ΑρχικήΉπειροςΠρόστιμο 181.871 ευρώ στην Περιφέρεια Ηπείρου για την περιβαλλοντική καταστροφή στον ποταμό...

Πρόστιμο 181.871 ευρώ στην Περιφέρεια Ηπείρου για την περιβαλλοντική καταστροφή στον ποταμό Λούρο

Δημοσιεύθηκε:

Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ επέβαλαν πρόστιμο 181.871 ευρώ στην Περιφέρεια Ηπείρου λόγω του στερέματος του ποταμού Λούρου, μεταξύ των οικισμών Ραψαίων, Τερόβου και Κουκλεσίου, τον Νοέμβριο του 2022. Αυτό οφείλεται σε παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν με απευθείας αναθέσεις από την Περιφερειακή Αρχή.

Στην τελική έκθεση ελέγχου, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος περιγράφουν λεπτομερώς τις παραβάσεις που έγιναν από την Περιφέρεια Ηπείρου, οι οποίες προκάλεσαν τη διακοπή της ροής του νερού τον περασμένο χειμώνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση περιβαλλοντικών οργανώσεων και του Δήμου Δωδώνης, οι οποίοι κατήγγειλαν τις παρεμβάσεις ως περιβαλλοντικό έγκλημα. Η Περιφερειακή Αρχή υποστήριζε ότι οι εργασίες ήταν αντιπλημμυρικά έργα, αν και δεν είχαν τις απαραίτητες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, ισχυριζόμενη ότι ο νόμος τους εξαιρούσε από αυτές.

Το απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε η Περιφέρεια απορρίφθηκε εξ ολοκλήρου, και έτσι το πρόστιμο επιβλήθηκε για δύο παραβάσεις:

  1. Τα αντιπλημμυρικά έργα και η διευθέτηση σε τμήματα της κοίτης του ποταμού Λούρου εκτελέστηκαν χωρίς την απαιτούμενη περιβαλλοντική άδεια, παραβιάζοντας τη νομοθεσία.
  2. Τα έργα αυτά πραγματοποιήθηκαν με τρόπο που προκάλεσε την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Για την πρώτη παράβαση επιβλήθηκε πρόστιμο 86.605 ευρώ και για τη δεύτερη 95.266 ευρώ, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 181.871 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι παρεμβάσεις από τη γέφυρα Ζήτα μέχρι τη μεταλλική γέφυρα Κουκλεσίου, καθώς και στην περιοχή Μπαλαμπάνη-Καλαμαρά, αλλοίωσαν πλήρως τη φυσική διατομή της κοίτης του ποταμού, προκαλώντας προσωρινή διακοπή της ροής των υδάτων σε τμήμα του ποταμού μήκους περίπου δέκα χιλιομέτρων. Αυτό οδήγησε στην εξαφάνιση της βιοποικιλότητας, ειδικά της πανίδας και της ιχθυοπανίδας του ποταμού.

Τελευταία νέα

Κρήτη: Επιχειρηματίας προσέλαβε Παλαιστίνιο να «τσιμεντώσει» τον Ισραηλινό συνεταίρο του και την μητέρα των παιδιών του

Μια υπόθεση που μοιάζει με σενάριο από αστυνομική ταινία αλλά είναι πέρα για πέρα...

Έντονες Αντιδράσεις για την Απαγόρευση Κυκλοφορίας Φορτηγών στην Εθνική Οδό Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας

Μεγάλη ανησυχία έχει προκληθεί μεταξύ ιδιοκτητών και οδηγών φορτηγών, ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, εξαιτίας...

Ιωαννινα: Αρνητικές γνωμοδοτήσεις για τα αιολικά σε Κούρεντα και Γοργόμυλο

Αρνητικές ήταν οι γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου...

Εκπληκτική Ανακάλυψη: 800 Ετών Μεσαιωνικές Ταφόπλακες Βρέθηκαν σε Ναυάγιο στη Βρετανία (Βίντεο)

Μια αναπάντεχη ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε από Βρετανούς αρχαιολόγους στον κόλπο Στάντλαντ, στα ανοικτά των ακτών...

Περισσότερα