Με καταγγελίες και αιχμές για την Δημοτική Αρχή από πλημμυροπαθείς του Λούρου συζητήθηκε το δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης, στη χθεσινή Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας που αφορούσε το βοήθημα στους πληγέντες από τα καιρικά φαινόμενα του Δεκεμβρίου.
Σε κλίμα τεταμένο, οι εμφανώς οργισμένοι πλημμυροπαθείς του Λούρου, κατήγγειλαν δημόσια ότι η λίστα με τα ονόματα όσων επλήγησαν δεν είναι ορθή, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα λάβουν το βοήθημα συμπολίτες τους που δεν έχουν πληγεί…
Επισήμαναν ακόμη πως κάποιοι εμφανίζονται στη λίστα ως να υπέστησαν μερική καταστροφή, ενώ στην πραγματικότητα έχουν υποστεί ολική.
Την αρχή έκανε ο Δημοτικός Σύμβουλος της Παράταξης «Δύναμη Ενότητας και Δημιουργίας» Διονύσης Καλλίνικος, αναφερόμενος σε έγγραφο που εστάλη στον Δήμο Πρέβεζας από την Περιφέρεια Ηπείρου το 2016 το οποίο καλεί τον Δήμο να ορίσει Επιτροπές για την αστυνόμευση ρεμάτων και τη συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων, διότι έπαψαν να ισχύουν οι Επιτροπές που είχαν οριστεί πιο πριν από την Περιφέρεια.
Ο κ. Καλλίνικος επισήμανε πως ήδη συστάθηκε η συγκεκριμένη Επιτροπή στον Δήμο Πάργας, όπως και σε άλλους Δήμους ανά την Ελλάδα. «Στο δικό μας Δήμο συστάθηκε η Επιτροπή; Εάν ναι, γιατί δεν αναρτήθηκε στο ‘ΔΙΑΥΓΕΙΑ’ όπως συνέβη με τους υπόλοιπους Δήμους; Εάν όχι, ποιός ο λόγος;».
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρ. Μπαΐλης, αμφισβήτησε το συγκεκριμένο νόμο, καθώς όπως υποστήριξε δεν πρέπει να είναι στην αρμοδιότητα των Δήμων.
Τόνισε πως τα πλεύσιμα ποτάμια ανήκουν στην Περιφέρεια, ενώ τα μή πλεύσιμα στους Δήμους. «Τελειώστε αυτά τα πράγματα!!! Πολύ ευαισθησία σας έπιασε τώρα τελευταία. Κάντε υπομονή, σε ένα μήνα η Κυβέρνηση φέρνει νόμο για το νέο Καλλικράτη».
Ο Δήμαρχος συνεχίζοντας ανέφερε: «Πολύ ευαισθησία ρε παιδί μου… Αυτά τα θέματα αφορούν όλη την Ελλάδα και όχι μόνο την Πρέβεζα. Και θα λυθούν με το νέο νόμο Καλλικράτη! Ήδη αυτή τη στιγμή συντάσσεται, ποιοι είναι οι χείμαρροι, ποια τα ποτάμια και τα ρέματα».
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας θύμισε την απόφαση για τις 48.000 ευρώ βοήθημα από τον Δήμο στους πλημμυροπαθείς. Σημείωσε ότι, αφού εστάλη το αίτημα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση προς επικύρωση, ο αρμόδιος επίτροπος ζήτησε ονομαστική κατάσταση των πληγέντων.
«Έδωσα εντολή να εξεταστούν οι πέντε ενστάσεις που υπάρχουν και να γίνει αυτοψία στην περιοχή. Να δούμε τους λόγους έναν έναν και να έχουμε το πόρισμα της Επιτροπής.
Νομίζω ότι θα πρέπει να πάμε όλοι μαζί. Αυτή είναι η πρότασή μου. Να ενημερώσω ότι με έγγραφό μου ζητήσαμε από το αρμόδιο Υπουργείο την περαιτέρω ενίσχυση των πληγέντων».
Ο Διονύσης Καλλίνικος, επισήμανε ότι «Ειδικά για τον Λούρο, οι 23 κύριες κατοικίες να εξεταστούν επιμελώς, έτσι ώστε να μην υπάρχουν ενστάσεις.
Να τα ελέγξουμε εάν πρόκειται για κύρια κατοικία ή όχι, εάν είναι υπόγειοι βοηθητικοί χώροι ή καταστήματα, διότι υπάρχουν επιχορηγήσεις από τις Περιφέρειες. Θα πρέπει να κοιτάξετε εάν υπάρχουν ενοικιαστές, εάν είναι διπλογραμμένοι οι ιδιοκτήτες ή όχι.
Έχει πέσει στην αντίληψή μου να αναγράφονται οι κύριοι χώροι ως υπόγεια, ενώ και στην περίπτωση μιας κυρίας που έχει υποστεί ολική καταστροφή, της κας Ναστούλη, δεν έχει εγγραφεί καθόλου».
Να σημειώσουμε ότι η κα Ναστούλη στη συνέχεια παρουσίασε στο Συμβούλιο την άδεια κατοικίας της.
Εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης, ο Δημήτρης Παππάς σημείωσε «Έχω έλθει σε επικοινωνία και το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν υπάρχει περίπτωση να ερευνήσει περαιτέρω τα τμήματα αυτά που υπέστησαν ζημιές.
Επειδή κάποιοι τους λένε εύκολα ότι θα τακτοποιήσουν τους ανθρώπους αυτούς, πρόκειται για παραμύθια. Προσέξτε (οι πλημμυροπαθείς) να μην σας εκμεταλλεύονται και σας υπόσχονται διάφορα».
Η κατάσταση εκτραχύνθηκε όταν ο πρώην Αντιδήμαρχος Λούρου Θεοδ. Κατσαούνος ανέγνωσε τη σχετική λίστα των πλημμυροπαθών και τις καταστροφές των περιουσιών τους.
Εκπρόσωποι των πληγέντων επιτέθηκαν φραστικά στον κ. Κατσαούνο αμφισβητώντας δημόσια μερικά από τα ονόματα συμπολιτών τους που περιλαμβάνει η λίστα, οι οποίοι – όπως υποστήριξαν – δεν έχουν υποστεί τις ζημιές που αναφέρονται, ενώ παρουσιάζουν μάλιστα μεγάλο αριθμό προϊόντων όπως ελαιόλαδο που υποτίθεται ότι «έχασαν» λόγω των πλημμυρών.
Αρκετές ήταν οι ενστάσεις της Σωτηρούλας Καραβίδα, κατοίκου Λούρου, η οποία όπως υποστήριξε, εμφανίζεται στη λίστα ως να υπέστη μερική και όχι ολική καταστροφή, τη στιγμή που στο σπίτι της όπως είπε «έχουν απομείνει μόνο τα κουρτινόξυλα…».
Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο Ιωσήφ Σπυράκος, θύμισε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία δεν περιλαμβάνει οικονομικά κριτήρια.
Εξήγησε πως στην περίπτωση της κας Καραβίδα, της οποίας η κατοικία βρίσκεται μεταξύ δύο άλλων που υπέστησαν ολική καταστροφή, είναι αδύνατον το δικό της σπίτι να υπέστη μερική…
Εκπρόσωποι των πλημμυροπαθών έκαναν λόγο για κατάφωρες αδικίες και ζήτησαν από την Δημοτική Αρχή να διορθώσει τις λίστες και να αποζημιωθούν αυτοί που πρέπει.
Εκ μέρους της Παράταξης «Ανάπτυξη Τώρα», ο Γιώργος Νίτσας θύμισε πως είχε ζητήσει την άμεση καταβολή του βοηθήματος στους πλημμυροπαθείς για να προλάβουν τα Χριστούγεννα, όμως τρεις μήνες μετά γίνεται ξανά η ίδια συζήτηση.
«Σήμερα, καλούμαστε για τρίτη φορά να συζητήσουμε το ίδιο θέμα και μας φέρνετε τη γνωμάτευση της Επιτροπής. Θα ‘πρεπε να δοθεί άμεσα η βοήθεια.
Εκτός κι αν έχουν ευθύνη και οι άνθρωποι που επλήγησαν. Να πάρουμε σήμερα απόφαση να πληρωθούν όσοι είναι τακτοποιημένοι».
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Λαζ. Πιπιλίδης σε παρέμβασή του υπογράμμισε τις διαδικασίες και τα παραστατικά που απαιτούνται για μια τέτοια διαδικασία.
“Πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσα πως στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο θα προχωρήσει η διαδικασία για να δοθεί το βοήθημα στους πλημμυροπαθείς που έχουν υποβάλει αίτηση” σημείωσε.
Ο κ. Καλλίνικος σε νέα παρέμβασή του σημείωσε «Οι άνθρωποι είναι κατεστραμμένοι. Θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε ώστε η αποζημίωσή τους να μην φτάσει μόνο τα 5000-6000 ευρώ δότι δεν είναι αρκετά χρήματα».
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την απόφαση να δοθούν άμεσα τα χρήματα στους πλημμυροπαθείς και για όσους υπάρχουν ενστάσεις να προχωρήσει σε έλεγχο η αρμόδια Επιτροπή.
Τοπική Φωνή Πρέβεζας