθεια και το Υπουργείο θα πρέπει να την αναγνωρίσει».

 

 

Τελευταία νέα

Βασιλική Ανδρίτσου: «Δεν με αποσχόλησε τι θα πει η κοινωνία. Περισσότερο με ρώταγαν οι δημοσιογράφοι…»

Για τη μητρότητα, την επαγγελματική της πορεία αλλά και μίλησε η Βασιλική Ανδρίτσου στην εκπομπή Mega...

Λένα Παπαδοπούλου: Ο απίθανος λόγος για τον οποίο δεν παντρεύτηκε με τον σύντροφό της

Σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη προχώρησε η Λένα Παπαδοπούλου στην εκπομπή «Mega Καλημέρα». Η αγαπημένη τραγουδίστρια...

Θάνος Κιούσης: «Πήγα ντυμένος ναύαρχος με πάστες και ζήτησα το χέρι της από τη γιαγιά της»

Ο πολυτάλαντος Θάνος Κιούσης βρέθηκε στην παρέα της Νάνσυς Ζαμπέτογλου και του Θανάση Αναγνωστόπουλου και μίλησε...

Άγγελος Μπράτης: «Έχω περάσει δύσκολα τα περασμένα χρόνια με την αναγνωρισιμότητα. Πλέον…»

Ο Άγγελος Μπράτης μίλησε στην εκπομπή Ελένη για την τηλεόραση, την αυθεντικότητα, τους γονείς του...

Περισσότερα