ΑρχικήΉπειροςΠοσότητα μαμούθ ολοθούριων στην Ηγουμενίτσα – Η αξία τους ξεπερνά τις €100.000

Ποσότητα μαμούθ ολοθούριων στην Ηγουμενίτσα – Η αξία τους ξεπερνά τις €100.000

Δημοσιεύθηκε:

Τις πρώτες πρωινές ώρες, στελέχη της Λιμενικής Αρχής της Ηγουμενίτσας διενήργησαν έλεγχο σε ένα επαγγελματικό φορτηγό όχημα στην παραλιακή οδό Ηγουμενίτσας, όπου διαπιστώθηκε ότι μετέφερε δύο χιλιάδες εκατόν πενήντα τρία άτομα ολοθούριων, χωρίς το όχημα να διαθέτει τα απαιτούμενα συνοδευτικά έγγραφα.

Σε περαιτέρω έλεγχο, εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή ¨ΒΑΤΑΤΣΑΣ¨ ένα επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος να έχει αλιεύσει ογδόντα επτά άτομα ολοθούριων, χωρίς να διαθέτει την ειδική άδεια αλίευσης τους. Η αξία τους εκτιμάται ότι συνολικά, υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το σύνολο των αλιευμάτων, τα οποία στη συνέχεια ποντίστηκαν στη θάλασσα, ενώ παράλληλα κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

Και ενώ το παράνομο ψάρεμα ολοθούριων συμβαίνει αρκετά συχνά, με ποσότητες που κυμαίνονται από 100 έως 800 τεμάχια η μεγαλύτερη ποσότητα παράνομων ψόλιαγκων, εντοπίστηκε το 2022 στη Κυλλήνη: 40 κουβάδες με 21.768 ολοθούρια συνολικού βάρους 761,84 κιλών, τα οποία στο σύνολο τους είχαν μικρότερες διαστάσεις από το επιτρεπόμενο των 180 γραμμαρίων ανά τεμάχιο, αξίας έως και 1 εκατ. ευρώ.

Το ολοθούριο σύμφωνα με την επιστημονική ονομασία ή απλά ψολιόγκο (ή ψολιάγκο) ή αγγούρι της θάλασσας για τους Έλληνες ψαράδες, μοιάζει με τον γυμνοσάλιαγκα και χρησιμοποιείται είτε φρέσκο είτε αποξηραμένο σε διάφορα γουρμέ πιάτα, αν και η αποξηραμένη μορφή είναι μακράν η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη. Στο εξωτερικό είναι πολύ ακριβό και γι αυτό εξάγεται και από Έλληνες επιχειρηματίες σε ξένες χώρες. Η τιμή τους να φτάνει κυμαίνεται από 1.110 – 3.000 ευρώ το κιλό. Ωστόσο στην Ελλάδα η συνηθισμένη του χρήση είναι ως εκλεκτό δόλωμα για τα παραγάδια, καθώς εκτός των άλλων έχει τη φυσική ιδιότητα να φωσφορίζει μέσα στο νερό αλλά πλέον αναδεικνύεται ως εκλεκτό έδεσμα και στη χώρα μας καθώς το προτείνουν στις συνταγές τους γνωστοί σεφ.

Λόγω της μεγάλης ζήτησης για αυτά τα ακριβά ασπόνδυλα, ο φυσικός πληθυσμός τους έχει μειωθεί δραστικά τις τελευταίες δεκαετίες. Η υπερεκμετάλλευση των φυσικών αποθεμάτων θαλάσσιου αγγουριού, ιδιαίτερα στη λεκάνη της Μεσογείου, έχει αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Αυτές οι ανησυχίες οδήγησαν την ιταλική κυβέρνηση να λάβει νομικά μέτρα για τη διατήρηση αυτών των σημαντικών θαλάσσιων πόρων.

Σύμφωνα με τον Dr Steven Purcell του Southern Cross University, έναν από τους πιο ειδικευμένους στο αντικείμενο επιστήμονες, η ασιατική μανία για το ψολιόγκο, ξεκίνησε γύρω στη δεκαετία του 1980, όταν και άρχισε να καθιερώνεται ως μοναδική λιχουδιά στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα. Η άνοδος της μεσαίας τάξης στα 90s έκανε αυτή τη λιχουδιά προσβάσιμη σε περισσότερο κόσμο, ειδικά στην Κίνα, με αποτέλεσμα στις μέρες μας, η ζήτηση να έχει αυξηθεί σημαντικά.

Τελευταία νέα

Ο καφές γίνεται πολυτέλεια για τους Έλληνες: Νέες αυξήσεις στις τιμές σοκάρουν τους καταναλωτές

  Η αύξηση της τιμής του καφέ και του κακάο σε παγκόσμιο επίπεδο έχει προκαλέσει...

Ο Φρίντριχ Μερτς ανακοινώνει τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας: «Επιστρέφουμε δυναμικά»

Μετά την συμφωνία που πέτυχε με τους Σοσιαλιστές και τους Πρασίνους επί του σχεδίου...

Βόρεια Ελλάδα: Εξαρθρώθηκαν τρία κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας με 50 κατηγορούμενους

Τρεις ήταν οι εγκληματικές οργανώσεις των αρχαιοκάπηλων που εξάρθρωσαν οι Αρχές στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ σύμφωνα...

Ο Σίλας Σεραφείμ στον Μάρκο Σεφερλή: «Θέλεις να κλείσεις στόματα; Παίξε δράμα»”

  Ο Σίλας Σεραφείμ έδωσε συνέντευξη, όπου μίλησε για την τέχνη, τονίζοντας ότι δεν έχει...

Περισσότερα

Spofier - Spotify Profil Fotoğrafı Büyütücü