Στην τελική ευθεία εισέρχεται ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα για την Άρτα, καθώς η Περιφέρεια Ηπείρου υποβάλλει και επισήμως τον φάκελο ένταξης της διπλής γεφύρωσης του Αράχθου στο Υπουργείο Υποδομών, διεκδικώντας την πολυπόθητη έγκριση για την υλοποίηση του έργου.
Η διπλή γεφύρωση – που θα δημιουργηθεί δίπλα στο ιστορικό γεφύρι της Άρτας – ανοίγει τον δρόμο για μια νέα εποχή στις μεταφορές, την πρόσβαση και την καθημερινότητα της περιοχής, αλλά και για την ενίσχυση του τουριστικού αποτυπώματος της πόλης.
Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 11 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 8,5 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από το Υπουργείο Υποδομών, ενώ το υπόλοιπο ποσό – 2,9 εκατ. ευρώ – θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Σκέλος της Περιφέρειας Ηπείρου.
Πρόκειται για μία πίστωση που «ξεμπλοκαρίστηκε» μετά από χρόνια αναμονής, αφού η αρχική χρηματοδότηση του 2015 είχε προβλεφθεί για άλλη παρέμβαση στη θέση Κεραμάτες, η οποία τελικά δεν κατέστη δυνατό να προχωρήσει. Με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Αρταίων, η πίστωση μεταφέρθηκε στη σημερινή πρόταση.
Η κατασκευή της διπλής γέφυρας – μαζί με τα συνοδευτικά έργα – αναμένεται να αποσυμφορήσει το ιστορικό γεφύρι, να προσφέρει ασφαλέστερες διελεύσεις και να δημιουργήσει νέες δυνατότητες ανάπτυξης, τόσο στον τουρισμό όσο και στην εμπορική κίνηση.
Η κίνηση αυτή της Περιφέρειας δείχνει αποφασιστικότητα και στόχευση, μετά από χρόνια καθυστερήσεων, ενώ οι διαδικασίες ένταξης αναμένεται να επιταχυνθούν ώστε η κατασκευή να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό.
Η Άρτα καλείται να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα. Ένα έργο τέτοιας κλίμακας δεν αφορά μόνο την αισθητική βελτίωση ή την τεχνική αναβάθμιση, αλλά αποτελεί σημείο-κλειδί για την ανάπτυξη ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής.
Όπως εκτιμάται, η ολοκλήρωσή του θα φέρει ουσιαστική ανακούφιση στους κατοίκους, αύξηση της επισκεψιμότητας, αλλά και προσέλκυση επενδύσεων, δίνοντας νέα πνοή σε έναν τόπο που διαθέτει πλούσια ιστορία και προοπτικές, αλλά υστερούσε διαχρονικά σε υποδομές. Η Άρτα δικαιούται και χρειάζεται αυτή τη γέφυρα. Όχι μόνο για να ενώσει όχθες, αλλά για να ενώσει παρόν και μέλλον.