ΑρχικήΉπειροςΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ - ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ - ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ - Το τρίπτυχο στις «σκοτεινές» μπίζνες του...

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ – ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ – Το τρίπτυχο στις «σκοτεινές» μπίζνες του Καχριμάνη 

Δημοσιεύθηκε:

Κυνικός και εκδικητικός εμφανίζεται στον πανικό του ο περιφερειάρχης, που δεν διστάζει να εμπλέκει και να επιτίθεται στις οικογένειες όσων του ασκούν κριτική, μαζί και η ακριβοπληρωμένη δικηγόρος του (και δικηγόρος της περιφέρειας) Γεωργία Τατάγια! Δεν θα
αναλωθούμε στο να ξεδιπλώσουμε πάλι την τεράστια περιουσία του, με την απροσδιόριστη πηγή προέλευσης των εκατομμυρίων. Θα σταθούμε σε δυο τρεις υποθέσεις (για να καταδείξουμε πόσο αδίστακτος είναι) που αφορούν τις εταιρείες Ελένη Κασσάρου & Σία ΟΕ και Ελένη Κασσάρου – Μαρία Πανωραία Καχριμάνη ΟΕ, τους δυο πολυτελείς ξενώνες και το κτήριο με ξενώνα και οικία στο Μέτσοβο.

Διότι κάπως έτσι άρχισε η επιχειρηματική δραστηριότητα του περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, από τότε που ήταν δημοτικός σύμβουλος και στη συνέχεια δήμαρχος στο Μέτσοβο και ηλεκτρολόγοςμηχανολόγος με ένα γραφειάκι επί της οδού Ναπ. Ζέρβα στα Γιάννινα, χωρίς ιδιαίτερες επιδόσεις.

«Ύποπτες» αγορές και «ύποπτα» δάνεια
Τότε λοιπόν, το 1987, σε οικόπεδο της συζύγου του στο Μέτσοβο, έχτισε ένα σπίτι 485 τμ με αποθηκευτικούς χώρους 185 τμ. Συνιδιοκτησία, με 95% η σύζυγός του κυρία Ελένη Κασσάρου και 5% εκείνος, ως ξενώνα και οικία που βρίθει πολεοδομικών παρανομιών, για να εγείρεται πλήθος ερωτημάτων, όπως πόσο ήταν το δάνειο από την Alpha Bank, ποια η δική του συμμετοχή, αν επιδοτήθηκε και από ποιο πρόγραμμα.

Το 1995, ως δήμαρχος Μετσόβου, στην οδό Αετοράχης στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων κοντά στο Κάστρο, σε οικόπεδο γονικής παροχής χτίζει σπίτι παραδοσιακής αρχιτεκτονικής 250 τμ και αποθηκευτικούς χώρους 28 τμ, ιδιοκτησίας του κατά 100%. Το 2004, ως νομάρχης Ιωαννίνων πλέον, αγοράζει με δική του συμμετοχή 5% και 95% της συζύγου του, επί της οδού Ζαλοκώστα 50, πάλι στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων, παραδοσιακό κτήριο 241 τμ με αποθήκη 28 τμ. Χτίστηκε, λέει στο πόθεν έσχες του 2010, με δάνειο από την Alpha Bank και αποταμιευμένους πόρους. Πόσο ήταν το δάνειο, με ποιες εγγυήσεις δόθηκε, πόσοι ήταν οι αποταμιευμένοι πόροι που αναφέρει και από πού προήλθαν;

Το 2004, ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, νομάρχης τότε, αγοράζει (5%) με τη σύζυγό του (95%) πάλι στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων επί της οδού Ζαλοκώστα 50 ένα οίκημα 241,18 τμ, με βοηθητικούς χώρους 28 τμ, αντικειμενικής αξίας 63.714,08 ευρώ. Η εμπορική του αξία ποια ήταν; Η μετατροπή του σε ξενώνα εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο και χρηματοδοτήθηκε με δάνεια από τη Eurobank ενώ συμμετείχαν και οι δύο με δικά τους χρήματα; Δηλαδή; Πόση ήταν η χρηματοδότηση; Πόση η επιδότηση; Πόσα ήταν και από πού προήλθαν τα δικά τους χρήματα για την ιδία συμμετοχή; Επηρέασε την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο η ιδιότητά του ως νομάρχη;

Καυτά ερωτήματα
Το 2007, πάλι με συμμετοχή 5% του νυν περιφερειάρχη και 95% της συζύγου του, αγόρασαν κτήριο στην ίδια οδό, Ζαλοκώστα 74, που το έκαναν ξενώνα, αντικειμενικής
αξίας 113.000 ευρώ (η εμπορική του αξία ποια ήταν;) με δάνειο από τη Eurobank και
την Aspis Bank (αγορά, εξοπλισμός, λειτουργία) ύψους 440.000 ευρώ, με εγγεγραμμένη προσημείωση υποθήκης υπέρ της δανείστριας τράπεζας. Προσημείωση ποιων; Του συγκεκριμένου κτηρίου ή και άλλων περιουσιακών στοιχείων; Το ερώτημα τίθεται διότι μισό εκατομμύριο ευρώ περίπου δεν δίδεται έτσι χωρίς πολύ ισχυρές εγγυήσεις. Και σημειώστε, αυτό το 5% ιδιοκτησίας του ο περιφερειάρχης υποτίθεται το ενοικίαζε στην εταιρεία (συζύγου και κόρης) έναντι 500 ευρώ ετησίως. Ωραίο «κόλπο» για να εμφανίζεται ως να μην έχει καμία συμμετοχή σε όσα γίνονται.

Συνεχίζονται οι αγορές και το 2007, με τα ίδια ποσοστά συμμετοχής, περιέρχεται στην οικογένεια κι άλλο παραδοσιακό κτήριο, πάλι επί της οδού Ζαλοκώστα 74 στα Γιάννινα.
Το 2010, νέα αγορά επί της οδού Τοσίτσα 31, από την οικογένεια του αείμνηστου Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Η αγορά έγινε στο όνομα του Σπύρου Μπαλαμπέκου, συζύγου της κόρης του Αλέξανδρου Καχριμάνη, αλλά η οικοδομική άδεια εκδόθηκε για την εταιρεία Ελένη Κασσάρου – Μαρία Πανωραία Καχριμάνη ΟΕ. Για αυτό το κτήριο προκλήθηκε μέγα σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον κ. Καχριμάνη, το οποίο θα δούμε ξεχωριστά, σε άλλο ρεπορτάζ.

T α δύο κτήρια της οδού Ζαλοκώστα μετατράπηκαν σε ξενώνες πολυτελείας («Αρχονταρίκι» και «Καμάρες»), με εκμετάλλευση από την εταιρεία Ελένη Κασσάρου & Σία ΟΕ, με εντάξεις
σε αναπτυξιακούς επενδυτικούς νόμους, δάνεια από Eurobank και Aspis Bank και ιδία συμμετοχή της εταιρείας, με το δάνειο από την Aspis Bank να ανέρχεται τότε στις 440.000 ευρώ. Αυτή η εταιρεία (που εδώ και δύο χρόνια εκμεταλλεύεται συγκρότημα από πολυτελείς βίλες στα Σύβοτα και συμμετέχει κατά 50% στο πεντάστερο Kalari hotel-Stoes) τροποποίησε το καταστατικό της δεκατέσσερις φορές.

Οι δραστηριότητες λοιπόν δεν αφήνουν κανέναν τομέα ακάλυπτο, μέχρι που πριν από έναν χρόνο μετονομάστηκε σε Κουρμανιό ΟΕ, με αντικατάσταση της Ελένης Κασσάρου από μέλη της οικογένειας, όπως θα δείτε στη συνέχεια.

Επιχορήγηση
Για αυτή την εταιρεία λοιπόν αποφασίστηκε το 2011 η ένταξη σε αναπτυξιακό νόμο με την υπογραφή της γενικής γραμματέως της περιφέρειας (που μετονομάστηκε σε Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας) κυρίας Γεωργακοπούλου-Μπάστα, με ποσό 690.000 ευρώ. Ως επιχορήγηση ορίστηκε το ποσό των 365.700 ευρώ, ιδία συμμετοχή 172.500 ευρώ και δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς 151.800 ευρώ. Έκτοτε πέρασαν δεκατρία χρόνια και έχουν δοθεί οκτώ παρατάσεις ολοκλήρωσης της επένδυσης από την υπό τον κ. Καχριμάνη Περιφέρεια Ηπείρου, με την τελευταία παράταση να υπογράφεται τον Μάρτιο του 2024 από τον αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίνο Σιαράβα -τον άνθρωπο που όπως φαίνεται αναλαμβάνει τις «ειδικές αποστολές» ξελασπώματος του περιφερειάρχη, επιδιώκοντας να γίνει… χαλίφης στη θέση του χαλίφη.

Η απόφαση λοιπόν της νέας παράτασης (ΑΔΑ Ψ19Μ7Λ9-ΙΙ4) αφορά την εταιρεία Ελένη Κασσάρου και Σία ΟΕ, η οποία όμως δεν υφίσταται αφού έχει μετονομαστεί (γιατί;) σε Κουρμανιό ΟΕ. Μπορεί να είναι νόμιμη η απόφαση για τη νέα παράταση, αφού δεν
μνημονεύεται η μετονομασία; Δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε, αλλά έτσι κι αλλιώς πολλά «δεν στέκουν» σε αυτή την υπόθεση.

Η εταιρεία έχει τροποποιήσει το καταστατικό της 14 φορές, με τελευταία στις 19/12/2024, για να εμφανίζονται πλέον ως εταίροι η Μαρία-Πανωραία Καχριμάνη (με το μεγαλύτερο ποσοστό), ο σύζυγός της Σπύρος Μπαλαμπέκος, ο Τριαντάφυλλος (Φιλίκος) Καχριμάνης, ο Γεώργιος Καχριμάνης και η σύζυγός του Ελένη Τρίχα.

Διενεργούσε «ελέγχους» στην τσέπη του
Λέγαμε πιο πάνω ότι πολλά δεν στέκουν στην υπόθεση, όπως επί παραδείγματι και το πού βρήκαν τα χρήματα της ιδίας συμμετοχής (172.500 ευρώ) και με ποιες εγγυήσεις δόθηκε το δάνειο. Δεν είναι απλή περιέργεια, αλλά πολύ σοβαρό ζήτημα για να περνά απαρατήρητο, όταν τα έσοδα της εταιρείας (σύμφωνα να τις δηλώσεις του πόθεν έσχες του περιφερειάρχη) κυμαίνονται από 9.000 έως 15.000 ευρώ τον χρόνο και του περιφερειάρχη στις 55.000 ευρώ σήμερα, διότι πριν από 13 χρόνια ήταν πολύ λιγότερα -να ζήσουν, και με παιδιά να
σπουδάζουν, καταλαβαίνετε… Ίσως θα πείτε ότι τα δανείστηκε, αλλά έπρεπε να δηλωθεί, όπως και αν επρόκειτο για αποταμιευμένα χρήματα να δηλωθεί η πηγή προέλευσης. Διότι τέτοια παρατράγουδα υπάρχουν κι άλλα. Για παράδειγμα, το κεφάλαιο της εταιρείας σταδιακά έφτασε τον Ιούλιο 2016 στις 200.545,89 ευρώ, σε λίγες ημέρες κατά τον ίδιο μήνα στις 287.545,89 και τον Μάρτιο του 2018 στις 380.000 ευρώ, με συνεισφορά 95% της συζύγου του περιφερειάρχη και 5% της κόρης του! Δεν ψάξαμε τι έγινε στη συνέχεια…

Πού βρήκαν τα χρήματα για το κεφάλαιο που με την πάροδο του χρόνου αυξανόταν, χωρίς φυσικά να δικαιολογείται από τα έσοδα; Μάλλον όπως βρέθηκαν οι 800.000 ευρώ (το 1/2 του συνολικού ποσού για την αγορά του Kalari Hotel και οι 400.000 ευρώ για το κεφάλαιο -το 1/2 του συνολικού ποσού- της Ανώνυμης Εταιρείας «Στοές»). Όπως προφανώς και
όλα τα άλλα για τις… θηριώδεις επενδύσεις της οικογένειας υπό τη στοργική μέριμνα του πατρός Καχριμάνη. Εντάξεις, λοιπόν, σε αναπτυξιακούς νόμους, επιχορηγήσεις, χρηματοδοτήσεις από προγράμματα για το «επιχειρείν» (χωρίς αιτιολογία για το τι θα κάνουν) με την υπογραφή του περιφερειάρχη. Ο ίδιος μάλιστα είχε υπογράψει το 2022 και απόφαση για τη «σύσταση οργάνου ελέγχου για την επαλήθευση ενταγμένης πράξης, για την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για επενδύσεις τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και εξοικονόμησης ενέργειας Επιχειρησιακού Προγράμματος Ήπειρος
2014- 2020».

Στην οικογενειακή εταιρεία θα γινόταν ο «έλεγχος» από επιτροπή που εκείνος όρισε Νωρίτερα, το 2016, είχε ξανασυσταθεί τέτοια επιτροπή με απόφαση της τότε αντιπεριφερειάρχου Τατιάνας Καλογιάννη για τον έλεγχο της επένδυσης του 2011, με τη
συμμετοχή στο όργανο, τότε και πάντοτε, της ίδιας υπαλλήλου, της απολύτου εμπιστοσύνης του περιφερειάρχη, η οποία τώρα ερευνάται η περίπτωσή της από ελεγκτικές Αρχές.

«Χαστούκι» από το υπουργείο Οικονομίας
Όμως το 2016 από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ήλθε η αποστομωτική απάντηση στα παραμύθια που λέει στους Ηπειρώτες ο περιφερειάρχης. Ειδοποιεί (ΑΔΑ 9ΕΩΧ465ΧΙ8-ΑΩΚ) την εταιρεία Ελένη Κασσάρου και Σία ΟΕ ότι πρέπει να επιστρέψει στην Τράπεζα Πειραιώς το ποσό των 11.410,74 ευρώ, ως «δημοσιονομική διόρθωση-ανάκτηση». Διότι η εταιρεία το 2012 χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 112.442,37 ευρώ από πρόγραμμα του ΠΕΠ και όφειλε να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας και να τις αυξήσει, κάτι που δεν συνέβη. Επειδή δεν κατέβαλε το πόσο στην τράπεζα, αυτό βεβαιώθηκε στην αρμόδια ΔΟΥ.
Όπως φαίνεται, στόχος του Καχριμάνη ήταν (και είναι) η νομή-«λεηλασία» των αναπτυξιακών-επενδυτικών προγραμμάτων και εκείνων της ενίσχυσηςστήριξης επιχειρήσεων και όχι η τήρηση της νομιμότητας από τον περιφερειάρχη Ηπείρου που τολμά να μιλάει για ηθική και να κουνάει το δάχτυλο προς κάθε κατεύθυνση.

Τελευταία νέα

Ο καφές γίνεται πολυτέλεια για τους Έλληνες: Νέες αυξήσεις στις τιμές σοκάρουν τους καταναλωτές

  Η αύξηση της τιμής του καφέ και του κακάο σε παγκόσμιο επίπεδο έχει προκαλέσει...

Ο Φρίντριχ Μερτς ανακοινώνει τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας: «Επιστρέφουμε δυναμικά»

Μετά την συμφωνία που πέτυχε με τους Σοσιαλιστές και τους Πρασίνους επί του σχεδίου...

Βόρεια Ελλάδα: Εξαρθρώθηκαν τρία κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας με 50 κατηγορούμενους

Τρεις ήταν οι εγκληματικές οργανώσεις των αρχαιοκάπηλων που εξάρθρωσαν οι Αρχές στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ σύμφωνα...

Ο Σίλας Σεραφείμ στον Μάρκο Σεφερλή: «Θέλεις να κλείσεις στόματα; Παίξε δράμα»”

  Ο Σίλας Σεραφείμ έδωσε συνέντευξη, όπου μίλησε για την τέχνη, τονίζοντας ότι δεν έχει...

Περισσότερα

Spofier - Spotify Profil Fotoğrafı Büyütücü