ΑρχικήΉπειροςΠολλά προβλήματα έχει προκαλέσει σε Άρτα και Πρέβεζα ο μαύρος αλευρώδης

Πολλά προβλήματα έχει προκαλέσει σε Άρτα και Πρέβεζα ο μαύρος αλευρώδης

Δημοσιεύθηκε:

Πολλά προβλήματα έχει προκαλέσει στην περιοχή της Άρτας αλλά και της Πρέβεζας ο μαύρος αλευρώδης μια ασθένεια που χτυπά κυρίως αλλά όχι αποκλειστικά τα εσπεριδοειδή μαυρίζοντας τους καρπούς, τα φύλλα αλλά και το ίδιο το δέντρο.
Η συγκεκριμένη εικόνα είναι λίγο-πολύ γνωστή σε όσους διαθέτουν λεμονιές , πορτοκαλιές, μανταρινιές κλπ. είτε στους κήπους τους είτε σε περιβόλια και έχει αναγκάσει αρκετό κόσμο όχι μόνο να μη καταναλώνει τα προϊόντα αλλά ακόμη να κόβει και τα δέντρα.
Το πρόβλημα είναι πολύ σημαντικό στην Άρτα με την φετινή πορτοκαλιών και μανταρινιών να ανέρχεται σε περίπου 80 χιλ. τόνους, ωστόσο ο αλευρώδης έχει “εγκατασταθεί” και στην Πρέβεζα περίπου από το 2016 και βρίσκεται επίσης σε έξαρση.
Μιλώντας στη Δημοτική Ραδιοφωνία ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Πρέβεζας Αναστάσιος Γάτσιος τόνισε ότι στο “επίκεντρο” έχουν βρεθεί η Βορειοδυτική Ελλάδα και η Αργολίδα, ενώ τόσο η υπηρεσία όσο και ο Σύλλογος Γεωπόνων με τακτικές αναφορές τους ενημερώνουν για το πρόβλημα και τις νεώτερες εξελίξεις.
Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει απευθυνθεί στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και αναμένεται μια οικολογική λύση με ανάπτυξη ωφέλιμων οργανισμών που θα αντιμετωπίζουν τα παράσιτα τα οποία προκαλούν τον μαύρο αλευρώδη.
Μέχρι να γίνει αυτό ο κ. Γάτσιος συστήνει ψυχραιμία και καλό κλάδεμα των δέντρων, καθώς και των άλλων φυτών που έχουν προσβληθεί από τον αλευρώδη (όπως τα αμπέλια στον Ωρωπό αλλά και τριανταφυλλιές στην περιοχή).
Σε κάθε περίπτωση η υπηρεσία βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και πάντα στη διάθεση των παραγωγών, προκειμένου να τους ενημερώσει για το πρόβλημα που οδήγησε σε υποβάθμιση των προϊόντων αλλά και συρρίκνωση του εισοδήματός τους.

Τελευταία νέα

Νέο μπαράζ αυξήσεων στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Μετά και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, στα σούπερ μάρκετ μειώθηκαν το Μάρτιο οι τιμές σε...

Αυξημένη ήταν το 2023 η επισκεψιμότητα στους αρχαιολογικούς χώρους της Πρέβεζας

Αυξημένη ήταν το 2023 η επισκεψιμότητα στους αρχαιολογικούς χώρους της Πρέβεζας και στο Μουσείο...

Ισημερινός: Οι αρχές συνέλαβαν τον φερόμενο ηγέτη της συμμορίας Los Lobos

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Ισημερινού και η εθνική αστυνομία ανακοίνωσαν  ότι συνέλαβαν...

Ευρωεκλογές: Ξεπέρασε τις 114.000 εγγραφές η επιστολική ψήφος – Πού εντοπίζονται οι περισσότερες, ποιες οι ηλικίες

Περισσότεροι από 114.200 ψηφοφόροι έχουν εγγραφεί έως σήμερα προκειμένου να ψηφίσουν επιστολικά στις ευρωεκλογές...

Περισσότερα